Paylaş
Miras paylaşımı nasıl yapılmalı açıklarmısınız
Question
Miras paylaşımı
Merhaba benim eşimin daha önceden evlilik dışı ikiz 2 erkek çocuğu olmus kadın 5 aylık iken karşısına çıkmış ben hamileyim bu çocuğu dogurucam demiş esim de o sırada başkası ile evli 1 hafta sonra düğünü varmış başkası ile yani bu kadın eşime cok büyük psikolojik şok yaşatmış esim çocukları mecburen nüfusuna kayit ettirmiş evlilik yaptığı esi de bu durumdan haberi yokmuş esim bu şok ile nasıl yapar bunu nasıl 5 aylık iken gelip hamileyim dogurcam der bana sormadan diye travma geçirmiş geceleri ter basmasi yaşıyor cok büyük bsy yani bi kadının erkege sormadan çocuk dogurma fikrini erkeğe sormadan bunu uygulamak esim de başkası ile evlenior 1 hafta sonra ondanda 1 erkek çocuk dünyaya geliyor evlilik içerisinde sonra onunlada problemler yaşıyor ve boşanıyor 6 yıl olmuş bosanali . Bizde 2 yıllık evliyiz şuan benim henüz çocuğum yok eşimin vefat etme gibi bir durumu olduğunda sizce 300 bin TL nakit parası var elinde bunu nasıl pay edeceğiz evlilik dışı ikiz çocukları ile gorusmuyorlar buarada sadece eski evlilik içinde doğmuş olan 1 erkek çocuğu ile baba oğul ilişkisi bulunmakta simdi benim şuan çocuğum yok ben çalışmıyorum eşimin maaşı ile geçiriyoruz vefat hali gibi bir durum olduğunda benim payim 300 binden kaç tl oluyor acaba ben yüzde hesabi yapmayı bilmiyorum evim de yok buarada gelirim de yok esim bakıyor yiyecek içecek gibi şeyleri evimizin esim karşılıyor ne olur bole bir miras paylaşımı durumunda benim hakkım?
Benzer Konular:
Answers ( 4 )
Öncelikle madde madde gidelim; dinen zinadan olma çocuk mirasçı olamaz. Zinadan doğan çocuk, onu doğuran annesine mirasçı olabilir. Baba onu nüfusuna yazdırsa da durum değişmez. Fakat, eşinizin sizden önceki evliliğinden dolayı çocukları mirasa dahil edilmek zorundadır.
Miras Paylaşımı
Selamünaleyküm hocam. Babaannem vefat etti dedem çoktan ölmüştü zaten. Babaannemin kendi babasından kalan tarlaları satılıp çocukları arasında paylaştırılacak. Paylaşım medeni usullere göre olacağı için erkek-kız ayrımı yapılmaksızın eşit paylaştırılacak.
1)Bu caiz midir, yani babaannemin erkek kardeşlerinin yarısı bir miktar alması gerekmez mi? Oranı nedir?
2)Babamgil 4 kardeş: 3 erkek ve 1 kız. Bu taksime göre babamın kızkardeşi yani halam ne kadar pay almalıdır?
3)Babam bu parayı istemiyor siz paylaşın diyor ve biz de 3 kardeşiz 2 erkek ve 1 kız. Paranın paylaştırılması nasıl olacak? Ablam evli ve annemle babam onların yanında kalıyor ve babamın emekli maaşını onlar alıyor. Ablam medeni paylaşım istiyor anne ve babama ben bakıyorum diyor. İslami paylaşımı reddediyor. Bu caiz mi?
Hocam cevabınız benim için çok önemli, lütfen açık bir cevap verirseniz çok sevinirim gerekirse ta babaannemin kardeşlerinden başlayarak hesap yapacağım ve sadece o kadar parayı kabul edeceğim. Allah’a emanet olun
Dinen miras taksiminin nasıl olacağı Kur’an-ı Kerim’de bulunan ayetle sabittir. Bu ayetler şu şekildedir;
Allah size, çocuklarınız hakkında, erkeğe iki kadın payı kadar (vermenizi) emreder. (Mirasçılar) ikiden fazla kadın iseler bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer yalnız bir kadınsa yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa, anne babasından her birinin mirastan altıda bir hissesi vardır. Eğer çocuğu yok da anne babası ona vâris olmuşlarsa annesinin hakkı üçte birdir. Ölenin kardeşleri varsa annesinin payı, vasiyetten ve borçtan sonra altıda birdir. Babalarınız ve oğullarınızdan hangisinin fayda bakımından size daha yakın olduğunu bilemezsiniz. Bunlar Allah tarafından konmuş paylardır; şüphesiz Allah ilim ve hikmet sahibidir.
