Paylaş
Mezi gusül gerektirir mi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
MEZİ GUSÜL SORUSU
Cima düşüncülerden dolayı genç erkeklerde mezi gelebiliyor. İmamı-Azam Ebu Hanife ye göre bu durum Gusül abdestini gerektirir mi? Çünkü İmamı-Azam’a göre sabah uyanınca mezi varsa gusletmek gerekir ya, fakat bu uyanıkkene demi böyledir?
CEVAP:
Mezi gusül abdesti gerektirmez. Sabah uyanınca meni mi mezi mi diye şüphe ediyorsa her ihtimale karşı yıkanır yoksa mezi olduğu kesin bilinirse dört mezhebe göre gusül almak gerekmez.
Diyanetin bilgiye dayanarak, mezi denilen sıvının, dışarı çıkışında şiddet olmadığı ve geldikten sonra teskin olmadığı belirtiliyor. Ancak, bu durumun cünüp olmayı gerektirmediği, dolayısıyla namaz kılmak isteyen birinin gusletmesine gerek olmadığı, sadece abdest almasının yeterli olduğu ifade ediliyor. Bu bilgiler, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dinî terimler sözlüğünden alınmış. Bu sözlük, İslam dinî terimlerini açıklamak için kullanılan bir kaynak olabilir ve bu konudaki bilgilendirme ve rehberlik için sıklıkla başvurulan bir kaynaktır.
BENZER KONULAR:
- Mezi nedir? Kısaca
- Mezi nedir ? Mezi ne zaman akar
- Meni ve Mezi farkı nedir, birbirinden nasıl ayırt edilir?
- Sabah bulduğum sıvı mezi midir?
- Mezi bulaşmış çamaşırla namaz kılınır mı?
- Mezi gusül
- Mezi gusül gerektirir mi
- Mezi gusül abdesti gerektirir mi
- Mezi gusül bozar mı?
- Mezi vedi gusül gerektirir mi
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Mezi, Erkeğin hanımı ile oynaşırken, idrar yolundan gelen berrak sudur. Kadınlarda erkeklerden daha çok görülür. Şehvetle bakmak, dokunmak ve düşünmekten dolayı da gelir.
Mikdâd b. el-Esved’den nakledildiğine göre, Hz. Ali ona şöyle buyurmuş: Ben Hz. Peygamber (s.a.s)’ın damadıdır. Onun için O’ndan utanıyorum. Sen O’ndan sor. Bir adam hanımı ile şakalaşırken idrar yolundan mezi gelirse, ne yapmak gerekir İtikdâd; bu durumu Hz. Muharnmed (s.a.s)’e sordum, aşağıdaki cevâbı verdi, demiş:
“Herhangi birinizin idrâr yolundan bu şekilde mezi gelirse, avret yerini (zekerini) yıkasın ve namazı için abdest alsın ” (İmâm Malik, el-Muvaıta, Tahare, 53; Buharî, Gusl, 13; Müslim, hayz, 4; Ebu Davut, Tahare, 82).
Rivâyet edildiğine göre, Sehl b. Huzeyf; “benden çok mezi geliyordu ve ben her seferinde gusledip yıkanıyordum” demiş ve bu durumu Hz. Peygamber (s.a.s)’e sorduğunu söylemiş Hz. Peygamber (s.a.s) ona, mezinin guslü gerektirmediğini, yalnız abdesti bozduğunu buyurmuş. Tekrar: “Yâ Resûlâllah, elbiseden mezinin bulaştığı yeri ne yapmak gerekir?” diye sorunca, Rasûlullah (s.a.s), mezinin bulaştığına kanaat getirilen yerlerin su ile silinmesinin yeterli olduğunu açıklamıştır (Ebu Davud, Tahare, 82; Tirmizî, Tahare, 84).
Hz. Ali, Rasûlullah (s.a.s)’den mezi ile ilgili soru sormuş. O da; “Mezi abdesti ve meni guslü gerektirir” diye buyurmuştur (Tirmizi, Tahare, 83).
Meziden dolayı gusül yapmak, yıkanmak gerekmez. Aneak meıi abdesti bozar. Bunun için abdesti yenilemek gerekir.
Hadislerde de işâret edildiği gibi, mezinin bulaştığı yerleri yıkamak icâb eder. Çünkü mezi necistir
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Iyi günler hocam. Ben televizyonda cinsel bir şey görünce hiç hoşlanmıyorum ama sanki ıslanıyor gibi hissediyorum(zevk yok) . Iç çamaşırımda herhangi bir leke olmuyor. Geç uyandığım için abdest alamadım. Ama erken uyansam kesin alırdım sizce vesvese mi yapıyorum yoksa zevk ve leke olmasa da almam gerekir mi. Izlerken çok az terlemjş gibi hissettim ama leke yoktu oruç tutabilir miyim
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Cinsel bir şey görünce, veya izleyince oluşan ıslaklık meni değil mezidir. Mezi, meniye göre daha az gelir. Damla damla olarak gelir mezi. Mezi; şehvetle dokunmakla veya düşünmek ile oluşan bir akıntıdır. Kişiden mezi geldiği durumlarda gusül abdesti almasına gerek yoktur. Fakat iç çamaşırını daha doğrusu mezinin değmiş olduğu kıyafetleri kişinin değiştirmesi gerekmektedir.