Müminlerin özellikleri nelerdir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kuran’a göre müminlerin özellikleri nelerdir?

Minimal Kiralik Emlak instagram Gonderisi

MÜ’MİNLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Allah’a, O’nun kudretine, gönderdiklerine, indirdiklerine inanan ve yaratılışındaki görüntüye muttali olan insana mümin denir.

Bu yönüyle mü’min Allah Teâla’nın peygamber aracılığı ile göndermiş olduğu haber ve hükümleri kalbi ile tasdik, dili ile de ikrar ettiğini söyleyen kimsedir. Bu hem Allah katında hem de insanlar nazarında mümindir, kamil müslümandır. Peygamberlerin bildirdiklerini kalp ile tasdik edip dil ile ikrar ettiği halde şu veya bu sebepten büyük günahlardan bir veya bir kaçını işleyen kimse de mümindir ancak bunun imanı kemale ermemiştir. Bir de iman esaslarını kalp ile tasdik edip dil ile söyleyen, farz olduğunu kabul ettiği halde, amel ve taati olmayan kimse de mümindir, ancak amel ve taati yoktur.

Kur’an-ı Kerim bize, müminlerin özelliklerini, imanın kalplerine ve tavırlarına nasıl yansıdığını gösteren güzel tablolar çizerek, onları ve onlardan olmayı, aynı güzel vasıfları taşımayı, dünya ve ahirette Allah’ın rızasını kazanmayı arzu etmemizi sağlıyor. Müminleri, Allah’ın elçisine indirdiğinin hak olduğunu bilmekle överken, diğerlerine de körler diyor.

Müminler Allah’tan hakkıyla korkarlar. Hakk olan gayba inanırlar. Diğer bir tabirle onlar gözle değil kalp ile iman ederler. İman etmek için önlerine dikilmiş şeylere bağlanmazlar his ötesini, kalbi ve kalp ile ilgili şeyleri tanırlar. Onların sağduyuları, saf basiret ve ferasetleri, temiz akılları, açık anlayışları, sıhhatli görüşleri, yükseklere koşabilecek azimli vicdanları ve iyi seçimleri vardır. Görünen ve hissedilen şeylerden bunların altındaki manaya ulaşıp özündekini sezerler.

Allah’a inanan ve O’nun sevgisini kazanmaya çalışan kişi erdemli ve ahlaklı olmaya yönelir. Böylece diğer insanları da sevmeyi, topluma uyum sağlamayı başarır, diğer insanlarla güzel ilişkiler kurar, huzurlu ve mutlu olur. Elmalılı, gerçek müminleri kalpleri, kalıpları ve amelleri ile mümin olarak niteler. Zira onlar, “Allah” anıldığı zaman yürekleri ürperen, kalpleri rahmet ümidi ve sevgi heyecanı kaplayan, muhabbetle karışık bir korku içine giren ve Allah’ın rahmet ve ihtişamından kaynaklanan bir ürpertiyi hissedenlerdir.

Müminler, Rablerinin rızasını kazanmak arzusuyla sabrederler, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine verilen rızıklardan gizli ve açıkça Allah yolunda harcarlar ve çirkinlikleri güzelliklerle yok ederler. İşte bunlar vefasızlık edip sözlerinden dönmezler. Şu halde Allah’a karşı verdikleri hiçbir sözden caymazlar, sözlerinden dönmezler, yeminlerini bozmazlar.

Müminler Allah’ın yerine getirilmesini emrettiği şeyleri yerine getirirler. Hakka hukuka riayet ederler. İnsanların ve hayvanların hasılı canlı, cansız, bitki bütün varlıkların hukukuna riayet ederler. Aslında yaratılmışların hakkına riayet etmek yaratanın hakkına riayet etmek demektir.

Yine müminler Rablerinden haşyet ederler. Allah’ın kudretinin sonsuzluğu karşısında ürperir, O’nun büyüklüğünden ve gazabından çekinirler. O’na karşı günah işlemekten sakındıkları gibi o hesap veriş sırasında kötü duruma düşmekten korkarlar. O gün gelip çatmadan önce kendi kendilerini murakabe eder, vicdanlarını hesaba çekerler. Sürekli oto-kontrol yaparlar. Onlar, Rablerinin rızasını kazanmak ve teveccühüne nail olmak için sabrederler. Yani, ne halka karşı gösteriş, ne de gönüllerinde bir gurur ve iftihar duygusu beslemeyerek, sırf Allah rızası için zahmetlere katlanıp hak yolunda sabır ve sebat gösterirler. Namazı hakkıyla kılar kendilerine ihsan edilen rızıklardan gizlice ve açıkça infak ederler. Kötülüğü iyilikle defederler.

