Mizan ne demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Mizan Nedir?

Mizan ne demek

Mizan Hakkında Kısa bilgi

Sözlükte “terazi, ölçü ve tartı aleti” anlamına gelen mîzân, din ıstılahında, mahşerde herkesin amellerini tartmağa mahsus bir adalet ölçüsüdür. Akıl bunun keyfiyetini idrak etmekten acizdir. Mahiyetini ancak Cenab-ı Hakk bilir. Nitekim Kur’ân’da da yüce Allah’ın kıyamet gününde adalet terazileri koyacağı, insanların iyilik ve kötülüklerinin adaletle tartılacağı, hiç kimseye, haksızlık edilmeyeceği bildirilmektedir: “(Yapılan iş) bir hardal tanesi kadar dahi olsa, onu (adalet terazisine) getiririz. Hesap gören olarak biz (herkese) yeteriz.” (Enbiyâ, 21/47); ” O gün kimin tartılan ameli ağır gelirse işte o, hoşnut edici bir yaşayış içinde olur. Kimin tartıları hafif gelirse, işte onun anası (yeri, yurdu) hâviye’dir.” (Kâria, 101/6-9).

Dünyada da hak ve adalet, terazi ile sembolize edilmektedir. Herhalde bu âyetlerde geçen terazi kavramı ile âhirette Allah’ın gerçek adaleti anlatılmaktadır. Bu teraziyi belki dünya terazisi gibi düşünmek doğru olmayabilir. Asıl amaç, amellerin birbiriyle karşılaştırılıp iyi ve kötülerinin ayırt edilmesidir. Akli yönden de insanların iyilik ve kötülük, hayır ve şer bakımından bir değerlendirmeye ve karşılaştırmaya tabi tutulması mümkün görünmektedir. Kur’ân’da mizanın kurulacağını haber vermektedir. “O gün (amelleri tartacak) terazi haktır, kimin (sevap)tartıları ağır gelirse, işte onlar kurtuluşa erenlerdir. Kimin de (sevap) tartıları hafif gelirse, işte onlar, âyetlerimizi inkâr ettiklerinden dolayı kendilerini ziyana sokanlardır.” (A’râf, 7/8-9)

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:

Ahiret, berzah âlemi, kıyamet, ba’s, mahşer mizan kavramlarının anlamlarını araştırın

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Mizan; kıyamet günü, sevapların ve günahların tartılacak olduğu terazinin ismidir.
    Bunun şeklini ve keyfiyetini ve amelleri o terazide nasıl tartacağını Allah-u Teâlâ bilir. Allah’a hiçbir şey zor değildir. Bize düşen; mizanın keyfiyetini Allah’a havale etmek ve bunun varlığına ve amellerin tartılacağı nın hak olduğuna şeksiz-şüphesiz inanmaktır.

     

    İmam-ı Rabbâni şöyle buyurmuştur: “Amellerin sorgulan ması, terazinin kurulması ve amel defterlerinin insanlara dağıtılması; sağ ashabının defterlerini sağdan alması, sol ashabının defterlerini soldan alması hep haktır.” (İmam-ı Rabbani Mektubat,3/17)

    En iyi cevap

Cevapla