Paylaş
Muhammed ismi koymak
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
MUHAMMED İSMİ
Muhammed ismi hangi anlama gelir
Bu isim ilk defa Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’e takılmıştır.
Cenab-ı Allah Kur’an-ı Kerim’inde Peygamberimizin adı olarak 4 yerde bu ismi zikretmiştir.
Muhammed ismi konusunda rivayet edilen hadislerden bazıları şöyledir:
“Bir kimsenin üç erkek evladı olur da birisine olsun Muhammed ismi takmazsa, cahillik etmiş olur.” (Muhtarul Ehadis, Had. No: 1256)
“Herhangi birinin evinde bir Muhammed, iki Muhammed, üç Muhammed bulunursa bir zararı olmaz.” (Muhtarul Ehadis, Had. No: 1048)
Ahmed-el Rufai Hazretlerine göre:
“Bir kimsenin oğlu olur da, adını Muhammed koyarsa, kendisi ve çocuğu cennetlik olur.” (Muhtarul, Ehadis Tercümesi Had. No: 1048 nolu Hadisin açıklaması)
Abdullah b. Abbas (R.A.)’den:
“Kıyamet günü olduğu zaman, adı Muhammed olanlar ayağa kalksın, diye nida edilecek. Muhammed (S.A.V.)’e hürmeten bu adı taşıdıkları için onlar cennete gireceklerdir.”
Bir hadis-i şerifte:
“Kıyamet gününde ben her Muhammed adını taşıyan kimselere şefaat edeceğim” buyurmuştur.
Başka bir hadis-i şerifte de:
“Cebrail (A.S.) gelip dedi ki: Ya Muhammed, Allah sana selam ediyor ve buyuruyor ki: İzzetim ve Celalim hakkı için, senin adını taşıyan jimseyi ateşte azaplandırmam.”(Mecma-ul Adab, Seyyid Hulusi)
“Benim adımla adlandırınız, fakat künyemle künyelenmeyiniz.”
(Muhtarul Ehadis, Had No: 105)
Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.)’in Muhammed ismini teşvik eden bu hadislerin yanında, bu ismi kullananlara karşı dikkat edilmesi gereken önemli bazı hususlara işaret edilmiştir:
“Çocuğa Muhammed ismi verdikten sonra, ona ikram ediniz. Mecliste ona yer veriniz ve hiç bir şekilde takbih (Allah yüzünü kara etsin gibi beddua) etmeyiniz.”(Muhtarul Ehadis, Had. No: 105)
Görülüyor ki, Muhammed ismi verilen çocuğa;
– İsmine hürmeten daima ikram edilecek,
– Mecliste kendisine saygı gösterilip yer verilecek,
– Kendisine hiçbir şekilde kötü söz söylenmeyecektir.
Yine bir hadis-i şerifte:
“Çocuklarınıza Muhammed ismini koyuyor, sonra onlara lanet ediyorsunuz.”
buyurularak bu ismin hakkını veremeyecek olanlara koymamalarını tavsiye etmiş bulunmaktadırlar.
Diğer bir hadis-i Şerif’te;
“Ebu Vehb el-Çüsemi (R.A.)’dan: Resulullah (S.A.V.) şöyle buyurdu: Peygamberlerin isimlerini (çocuklarınıza) isim olarak koyunuz. Allah’a isimlerin en sevimlisi
Abdullah ve Abdurrahman isimleridir. En doğru isim Haris ve Hemam’dır. En çirkin isim de Harb ve Mürre isimleridir.”
(Ebu Davud, Kitabul Edeb, Had. No: 4950)
Said Bin Müseyyeb, Peygamber isimlerinin Allah katında en faziletli isimler olduğunu söylemiştir. (Tuhfetül Mevdud, İbni Kayyum El Cevziyye Sh. 80) Peygamberlerden birinin ismini alan şahıs,
hangi Peygamberin ismini taşıyorsa onun şefaatine nail olacağı bildirilmiştir.
Peygamber isimlerinin verilmesi mekruh sayanlar da vardır ki bunlar azınlıktadır. Fadl bin Dekkin Ebi Celde’den, o da Ebil Aliye’den rivayetinde “Peygamber isimlerini verme hususunda
günaha giriyorsunuz. Çocuklarınıza Peygamber isimlerini veriyorsunuz ve sonra da onlara lanet okuyorsunuz” buyurmuştur.
Muhammed isminde olduğu gibi Peygamber isimlerinin verilmesine karşı çıkanlar da, bu isimlerin aşağılanmasından, hakarete uğramasından korktukları içindir. Bu sebeple Peygamber ismi
taşıyan bir kişiye o ismi rencide edecek hareket ve sözde bulumamak gerekir. Eğer bu isimlerin kıymeti bilinmeyecek ve hakarete uğrıyacak ise, kullanmamak en doğrusudur.
Bakınız Ebu Heyseme’nin tarih kitabında şu kayıt, ne kadar dikkat çekicidir.
Ashaptan (Talha (R.A.)’nın on tane çocuğu vardı. Bunların hepsini de Peygamber isimleri ile isimlendirmişti. Zübeyr (R.A.)’ın da on tane çocuğu vardı.
O da bu çocuklarının hepsini şehit isimleri ile isimlendirmişti.
Bir gün Talha (R.A.)’a sordu. “Bak ben çocuklarımın hepsini Peygamberlerin isimleri ile isimlendirdim, sen neden çocuklarının hepsine şehitlerin isimlerini verdin?”
Zübeyr (R.A.), “Ben çocuklarımın Peygamber olmalarını değil, şehit olmalarını arzu ediyor ve bekliyorum da ondan” cevabını vermiştir. (Aynı eser, Sh.89)
BENZER KONULAR:
- Kurban edilen hayvanın hasta olduğu tespit edilirse kurban dinen geçerli midir?
- Bir Müslümanın kurban bayramında dini görevleri nelerdir?
- Kendi dini nikahımı kıyabilir miyim
- Dini nikahda kadına talak hakkı vermek nasıl oluyor?
- Evlilik ile ilgili ayet hadis ve dini sözler
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Muhammed, İslam peygamberi Hz. Muhammed’in ismidir ve Müslümanlar arasında yaygın olarak kullanılan bir isimdir. Muhammed ismi, İslam geleneğinde büyük bir değere sahiptir ve pek çok Müslüman aile, çocuklarına Muhammed ismini koymayı tercih eder.
Muhammed ismi, Hz. Muhammed’in peygamberlik görevini ve İslam’ın temel prensiplerini temsil ettiği için anlamı ve sembolizmi önemlidir. Birçok Müslüman aile, çocuklarına Muhammed ismini vererek peygamberin örnek ahlaki değerlerini yansıtmayı, İslam’ın mesajını hatırlatmayı ve sevgi ve saygıyla anmayı amaçlar.
Ancak isim tercihi kişisel bir karardır ve aileler kendi tercihlerine göre çocuklarına isim seçebilirler. İsim seçiminde dini inançlar, kültürel faktörler ve aile geleneği gibi etkenler etkili olabilir.