Mü’min arı gibidir Hadisi ve açıklaması

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Mü’min Ve Arı

Mumin ari gibidir Hadisi ve aciklamasi

Mümin bal arısına benzer

Soru: Rasûlullah’ın (s.a) mümini arıya benzettiği doğru mu? Eğer doğruysa nerede ve niçin benzetti?

Cevap: İmam Zerkeşi’nin el-Burhanfi Ulumi’l-Kur’an isimli eserinde verilen bilgiye göre el-Hakim et-Tirmizî Nevadiru’l-Usâl isimli kitabında şöyle bir hadis rivayet etmiştir:

Bilal, arı gibidir. Arı, sabahleyin erkenden çıkar, acı tatlı herşey-den yer, sonra onların hepsini tatlandırır.

Hz. Peygamber, Bilal’i bir bal ansına benzetmiştir. Çünkü bal arısı, ekşi, kuru, yaş, sıcak ve soğuk hertürlü çiçekten yer ve bal yapar. Arı, kendi arzusunu tatmin için sadece tatlı yiyeceklere yönelen diğer böcekler, kuşlar gibi değildir. Allah Teâlâ bunun karşılığında ona şifalı olma özelliğini lütfetmiştir. Bu, tıpkı şu hadiste ifade edilen duruma benzer:

İnek sütü içiniz. Çünkü o her türlü bitkiden yer.

Hz. Bilal (r.a) rahmet âyetlerini ve cennetin özellikleriyle ilgili âyetleri okurdu. Rasûlullah (s.a) ona sûreleri Allah’ın indirdiği şekilde karışık olarak okumasını emretmiştir. Çünkü kulların dertlerinin deva ve ihtiyacını en iyi Allah bilir. Şayet Allah dileseydi âyetleri bölüm bölüm tasnif ederdi ve onları ayrı bölümler halinde indirirdi. Fakat onları gönüllere bıkkınlık vermeyecek şekilde birbirine karıştırmıştır.

İbnü’l-Esir’in en-Nihaye isimli eserinde İbn Ömer’den gelen “Mü’min bal arısına benzer” hadisi izah edilir. Bal ansıyla mümin arasındaki benzerlik yönü arının maharet ve zekası, zararsızlığı, küçüklüğü ve yararlı oluşu, kanaatkarlığı, geceleyin çalışması, pis şeylerden uzak durması ve temiz şeyleri yemesi, başkalarının kazancını yememesi, ince ve zarif oluşu ve lidere itaatidir. Arıyı çalışmaktan alıkoyan afetler vardır. Karanlık, bulut/sis, rüzgar, duman, su ve ateş bunlardan bazılarıdır. Mü’mini de salih amelden alıkoyan âfetler, gaflet karanlığı, şüphe bulutları, fitne rüzgarları, haram olan içecek ve tütsüler ve şehevi arzuların ateşidir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Mümin arı gibidir” ifadesi, Hz. Muhammed’in (s.a.v. Bununla birlikte, İslam öğretilerinde bir müminin belirli niteliklerini bir arınınkilerle ilişkilendiren mecazi bir karşılaştırma vardır. Bu benzetme, inananların gerçekleştirmeye çabalaması gereken bazı erdem ve davranışları vurgulamak için kullanılır.

    Metafor, müminin birçok yönden arıya benzediğini öne sürer:

    1. Adanmışlık ve Çok Çalışma: Arılar, nektar toplamak ve bal üretmek için yorulmak bilmeyen çabalarıyla tanınırlar. Aynı şekilde müminler de ibadetlerinde ve salih amellerinde gayretli ve özverili olmaya, sürekli olarak Allah’ın rızasını kazanmaya ve O’nun mükâfatını aramaya teşvik edilirler.
    2. Verimlilik ve Fayda: Arılar sadece nektar toplamak için çok çalışmakla kalmaz, aynı zamanda başkalarına faydalı olan bal üretirler. Aynı şekilde müminler de hemcinslerine fayda sağlamak için iyilik, hayır ve hizmet faaliyetlerinde bulunmaya, toplumda iyilik ve pozitifliği yaymaya teşvik edilir.
    3. İşbirliği ve Birlik: Arılar, bir kovan içinde uyumlu ve koordineli bir şekilde birlikte çalışır ve her biri tüm topluluğun yararına kendi rolünü oynar. Benzer şekilde, inananlar, Müslüman toplum içinde birlik, işbirliği ve karşılıklı desteği teşvik etmeye, ortak hedefler doğrultusunda birlikte çalışmaya ve birbirlerine yardım etmeye teşvik edilir.
    4. İyiliğin Peşinde: Arılar içgüdüsel olarak nektar içeren çiçekleri ararlar ve zararlı maddelerden kaçınırlar. Benzer şekilde müminler de seçimlerinde dikkatli olmaya, iyiyi, sağlıklıyı ve Allah’ın hoşnutluğunu arayanları, günah ve zararlı davranışlardan sakınmaya teşvik edilirler.

    Metafor, arıların çalışkanlığından ve yararlı doğasından yararlanırken, inananların arı davranışının tüm yönlerini tam anlamıyla taklit etmeleri gerektiğini ima etmediğini not etmek önemlidir. Aksine, mümin bir müminin Allah ile olan ilişkilerinde ve diğer insanlarla olan etkileşimlerinde sahip olması gereken nitelik ve davranışların mecazi bir hatırlatıcısı olarak hizmet eder.

    Hz.Muhammed’in (s.a.v.) kesin ve doğru öğretileri için, sözlerinin ve eylemlerinin birincil kaynağı oldukları için, her zaman otantik hadis koleksiyonlarına başvurulması tavsiye edilir.

    En iyi cevap

Cevapla