Münker ne demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Münker Nedir? Kısa bilgi

Sözlükte “çirkin, kötü, yadırganan şey” anlamına gelen münker, dinî bir kavram olarak, Allah’ın râzı olmadığı, İslâm’ın çirkin, kötü, kabâhat, günah ve haram olarak bildirdiği davranışlardır. Münker, ma’rufun zıddıdır.

Dinimizde ma’rûfun emredilmesi, münkerin ise nehyedilmesi istenmiştir: “Sizden iyiye çağıran, doğruluğu emreden ve fenalıktan men eden bir cemaat olsun. İşte başarıya erişenler yalnız onlardır.” (Âl-i İmrân, 3/104); “Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirlerinin velileridir; iyiyi emreder kötülükten alıkorlar…” (Tevbe, 9/71); “…İyilikte ve fenalıktan sakınmakta yardımlaşın, günah işlemek ve aşırı gitmekte yardımlaşmayın…” (Mâide, 5/2);
“Sizden her kim bir münker görürse, onu eliyle değiştirsin. Eğer buna gücü yetmezse, diliyle değiştirsin. Buna da gücü yetmeyen, kalbiyle nefret etsin. Bu ise imanın en zayıf derecesidir.” (Müslim, Îmân, 20).

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

 

Rüyada ölen birinin tutuklanması

Rüyada ölen birinin tutuklanması

Answer ( 1 )

    0
    2022-03-27T19:08:58+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    MÜNKER NE DEMEK?

    Bir şeyi bilmemek, tanımamak, bir şeyin zor ve sıkıntılı olması gibi anlamlar taşıyan nükr  veya nekaret kökünden gelen münker, tasvip edilmeyen, yadırganan, sıkıntı duyulan şey demektir.

    İbn Manzur münker, insanın vicdanını rahatsız eden şeydir, derken Ragıp el-İsfahani, aklın ve şeriatın benimsemediği, yadırgadığı şeydir, der.

    Kur’an ve hadisteki kullanımı ise, yanlış, İslam dinine yabancı, Müslüman toplum tarafından yadırganan, inanç, düşünce ve davranışlar içindir.

    Kur’an’da münker olan davranışların ve fiillerin daha kötülerini belirtmek için de ‘fahşâ’ kelimesi kullanılır.

    Allah, Kur’an’da kâfirler hakkında ‘münkirler’ sözünü kullanmaktadır. Kâfirler, Peygamberleri ve onlarla gelen vahyi tanımamazlıktan gelip inkâr edenlerdir.

    Gelen vahyin ve âyetlerin Allah’a ait olduğunu tanımak istememektedirler. Müslümanlara, münkeri, “şeriatın suç saydığı, haram kıldığı, kamu vicdanının tasvip etmediği, mü’minlerin icrasında hayır görmediği şeyleri” yasaklamak emredilmiştir.

    Kur’an-ı Kerim’de maruf ve münker kelimeleri, 9 ayette, marufu emredip, münkeri nehyetme anlamına gelen ifade kalıpları ile kullanılmıştır. Bu ayetlerde hangi davranışın münker olup, hangisinin maruf olduğu belirtilip bir tahsis yoluna gidilmemiştir. Öyleyse dinin yapılmasını uygun gördüğü şey maruf, bunun zıddı da münkerdir.

    Bir şeyi bilmemek, bir şeyin zor ve sıkıntılı olması gibi anlamlar taşıyan nükr veya nekaret kökünden gelen münker, tasvip edilmeyen, yadırganan, sıkıntı duyulan şey manasındadır ve tasvip edilen şeyleri ifade eden ma’ruf kavramının zıddıdır. Ma’ruf kavramı, hasene kavramına yakın anlamlılardan olduğu için, münker kavramını bu başlık altında açıklamış bulunmaktayız.

Cevapla