Yapacakları vasiyetten ve borçtan sonra, eşlerinizin, çocukları yoksa, bıraktıklarının yarısı sizindir. Çocukları varsa bıraktıklarının dörtte biri sizindir. Çocuğunuz yoksa sizin de, yapacağınız vasiyetten ve borçtan sonra, bıraktığınızın dörtte biri onlarındır. Çocuğunuz varsa bıraktığınızın sekizde biri onlarındır. Eğer bir erkek veya kadının, annesi, babası ve çocukları bulunmadığı halde malı (diğer) mirasçılara kalırsa ve bir erkek yahut bir kız kardeşi varsa, vasiyetten ve borçtan sonra her birinin payı altıda birdir. Bundan fazla iseler üçte bire ortaktırlar. Kimse zarar görmesin; Allah’ın hükmü budur. Allah her şeyi bilendir, hilim sahibidir. (Nisa Suresi/11-12)
Miras paylaşımı
Dinen erkek 2 ise kadın 1 alıyor hocam .
Ama ablam ısrarla tam hak istiyor ona bu hakkı vermelimiyim ? Bu yuzden paylaşım olmuyor birtürlü .
Yada ona tamam sana tam hak vericem diyip satış olduktan sonra hakkı olan yarım payı versem caiz olurmu ?
Kardeşlerin miras yüzünden anlaşamaması ne kadar üzücü bir durum. Miras sahibi vefat etmeden önce nasıl mirası bölüştürmüş ise o şekilde kalsın. Fakat miras pay edilmemiş ise Kur’an’ın emri açıktır. Yine de bu konuda tartışma ve dargınlık olacaksa istenilen payı ablanıza verin.
İslam’da miras paylaşımı, Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in sünneti temel alınarak belirlenmiştir. İslam, miras paylaşımında adil bir yaklaşım benimser ve herkese hak ettiği payı verir. İslam’da miras, ölen bir kişinin geride bıraktığı mal varlığıdır ve bu mal varlığı belirli bir düzen içinde mirasçıları arasında paylaştırılır.
İslam’da miras paylaşımı için belirlenmiş bir formül vardır. Bu formül, ölen kişinin miras bıraktığı mal varlığına göre değişiklik gösterir. Genel olarak, bir kişi öldüğünde, mal varlığı önce borçlarının ödenmesi ile azaltılır ve geriye kalan mal varlığı mirasçılar arasında paylaştırılır.
İslam’da miras paylaşımında, öncelikle varisler belirlenir. Varisler, ölen kişinin eşi, çocukları, babası, annesi, kardeşleri ve diğer yakın akrabalardır. Bu varisler arasında paylaşım yapılmadan önce ödenmesi gereken borçlar varsa, bu borçlar öncelikle ödenir. Geri kalan mal varlığı, varisler arasında belirlenen paylara göre paylaştırılır.
İslam’da miras paylaşımında, erkekler ve kadınlar farklı oranlarda miras alırlar. Bu farklılık, ölen kişinin varislerine göre belirlenir. Örneğin, bir erkek öldüğünde, eşi mirasın 1/8’ini, anne ve babası eşit oranda mirasın 1/6’sını, çocukları ise kalan mirasın belirli oranlarını alırlar. Ancak bir kadın öldüğünde, eşi mirasın 1/4’ünü, anne ve babası eşit oranda mirasın 1/3’ünü, çocukları ise kalan mirasın belirli oranlarını alırlar.
İslam’da miras paylaşımı, ölen kişinin miras bıraktığı mal varlığına göre değişebilir ve bu belirli oranlar sadece bir örnektir. Örneğin, ölen kişinin evlatlık veya torunları varsa, onlar da varis olarak kabul edilirler ve paylaşım yapılırken dikkate alınır.
Sonuç olarak, İslam’da miras paylaşımı adil bir yaklaşımla gerçekleştirilir ve herkes hak ettiği payı alır. Miras paylaşımı belirli oranlara göre yapılır ve öncelikle ödenmesi gereken borçlar varsa, bu borçlar ödenir.