Paylaş
Mümtehine suresi hakkında bilgi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kuranı kerimin 60 . suresi olan Mümtehine suresi ile ilgili kısaca bilgiler
Mümtehine suresi ile ilgili bilgi
Mümtehine suresi Hz. Muhammed’e Medine şehrinde iken indirilmiştir. Bu sure toplamda 13 adet ayetten meydana gelmiştir. Bu surede, yüce yaratıcı olan Allah’a ve Müslümanlara olan kinini ve düşmanlığını açık bir şekilde ortaya koyan ve bunu da eylemlerine yansıtanlarla Müslümanların dostluk edemeyeceğini, tevhit mücadelesi anlatılırken Hz. İbrahim örnek olarak belirtilmiş ve her şeyi Allah için sevilmesi gerektiği gibi konular üzerinde durulmuştur.
Mümtehine Sûresi
Mumtehine suresi konusu ve içerdiği mesajlar
madde madde
Kur’ân-ı Kerîm’in 60. sûresi
Göç ederek müslümanlara sığınan kadınların, gerçekten inanıp inanmadıklarını anlamak için imtihan edilmeleri buyurulduğundan “imtihan eden” anlamında bu adı almıştır. Bu kelime “imtihan edilen kadın” anlamında olmak üzere “Mümtehane” şeklinde de söylenir. Bu sûreye “İmtihan” ve “Meveddet” sûresi de denilmiştir. Medine devrinde nazil olmuştur. 13 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları dal, râ, lâm, mim ve nun harfleridir.
Bu sûrede, müslümanların, İslâm’a cephe alan inkarcılarla asla dostluk kurmamaları, bu konuda Hz. İbrahim ve ona tâbi olanları örnek almaları; bununla beraber, müslümanlarla savaşmayan Gayr-i müslimlere iyi davranılması buyurulmakta; ayrıca küfür diyarından kaçan ve gerçekten inanmış kadınlara sahip çıkılması, Hz. Peygambere biat için gelen kadınların biatlarının kabul edilmesi emredilmektedir.
Sûrede söz edilen konular ve bazı sonuçlar özetle şunlardır:
* Müslümanlar, Allah düşmanlarıyla dostluk etmemelidir; akrabası dahi olsa ona sevgi beslememelidir; bu buyruğa aykırı davrananlar sapmış olur. Aslında böylelerinin içi, İnananlara nefretle doludur, fırsat buldukça müminlere zarar vermeye, onları kâfir yapmaya çalışırlar. Bu konuda Hz. İbrahim ve ona uyanlar müslümanlar için en güzel Örnektir: Onlar inkarcılardan uzak durmuşlar, bir Allah’a inanıncaya kadar kendi kavimleriyle dostluk etmeyeceklerini, aralarında bir düşmanlık ve nefret belirdiğini bildirmişlerdir {âyet: 1-6).
* Âhirette, insana yakınlarının ve çocuklarının hiçbir yararı olmaz (3).
* Düşmana karşı ölçülü davranmalı, bir gün arada barışın sağlanabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır (7).
* Müslümanlarla din uğrunda savaşanlar ve onlara yardım edenlerle dostluk edilmemeli, onlarla içli-dışlı olunmamalıdır; düşmanla dostluk eden zalimdir. Bununla beraber,müslümanlarla savaşmayan Gayr-i müslimlere iyi davranmalı, adaletten ayrılmamalıdır (8-9).
* Müslüman olup küfür bölgesinden göç eden kadınların gerçekten inanıp inanmadıkları araştırılır; gerçek müslüman oldukları anlaşılınca bunlar, kâfir kocalarına geri verilmezler, ancak mehir geri verilir. Karı veya kocadan birisi kâfir olursa, nikahları bozulur, mehir geri ödenir. Müslüman kadın, kâfir erkeğe helal değildir; müslüman erkek de kâfir kadınla evlene-mez {10-11).
* Allah’a hiçbir ortak koşmamak, hırsızlık etmemek, zina yapmamak, çocukları öldürmemek, gayr-i meşru çocuk edinmemek ve Hz. Peygamber (s.a.)’e itaat etmek; inanan kadınların başlıca görevleri araşmdadır(12).
* İnananlar, Allah’ın gazabına uğramış, âhiretten ümidini kesmiş inkarcılarla asla dostluk etmemelidir (13).
Benzer konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Mümtehine Suresi, Kuran-ı Kerim’in 60. suresidir ve 13 ayetten oluşur. Surenin adı, surenin başında geçen “el-Mümtehine” kelimesinden gelir, bu da “sınanan veya imtihan edilen kadın” anlamına gelir.
Mümtehine Suresi, Müslümanların yaşadığı dönemdeki sosyal ilişkiler, savaş durumları ve dinî hoşgörü gibi konuları ele alır. Surenin başında, Mekke’den Medine’ye göç eden Müslüman kadınların durumu ve onlara uygulanan sınırlamalar hakkında hükümler yer alır.
Surenin devamında, Müslümanlarla düşmanları arasındaki ilişkiler ve savaş durumları ele alınır. Ayetlerde, müminlerin inançlarından dolayı aileleriyle ilişkilerini sürdürmeleri, düşmanlarının ise Müslümanlara karşı düşmanlık beslemesi konusunda uyarılar yer alır. Ayrıca, dinî hoşgörü, adaletli davranışlar ve barışın sağlanması teşvik edilir.
Mümtehine Suresi, Müslümanların toplumsal ilişkilerinde sabır, hoşgörü, adalet ve barışın önemini vurgular. Surenin mesajları arasında, Müslümanların aileleriyle ilişkilerini sürdürme, düşmanlarına karşı hoşgörülü davranma, adaleti koruma ve barışın sağlanması gibi temalar yer alır. Ayrıca, dinî hoşgörü ve barışçıl ilişkilerin önemi vurgulanır.
Mümtehine Suresi, İslam inancında önemli bir sure olarak kabul edilir. Surenin okunması, Müslümanlara toplumsal ilişkilerde sabır, hoşgörü, adalet ve barışın önemini hatırlatır. Ayrıca, Müslümanların aileleriyle sağlam ilişkiler kurmaları, düşmanlara karşı hoşgörülü ve adaletli davranmaları gerektiği vurgulanır. Surenin mesajları, insanları anlayışlı olmaya, hoşgörülü davranmaya ve barışı korumaya yönlendirir.