Paylaş
Münafığın özellikleri
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Hz Peygamberin münafıklık göstergesi olarak ifade ettiği davranışlar
MÜNAFIĞIN ÖZELLİKLERİ
Münafık kalbiyle inanmadığı halde diliyle inandığını söyleyen, mü’min gibi görünmeye çalışan kimselere denir. Böyle bir davranış nifaktır. Allah Teala Kur’an-ı Kerimde münafıkların durumunu şöyle anlatmaktadır:
وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَقُولُ آمَنَّا بِاللَّهِ وَبِالْيَوْمِ الْآخِرِ وَمَا هُمْ بِمُؤْمِنِينَ
Bakara/8
‘İnsanlardan, inanmadıkları halde, “Allah’a ve ahiret gününe inandık” diyenler de vardır. Bunlar Allah’ı ve mü’minleri aldatmaya çalışırlar. Oysa sadece kendilerini aldatırlar da farkında değillerdir. (1)
Münafığın kalbinde ki hastalık nifak hastalığıdır. Kur’an ı Kerim ve Hz. Peygamber Efendimiz (sav) nifak tehlikesine dikkat çekmiş ve böylesine manevi bir hastalığa karşı mü’minleri uyarmıştır.
Münafığın temel özellikleri, alay, hile, ikiyüzlülük, gösteriş, ibadetlere karşı isteksizlik, tembellik ve yalandır. Hz. Peygamber(sav) bir hadislerin de şöyle buyurmaktadır:
قال رسول الله صلى الله عليم وسلم
آيَةُ المُنَافِقِ ثَلاَثٌ: إِذَا حَدَّثَ كَذَبَ، وَإِذَا وَعَدَ أَخْلَفَ، وَإِذَا اؤْتُمِنَ خَانَ
Buhari, İman, 24
‘Münafığın alâmeti üçtür: Konuşunca yalan söyler, söz verince sözünden cayar, kendisine bir şey emanet edildiğinde hıyanet eder.”(2)
Allah (cc) ise ayet-i kerimede “Münafık erkekler ve münafık kadınlar birbirlerindendir (birbirlerinin benzeridir). Kötülüğü emredip, iyiliği yasaklarlar, ellerini de sıkı tutarlar. Onlar Allah’ı unuttular; Allah da onları unuttu. Şüphesiz münafıklar, fasıkların ta kendileridir.”(3)
Müslüman nifaka düşmemek, hakkı batıldan, iman ve Kur’an yolunu küfür ve nifaktan ayırt etmek için ilme ve o ilimden kaynaklanan sağlam bir bakış açısına sahip olmalıdır. İki cihan güneşi Hz. Peygamber(sav)’in mübarek beyanlarına kulak vermelidir.
Müslüman söz ve amel bütünlüğüne ulaşmak için sıkı sık kalbini ve davranışlarını gözden geçirmeli, yalan, hile, ikiyüzlülük, aldatma, gıybet ve bu gibi manevi hastalıklardan uzak durmalı özü sözü bir olmalıdır. Konumuzu Peygamber Efendimiz(SAV) ‘in bir duasıyla bitirelim.’Allahım, bize imanı sevdir ve kalbimizi imanla zinetlendir. Küfrü, fıskı ve nifağı bize kötü göster; ve bizi hidayete ermiş olanların yoluna ilet….
_____________
1) Bakara, 8
2) Buhari, İman, 24
3) Tevbe, 67
BENZER KONULAR:
-
Münafıklık nedir
-
Riya küfür mü? münafıklık mı?
-
münafıklık alametleri hadis
-
Münafık mıyım?
-
İstiaze nedir diyanet
-
Tümünü görüntüle.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da münafık “münafık” olarak adlandırılır. Münafığın özellikleri ve vasıfları Kur’an ve hadis literatüründe geçmektedir. Bu açıklamaların bireyleri etiketlemek için değil, ikiyüzlü davranışı tanıma ve ele alma konusunda rehberlik sağlama amaçlı olduğunu not etmek önemlidir. İşte İslam’da münafığın bazı özellikleri:
Bir kişinin içsel niyetlerini ve inancını yalnızca Allah’ın gerçekten bilebileceğini not etmek önemlidir. Sadece dış görünüşlerine bakarak başkalarını ikiyüzlü olarak yargılamak insanlara yakışmaz. Bu tanımlamalar, kişilerin kendi içlerindeki ikiyüzlülük eğilimlerini fark edip düzeltmeleri ve bu özellikleri taşıyanlara karşı dikkatli olmaları için yol gösterici niteliktedir. Odak noktası, kişisel öz-yansıtma ve kişinin kendi samimiyetini ve Allah’a olan bağlılığını geliştirmeye çalışması olmalıdır.