Paylaş
Mezarlık üzerine ev yapmak günah mı?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kabristanı satın almak, mezar üzerine ev yapmak
Hocam iyi günler. Bahcemiz toplulaştırma ile belediyeye ait olan boşluğa kaydırıldı. Alan küçük ve boş bir yer. Bizde tapunun bize verdiği alanı duzelttik ve bahçemize kattık. Bu işlemi yaparken komşular alanin küçük olduğunu hepsini al sıkıntı olmaz dediler. Ben yine de sınırımı geçmedim neyse orayı düzelttim ve telle kapattım etrafını. Şimdi komşularım bu alanın eskiden mezarlık olduğunu söylüyorlar ama görünürde her hangi bir mezar yok alan bahçe kenarında küçük bir yamaç. Şimdi biz düzelttik burayı meyve falan dikmeyi düşünüyorum. Ben sadece belediyenin verdiği yeri aldım diğer yerlere karismadim da. Bunu yapmam günah mi oldu. Çevreme de sorduğumda bu alana mezar gömüldüğünü gören yok ama alanı kapatınca mezarlık diye söylüyorlar. Alan da çevredeki kişilerce moloz dökme alanı olarak kullanıyordu. Bu alani düzeltmem ve devletin bana verdiği kısmı bahçeme katmam günah mı. Ben günah mı işlemiş oldum bunu sormak istiyorum sadece
CEVAP:
Mezarlık üzerine ev yapmak, İslam hukukuna göre genellikle caiz değildir. Bunun sebebi, mezarlık arazisinin vakfedilmiş olmasıdır. Vakıflar ise, belirli bir amaca tahsis edilmiş olup, o amaç dışında kullanılamaz.
Ancak, bazı istisnai durumlar da söz konusudur. Bu istisnai durumlar şunlardır:
Zaruret: Eğer mezarlık arazisi dışında ev yapacak başka uygun bir alan yoksa ve bu alanın kullanımı kamu menfaatini ihlal etmiyorsa, mezarlık arazisinin üzerine ev yapmak caiz olabilir.
Mezarların taşınması: Mezarlardaki cenazeler başka bir mezarlığa taşınırsa ve mezarlık arazisi tamamen boşaltılırsa, o zaman bu arazi ev yapmak için kullanılabilir.
Resmi makamların izni: Herhangi bir mezarlık arazisinin üzerine ev yapılmadan önce, yetkililerden gerekli izinlerin alınması gerekir.
Mezarlık arazisi olduğunu kesin olarak bildiğiniz bir alana ev yapmak, günah olarak kabul edilir.
Ancak, mezarlık olduğuna dair kesin bir bilgi yoksa ve yetkililerden gerekli izinler alındıysa, ev yapmak caiz olabilir.
Sizin durumunuzda:
Alanın mezarlık olup olmadığı konusunda net bir bilgi yok.
Komşularınızın söylediklerine göre alan mezarlık olabilir.
Görünürde herhangi bir mezar izi yok.
Alanı düzeltmeden önce belediyeden gerekli izinleri almışsınız.
Bu bilgiler ışığında, sizin bu alana ev yapmanızın günah olup olmadığı konusunda kesin bir şey söylemek mümkün değildir.
Kesin bir cevap alabilmek için, bir din alimine danışmanız en doğrusu olacaktır.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Mezarlıklar cenaze defnedilmesi için kullanılmaktadır. Başka bir amaç için kullanılmazlar.
Bu konudaki fetva şu şekildedir.
Kabristanlar, genellikle vakıftır; yani cenaze defnedilmek üzere kamu hizmetine tahsis edilmiş yerlerdir. Zarûret bulunmadıkça bir vakfın amacı dışında kullanılması ve değiştirilmesi caiz değildir. Bu itibarla, mezarlık olarak vakfedilen bir yerin, bu hizmette kullanılması mümkün olduğu sürece başka bir hizmete tahsisi caiz olmayacağı gibi, artık cenaze defnedilmese bile, bu yerin kabristan olarak muhafazası gerekir. Böyle bir kabristanı satmak, üzerine bina yapmak ya da benzer tasarruflarda bulunmak için ölü kemiklerini başka bir mezarlığa nakletmek caiz değildir