Mü’min kardeşlerimize karşı görevlerimiz nelerdir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Mü’minlerin -Müslümanların hakları ve görevleri

müslümanların hakları ve görevleri
Müslüman ve Mümin Kardeşlerimizin Hakları

İnsanın, kendisini yaratan Rabbine karşı iman etme ve yükümlülüklerini yerine getirme sorumlukları vardır. İnsan Allah’a karşı sorumlu olmakla birlikte müminlere karşı da sorumludur. Müslüman’ın Allahın rızasını kazanması için mü’min kardeşlerinin de rızasını kazanması söz konusudur. Peygamberimiz hadis-i şeriflerinde bu durumu şöyle açıklamıştır: “Sizden biriniz kendisi için istediğini din kardeşi için de istemedikçe gerçek mümin olamaz,” [1]“İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız.”[2]
Cenab-ı Allah Müslümanların birbirleriyle kardeş olduklarını ayet-i kerimede: “Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin.”[3] şeklinde ilan etmiştir.

Müslüman’ın din kardeşlerine karşı ilk sorumluluğu onlara karşı samimi ve iyi niyetli olmaktır. Nitekim Allah Resulü birdefasında “Din samimiyettir” diye buyurunca, kime diye sorulmuş, peygamberimiz (sav)’de “Allaha Rasulüne ve Müslümanlara karşı samimiyettir”[4] diye açıklamıştır.

Hz. Peygamber (s.a.v.) Müslüman’ın din kardeşlerine karşı görevlerini şöyle anlatmıştır: “Müslüman’ın Müslüman üzerindeki hakkı beştir. Selamını almak, hastalandığında onu ziyaret etmek, cenazesinin ardından yürümek, davetine icabet etmek ve aksırdığında hayır duada bulunmaktır.”[5]

Bir başka hadis-i şerifinde Efendimiz Müslümanları şöyle müjdelemiştir. İki Müslüman karşılaştıklarında musafaha yaparlarsa, oradan ayrılmadan önce günahları bağışlanır.”[6]
Bundan başka Müslüman, Müslüman kardeşini bağışlamalı, özrünü kabul etmeli, hediyesine mukabele etmeli, teşekkür etmeli, borç veya nasihat istediğinde yardımcı olmalıdır. “Din kardeşinin ihtiyacını karşılayan kimsenin ihtiyacını da Allah karşılar. Müslüman’dan bir sıkıntıyı giderenin, Allah da kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir.”[7] hadîsi şerifi her zaman hatırlanmalıdır.

Müslüman, din kardeşlerine karşı asla kırıcı olmamalıdır. Peygamber Efendimiz (sav): “Kardeşinle münakaşa ve kırıcı şakalar yapma. Ve yerine getiremeyeceğin sözü de ona verme.”[8] Diliyle başkalarını yaralayan,lanet okuyan, kötülük yapan ve kötü söz söyleyen kimse gerçek mümin değildir.”[9] buyurarak bizleri uyarmıştır.
Müslüman, kardeşinin kusurlarını örtmelidir. Peygamberimiz: “Bir Müslüman’a ait her hangi bir kusuru görüpte onu saklayan kimseyi, diri diri mezara gömülen bir kız çocuğunu mezardan çıkararak hayata kavuşturan kimse gibidir.”[10] şeklinde nitelendirmiştir.

Konuyu bir hadisle bitiriyorum“Herhangi bir Müslüman hakkında dört kişi müspet anlamda şahitlik ederse Allah da o kişiyi cennete koyar.”[11] Allah-u Teala bizi birbirimize güzel şahitler kılsın, birbirlerimize karşı görevlerimizi hakkıyla yerine getirmemiz için yardım eylesin. Amin!


[1] Buhârî, “İman”, 7.
[2] Buhârî, “İman”, 7.
[3] Hucurat, 49/10.
[4] Müslim, “İman”, 95.
[5] Buhârî, “Cenaiz”, 2.
[6] Ebû Dâvûd, “Edeb”, 142.
[7] Müslim, “Birr”, 58.
[8] Tirmizî, “Birr”, 58.
[9] Tirmizî, “Birr”, 48.
[10] Ebû Dâvûd, “Edeb”, 38.
[11] Buhârî, “Cenaiz”, 85.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

    0
    2020-11-16T20:17:47+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Müslümanların kardeş ola­rak yaşayabilmeleri, ancak hela­li helal, haramı haram bilip, birbirlerinin haklarına saygılı olma­ları ve birbirlerine karşı olan in­sani vazifelerini yerine getirmeleriyle mümkündür. Bu ise her ferdin, İslam’ın çizdiği yolda yü­rüyüp, ruhen yücelmesiyle olur. Rabbimiz (cc) mü’minler arasındaki kardeşlik, takvanın bir unsuru olarak zikredilmiş; müminlerin arasını bozacak her türlü davranış haram sayılmıştır.

     

    En iyi cevap

Cevapla