Müddessir suresi hakkında bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Müddessir suresi nedir?

Muddessir suresi hakkinda bilgi

Kuranı kerimin 73. suresi olan Müddessir suresi ile ilgili kısaca bilgiler

Müddessir suresi ile ilgili bilgi

Müddessir suresi 56 ayetten meydana gelmiştir. Peygamber efendimize Mekke döneminde iken nazil olmuştur. Bu sure ismini ilk ayette geçen “el-müddessir” kelimesinden almıştır. Burada geçen müdessir, örtünüp bürünen anlamına gelir. Zaten müzzemmil ile müddessir kelimeleri eş anlamlı kelimelerdir. Bu surede, peygamberimize ilk vahiy aldığında duyduğu aşırı heyecana rağmen dini tebliği yerine getirmesi ve inkarcıları uyarmasını emretmiştir. Ayrıca kıyamet günü yaşanacak olan sıkıntılar dile getirilmiş, meleklerden ve kitap ehlinden, cehennemin görevlilerinden söz edilmiştir.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

  1. 1
    0
    2020-09-15T23:38:47+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Müddessir Sûresi

    Kur’ân-ı Kerîm’in 74. sûresi

    ilk âyetinde geçen ve “örtüye bürünen” anlamına gelen kelime bu sûrenin adı ol­muştur. Mekke’de nazil olmuştur. 56 âyet­tir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları elif, dâl, râ, nun ve he harfleridir.

    Sahabeden Câbir b. Abdullah, Peygam­berimizin, kendisine gelen vahiy hakkında bilgi verirken şunları da naklettiğini bildir­miştir: “Bir gün yolda yürürken, birden gökyüzü tarafından bir ses işittim. Başımı kaldırıp baktım: Hirâ’da bana gelen Melek (Cebrail), gök ile yer arasında bir kürsü üzerinde oturmuştu. Çok korktum ve eve dönüp: “Beni örtün, beni örtün” dedim. Bunun üzerine Allah Teâla: ” Yâ eyyühel müddessir / Ey bürünüp sarınan…” âyetle­rini indirdi. Artık vahyin ardı arkası kesil­medi” (Buhârî, Bed’ü’l-Vahy, 3; Müslim, îmân, 255-257).

    Bu sûrede, peygamberimize, insanları açıkça uyarması emredilmekte, Kur’ân’a ve Peygambere dil uzatan, âhireti yalanlayan inkarcılar ve elebaşıları şiddetle kınanıp uyarılmakta, onların ve müminlerin âhiretteki durumları açıklanmaktadır.

    Sûrede bahsedilen konular ve bazı so­nuçlar özetle şunlardır:

    * Allah’ı yüceltmek, temizliğe dikkat et­mek, yapılanı başa kakmamak ve başa gelenlere sabredip katlanmak gerekir (âyet: 1-7).

    * İnatçı inkarcılar, Allah’ın kendilerine ih­san ettiği onca nimetleri unutarak, O’nun Kur’ân’ına dil uzatmaya kalkışmalarından dolayı âhirette hesap verecek ve kasıp kavuran cehenneme atılacaklardır (8-30).

    * Yüce Allah’ın verdiği bilgilere ve misal­lere tereddütsüz inanmak gerekir; çünkü bundan sadece kâfirler ve kalplerinde has­talık bulunan (münâfık)lar şüphe eder, sapıtır; inananların ise imanlarını artırır. Cehennem ve bekçileri konusunda verilen bilgi de böyledir, şüpheye düşmeden inanmalıdır (31-37).

    * Günahkârları yakıcı cehennem ateşine sokan şey, namazlarını kılmamaları, yoksu­lu doyurmamaları, bâtıla dalanlarla birlikte olmaları ve ceza gününü (âhireti) yalanla­malarıdır. Âhirette onlara kimsenin şefaati de fayda vermez (34-48).

    * Artık inkarcılar bundan öğüt ve ibret almalı, yüz çevirmemeli, çeşitli bahaneler ileri sürmemelidirler. Saygıya en lâyık ve günahları bağışlamaya kadir olan sadece Yüce Allah’tır (49-56).

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Müddessir Suresi olarak da bilinen Müddesir Suresi, İslam’ın kutsal kitabı Kuran’ın yetmiş dördüncü suresidir (sure). 56 ayetten (âyet) oluşur ve Mekki sûre kategorisine girer, yani Hz. Muhammed(S.a.v)in peygamberliğinin ilk döneminde Mekke’de nazil olmuştur.

    “El-Müddesir” başlığı, surenin açılış ayetlerinde örtülü veya pelerinli figürden söz edilmesine atıfta bulunarak “Kraflanmış Olan” veya “Pelerinli Olan” anlamına gelir. Sure, çeşitli konuları ele almakta ve müminler için ahlaki ve manevi rehberlik içermektedir. İşte Müddesir Suresi’nden bazı önemli noktalar:

    1. Hz.Muhammed(S.a.v) Uyarı: Sure, Allah’ın Hz.
    2. Kâfirlere uyarı: Sure, İslam’ın mesajını ve Allah’ın birliği inancını reddedenleri bekleyen azabı vurgulamaktadır. Peygamber’in mesajını reddeden Mekkeli kâfirlerin kibrini ve inatçılığını vurgulamaktadır.
    3. Dua ve sadakanın önemi: Müddesir Suresi, doğruluk eylemleri ve manevi arınmaya ulaşmanın yolları olarak düzenli namaz kılmanın (salah) ve sadaka vermenin (zekat) önemini vurgular.
    4. Zenginlik ve tamahın sonuçları: Sure, aşırı zenginlik ve tamahın zararlı etkilerine dikkat çeker, müminlere zenginliğin getirdiği sorumlulukların bilincinde olmalarını ve onu toplumun iyiliği için kullanmalarını hatırlatır.
    5. Kıyamet Günü: Müddesir Suresi, kıyamet gününde yaşanacak olayları canlı bir şekilde anlatmakta ve her bireyin bu dünyadaki amellerinin hesabını vermesi gerektiğini vurgulamaktadır.

    Kuran’ın diğer sûrelerinde olduğu gibi Müddesir Suresi de Müslümanlar tarafından günlük namazlarda okunmakta, bir hidayet ve ilham kaynağı olarak kabul edilmektedir. Allah’a karşı sorumluluklarımızı yerine getirmenin, kibirden ve tamahtan uzak durmanın ve ahiret gününe hazırlanmanın önemini hatırlatır.

    En iyi cevap

Cevapla