Müdayene ayeti meali

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Bakara suresi 282. (Müdâyene) ayetini izah eder misiniz?

Bakara suresi 282. Mudayene ayetini izah eder misiniz

Müdayene ayeti, bakara suresinin 282. Ayetine verilen isimdir. Bu ayet aslında Müslümanların ticaret hayatında ve günlük hayatta borç alıp verirken nasıl davranmaları gerektiği üzerinde duran bir ayettir. Müdayene ayetinin Türkçe anlamı şöyledir:
“Ey iman edenler! Belirli bir vâdeye kadar birbirinize borç verdiğiniz zaman onu kaydedin. Aranızda doğrulukla tanınmış bir kâtip onu yazsın. Kâtip, Allah’ın kendisine öğrettiği gibi (adalete uygun olarak) yazmaktan kaçınmasın da yazsın. Üzerinde hak olan borçlu kişi akdi yazdırsın, Rabbi olan Allah’tan sakınsın da borcundan hiçbir şey noksan bırakmasın.”

“Eğer üzerinde hak olan borçlu, akılca noksan veya küçük veya yazdırmaktan âciz bir kimse ise, onun velisi adalet ölçüleri içinde yazdırsın. İçinizden iki erkek şahit de tutun. İki erkek bulunmazsa o zaman doğruluklarından emin olduğunuz bir erkek ile iki kadının şahitliğini alın. (Bir erkek yerine iki kadının şahit olmasına sebep) birinin unutması halinde ikincisinin hatırlatmasına imkân vermek içindir. Şahitler çağırıldıklarında, şahitlikten kaçınmasınlar. Siz yazanlar da, borç az olsun, çok olsun, vâdesiyle birlikte yazmaktan üşenmeyin. Böyle yapmak, Allah katında daha âdil, şahitliği ifa etmek için daha sağlam ve şüpheyi gidermek için daha uygun bir yoldur.”

“Ancak aranızda hemen alıp vereceğiniz peşin bir ticaret olursa, onu yazmamakta size bir günah yoktur. Alışveriş yaptığınız zaman da şahit tutun. Gerek kâtip, gerek şahit asla mağdur edilmesin. Bunu yapar, zarar verirseniz, doğru yoldan ayrılmış, Allah’a itaatin dışına çıkmış olursunuz. Allah’a itaatsizlikten sakının. Allah size en uygun tutumu öğretiyor. Çünkü Allah her şeyi hakkıyla bilir.” (Bakara, 2/282)

Bu ayetten de anlaşılacağı üzere borç alıp verirken eğer ileri bir tarihte ödenecekse bunun bir yere yazılması hatta şahitler huzurunda verilmesinin önemi üzerinde durmuştur. Bu ayet ışığında davrandığımızda her konuda insan ilişkileri de bozulmamış olur.

BENZER KONULAR:

Cevapla