Müminlerin inançları, ahlaklarına ve günlük yaşamlarına en güzel bir şekilde yansımıştır. Öyle ki onların gidişleri, yeryüzünde yürüyüşleri ve hareket tarzları mülayimdir. Zorba, mağrur, kibirli, saygısız, kaba ve haşin değil; sükunet ve vakar ile alçak gönüllü bir şekilde terbiyeli, nazik ve yumuşak yürürler. Etraflarını sıkıntıya sokmaz, eza vermez, sendeler gibi gitmez, hesaplı, saygılı, merhamet tavrıyla güven ve huzur yayarak giderler. Cahiller, yani kendini bilmezler, onlara laf attığı zaman da kendilerine selametle neticelenecek söz söylerler. Onlara çatmaya tenezzül etmezler, tahammül ederler. Rablerine halisane namaz kılarlar. Yatışları, kalkışları da hep Allah için olur. İbadet ve gayretlerine güvenmeyerek daima kurtuluşlarına duâ ederler. Çünkü onun azabı geçici bir şey değildir. Ve onlar, Rablerinin âyetleri kendilerine hatırlatıldığında, o âyetlere karşı sağırlar ve körler gibi davranmazlar, üzerine üşüşürler, fakat görür göz, dinler kulak olarak üşüşürler.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2022-04-08T01:54:27+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Mümin devlet adamının en güzel özellikleri

    Bir Ramazan‘da Medineli bir müslüman, Halife Hz. Ömer‘i iftar yemeğine davet eder. Yemek sırasında yalnız Hz. Ömer‘e bir kab içinde bir içecek sunulur. Hz. Ömer sorar:
    “Bu nedir?”
    Ev sahibi cevab verir:
    “Bal şerbetidir efendim, sizin için ayırmıştık da…”
    Hz. Ömer onu içmeyi reddederek şöyle der:
    “Benim yönetimini üstlendiğim halkın çoğu içmek için henüz kuyu suyunu bile bulamazken ben burada bal şerbeti içemem.”

    1
    2023-06-05T06:52:34+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Müminlerin özellikleri Kur’an’da ve hadislerde belirtilmiştir. İşte müminlerin bazı temel özellikleri:

    İman Sahibi Olmak: Müminler, Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe ve kaza ve kaderin Allah’ın takdiri olduğuna inanırlar.

    Namaz Kılmak: Müminler, beş vakit namazı düzenli olarak kılarlar ve namaz ibadetini önemserler.

    Zekat Vermek: Müminler, sahip oldukları malın bir kısmını Allah rızası için zekat olarak fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine verirler.

    Oruç Tutmak: Müminler, Ramazan ayında farz olan oruç ibadetini tutarlar ve Allah’ın emrine itaat ederler.

    Hac İbadeti Yapmak: Müminler, maddi ve fiziki imkanları elverdiğinde, Hac ibadetini yerine getirirler.

    Allah’a Teslimiyet: Müminler, hayatlarını Allah’a teslim ederler, O’nun emirlerine uyarlar ve yasaklarından kaçınırlar.

    İyilik Yapmak: Müminler, iyilik yapmayı teşvik ederler, zulme karşı dururlar, insanlara yardım ederler ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirirler.

    Adaletli Olmak: Müminler, adaletli davranır, dürüstlük ve doğruluk prensiplerine uygun hareket ederler.

    Sabır ve Tevekkül: Müminler, sıkıntılarla karşılaştıklarında sabırlı olurlar, Allah’a güvenerek tevekkül ederler.

    İlim Arayışı: Müminler, ilme değer verirler, bilgi edinmeye çalışırlar ve sürekli olarak kendilerini dini konularda geliştirmeye gayret ederler.

    Bu özellikler, müminlerin temel davranışları ve inançlarıdır. Ancak her mümin, imanının derecesi ve ibadetlerdeki hassasiyeti farklı olabilir. Önemli olan, Allah’a samimiyetle inanmak ve O’nun emirlerini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmaktır.

    En iyi cevap

Cevapla