Mücadele suresi hakkında bilgi

Question

Kuranı kerimin 58 . suresi olan Mucadele suresi ile ilgili kısaca bilgiler

Mucadele suresi

Mücadele suresi ile ilgili bilgi
Mücadele suresi peygamber efendimize Medine şehrinde iken indirilmiş olan bir suresidir. Bu sure toplamda 22 ayetten oluşmuştur. Mücadele suresi ismini ilk ayette geçen olaydan almıştır. Burada geçen mücadele münakaşa etmek tartışmak gibi anlamlarda kullanılmaktadır. Ayrıca mücadele tartışan kadın manasına da gelmektedir. Bu surede, toplum içinde kulaktan kulağa konuşulmamanın önemi, gizli görüşmelerin yanlışlığı, toplantı sırasında uyulması gereken nezaket kuralları üzerinde durulmuştur.


Mücadele suresi konusu ve mesajları
madde madde

Kur’ân-ı Kerîm’in 58. sûresi

Adını, ilk âyetinde fiil olarak (tücâdilü) geçen ve “tartışmak, münakaşa etmek” anlamına gelen “Mücâdele” kelimesinden alır. Buna “tartışan kadın” anlamına gelen “Mücâdile” sûresi de denir. Ayrıca “Kad semia” sûresi de denilmiştir. Medine’de inmiştir. 22 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları dal, zel, râ, ze ve mim harf­leridir.

Bu sûrede, zıhâr yapmanın hükmü açık­lanır; meclis adabından, toplum içinde fiskos etmenin doğru olmadığından; Al­lah’a karşı gelenlerin kötü sonlarından ve şeytanın değil, Allah’ın taraftan olunması gerektiğinden bahsedilir.

Sûrede söz edilen konular ve bazı so­nuçlar Özetle şunlardır:

* Karısına, eski bir geleneğe uyarak onu boşamak maksadıyla “Sen bana anamın sırtı gibisin” demek suretiyle zıhâr yapan kişi, eşine tekrar dönmek İsteyince, bir köle azad etmek veya peş peşe iki ay oruç tut­mak, buna da gücü yetmezse altmış fakiri doyurmak zorundadır (âyet: 1-4).[58]

* Allah ve Elçisine karşı gelenler, daha öncekiler gibi alçaltılacak, âhirette hesap vereceklerdir (5-6).

* Yüce Allah, göklerde ve yerde olanları, gizli-açık her şeyi, bütün konuşulanları çok iyi bilir. Bu bakımdan gizli konuşmalarda bile iyilik ve takva konuşulmalı, günah işler konuşulmamalıdır; kötülüğün konuşulduğu meclislerden, fiskoslardan uzak durmalıdır; topluluk içinde gizli konuşmamalıdır. Mec­lislerde, yeni gelenlere yer açılmalıdır (7-11).

* Müslümanlar, aralarında Allah’ın öğret­tiği şekilde (“Selamün aleyküm” diyerek) selamlaşmalıdır(S).

* Hz. Peygambere saygılı davranmak, Allah’a ve ona itaat etmek gerekir (12-13).

* İki yüzlü yalancılara, yemin etseler bile kanıp aldanmamalıdır; çünkü onlar yalan­cıdır. Allah yoluna engel olan bu kişiler ebedî cehenneme atılacaklardır. Bunlar şeytanın hizbidir ve şeytanın hizbi (taraf­tarları) kaybedecektir (14-19).

* Allah’a ve Elçisine karşı gelip düşman­lık edenler en aşağıların arasındadır. Üstün gelecek olan, sadece Yüce Allah ve O’nun Elçisidir (20-21).

* Gerçek mümin; Allah’a ve Elçisine düşmanlık eden kendi babası, çocuğu, kardeşi veya diğer yakınları da olsa, böyle-leriyle dostluk etmez. İşte böyle müminler, Allah’ın razı olduğu cennetlik insanlardır (22).

Benzer konular:

.

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. Mücadele Suresi (El-Mücadele), Kuran-ı Kerim’in 58. suresidir ve 22 ayetten oluşur. Surenin adı, surenin 1. ayetinde geçen “el-mücadele” kelimesinden gelir, bu da “mücadele etmek” anlamına gelir.

    Mücadele Suresi, toplumsal ilişkiler, ahlaki değerler, adalet, evlilik ve boşanma gibi konuları ele alırken, müminlere yönelik öğütler ve hükümler içerir. Surenin başında, müminlere yönelik ahlaki değerler, adaletli davranışlar ve Allah’a karşı sorumluluklar üzerinde durulur.

    Surenin devamında, evlilik ve boşanma konuları ele alınır. Ayetlerde, evlilikte adaletin önemi, kadınların hakları, aile içi ilişkiler ve boşanma süreci gibi konular detaylı bir şekilde açıklanır. Ayrıca, müminlerin mallarını sadaka olarak vermeleri ve Allah’ın rızasını kazanmak için infak etmeleri teşvik edilir.

    Mücadele Suresi, İslam toplumunda ahlaki değerlerin, adaletin, evlilik ve boşanma konularının önemini vurgular. Surenin mesajları arasında, müminler arasında adaletli davranma, aile ilişkilerinde sevgi, saygı ve adaleti gözetme, malların sadaka olarak infak edilmesi gibi temalar yer alır. Ayrıca, insanların Allah’ın rızasını kazanmak için infak etmeleri gerektiği vurgulanır.

    Mücadele Suresi, İslam inancında önemli bir sure olarak kabul edilir. Surenin okunması, müminlere ahlaki değerleri, adaleti, aile içi ilişkilerin önemini hatırlatır. Ayrıca, mallarını infak ederek Allah’ın rızasını kazanmaları teşvik edilir. Surenin mesajları, toplumsal düzenin sağlanması, adil davranışlar ve aile birliğinin korunması için önemli öğütler sunar.

    En iyi cevap

Cevapla