Paylaş
Muharrem ayı nedir? Muharrem ayında olan olaylar nelerdir
Question
Muharrem ayının önemi kısaca maddeler halinde
Resmin ismi: Muharrem ayı nedir Muharrem ayında olan olaylar nelerdir
MUHARREM AYI, HİCRET, AŞURE ve ORUÇ
1. Önemi
Hicri takvimin ilk ayı olan muharrem ayının İslam tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Allahın rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olan, seçkin günlerden biri olduğunu bizzat Peygamber Efendimiz bildirmişlerdir. Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Aşure gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bu günde Cenab-ı Hak on peygamberine on ayrı ikramda bulunmuş ve kudsiyetini artırmıştır. Bu günlerde oruç tutmak çok faziletlidir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v); “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç Allah’ın değer verdiği aylardan biri olan muharrem ayında tutulan aşure orucudur”[1] buyurmuştur.
2. Aşure
Halkımızın bu aylarda hatırladığı ve yaptığı çok güzel bir gelenek olan aşure tatlısı geleneği de rivayete göre Hz. Nuh (a.s) gemisinin karaya oturmasından sonra tufan esnasında gemidekilerin beslenmesi için gemiye aldığı yiyeceklerden arta kalanını birleştirerek yaptığı yemeğin hatırasıdır. Bu gelenek komşuluk ilişkilerimizin geliştirilmesi için güzel bir vesiledir.
3. Hicret
Allahın emriyle hicret gerçekleşmiş bunun sonucunda Müslümanların rahatlaması sağlanmış ve birçok kazanımlar elde edilmiştir. İslam dininin kökleşmesine bu kutlu hicretin çok katkısı olmuştur. Hicretin bu önemine binaen 17 yıl sonra Hz Ömer, hilafeti döneminde hicreti takvim başlangıcı olarak kabul etmiştir. Ayrıca hicret, hicret eden muhacirlerin evini barkını Allah için gözden çıkarmasının, Medine’de bulunan ensarın da malını mülkünü Allah için din kardeşiyle paylaşmasının en güzel örneklerinin verildiği tarihi bir olaydır.
4. Kerbela olayı
Muharrem ayının içerisinde bütün Müslümanları yakından ilgilendiren ve derinden üzen, İslam tarihinin en hazin olaylarından birisi olan Kerbela Faciasının bu ayda meydana gelmesi de ayrıca hatırlanması gereken bir olaydır.
Tarihte yaşanmış ve geri dönüşü olmayan bu acı olayları tasvip etmek mümkün değildir. Ancak bunları hatırlamak ders almak içindir. Bu olay, bütün Müslümanları derinden sarsan ve hüzünlendiren acı bir tecrübedir. Bu ve benzeri olaylar karşısında sağduyulu hareket ederek Allah ve peygamber sevgisi etrafında kenetlenmeliyiz. Hz Peygamberi, O’nun aile fertlerini ve ashabını sevmek hepimizin müşterek heyecanı olmalıdır. İyi bilelim ki huzurlu bir toplum halinde yaşayabilmek yüce dinimizin bize öğrettiği karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı kardeşliği, birlik ve beraberliği korumakla mümkündür.
Yüce Rabbimizin bu konudaki emriyle bitiriyorum “Hep birlikte Allah’ın ipine (Kur’an’a) sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşmanlar idiniz de o, kalplerinizi birleştirmişti. İşte onun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında idiniz de o sizi oradan kurtarmıştı. İşte Allah size âyetlerini böyle apaçık bildiriyor ki doğru yola eresiniz”[2]
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Muharrem ayının en önemli özelliği olan hicret, hicri takvime göre ilk ay olarak kabul edilmesidir. Nitekim hicri takvim İslam tarihi açısından önemli hadiseler den biri olan hicreti esas almaktadır. Hicret sadece Rasulullah (sav)’in hayatında vuku bulan bir olay değildir. Kur’an-ı Kerim önceki nebilerin ve onlara inananların hicret etmeye zorlandıklarını bildirir. İnsanlığın varlığı ile beraber vuku bulmuş birçok önemli hadiseden biridir hicret. Dün de meydana gelmiş bugün de meydana gelecektir. Önemli olansa neden nereye ve hangi niyetle hicret edildiğidir. Yapacağımız bütün işlerimizde niyetinizin halis olması gerekir. Çünkü güzelliklerin temelinde dünya ve ahiret mutluluğunun özünde Allah rızası yatmaktadır. Yaptığımız işlerin birçoğunda sonucu niyet belirlemektedir. Bu sebeple hicretin temel amacı da Allah’ın rızası olmalıdır.
Bu ayda Hz. Adem’in cennetten yer yüzüne indirilmesi, Hz. Nuh (a.s.)’ın tufandan kurtulması, Hz. Musa (a.s.) ve ona iman edenlerin Firavun’un zulmünden kurtulmaları gibi insanlık tarihinde dönüm noktası sayılabilecek önemli bazı olayların vuku bulduğu rivayet edilmektedir. Diğer taraftan bütün Müslümanları üzen Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesi olayı da bu ayda vuku bulmuştur.
Muharrem Ayı, Hicret, Aşure ve Oruç
1. Önemi
Muharrem ayı, Hicri takvimin ilk ayıdır ve İslam tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Peygamber Efendimiz (s.a.v), Muharrem ayının Allah’ın rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olduğunu belirtmiştir. Bu ayın onuncu günü Aşure günüdür ve bu günün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v), “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç Allah’ın değer verdiği aylardan biri olan muharrem ayında tutulan aşure orucudur” buyurmuştur (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]).
2. Aşure
Aşure günü, Allah’ın on peygamberine on ayrı ikramda bulunduğu bir gündür. Bu günde gerçekleşen önemli olaylar arasında:
Aşure tatlısı geleneği, Hz. Nuh’un tufandan sonra gemide kalan yiyecekleri birleştirerek yaptığı yemekle ilişkilidir ve komşuluk ilişkilerini geliştirmek için güzel bir vesiledir.
3. Hicret
Muharrem ayında gerçekleşen hicret, İslam tarihinde büyük bir öneme sahiptir. Allah’ın emriyle gerçekleşen hicret, Müslümanların rahatlamasını ve İslam dininin kökleşmesini sağlamıştır. Hicretin önemine binaen, Hz. Ömer’in hilafeti döneminde hicret, takvim başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Hicret, muhacirlerin evlerini Allah için terk etmesi ve ensarın mallarını din kardeşleriyle paylaşmasının en güzel örneğidir.
4. Kerbela Olayı
Muharrem ayının onuncu günü (10 Muharrem 61 / 10 Ekim 680), Hz. Peygamber’in (s.a.v.) torunu Hz. Hüseyin’in (r.a.) Kerbela’da şehit edildiği gündür. Bu olay, İslam tarihinin en hazin olaylarından biridir ve tüm Müslümanları derinden sarsan bir acıdır. Bu olaydan ders alarak, Hz. Peygamber’i, onun aile fertlerini ve ashabını sevmek, birlik ve beraberliği korumak önemlidir.
Yüce Rabbimizin Emri
“Hep birlikte Allah’ın ipine (Kur’an’a) sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşmanlar idiniz de o, kalplerinizi birleştirmişti. İşte onun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında idiniz de o sizi oradan kurtarmıştı. İşte Allah size âyetlerini böyle apaçık bildiriyor ki doğru yola eresiniz.” (Âl-i İmrân 3:103)
Muharrem ayı, hicret, aşure ve oruç, İslam tarihinde önemli bir yere sahiptir ve bu olaylar Müslümanların dini ve manevi hayatında büyük anlam taşır.