Mürcie ne demek? Kısaca

Question

Mürcie Nedir?
Mürcie Mezhebi Hakkında Kısa bilgi

İrca kelimesinden türemiş olup te’hir etmek ve geriye bırakmak anlamına gelen mürcie, mezhepler tarihinde, büyük günah işleyen müminlerin azaba maruz kalmayacağını, onların durumlarının olduğu şekliyle, Allah’a irca edilmesi gerektiği yolundaki düşünceyi savunan ekolün adıdır. Bunlar Haricilerden sonra ortaya çıkmıştır. Mürcie’ye göre, bir kişi mümin olduktan sonra işlediği günahlar ona zarar vermez. Zira imanın bulunduğu yerde günahın bir değeri yoktur. Günah işlemekle iman eksilmez. Böylece Mürcie, günah işleyenler için daha toleranslı bir tavır sergilemekte ve âhirette de onların bağışlanacağı hususunda ümitli bulunmaktadır.

Mürcie’ye göre iman kalp ile Allah’ı ve Hz. Peygamber’in haber verdiklerini bilmekten ibarettir. Ebû Hanife, mürcie’nin bu görüşünü kabul etmemiştir. Ona göre iman sadece bilme değil, dil ile de ikrar edilmesi gerekir. Mürcie kendi içinde beş fırkaya ayrılmıştır. Bunlar, Yûnusiyye, Gassâniyye, Tûmaniyye Sevbâniyye ve Merîsiyye’dir.

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:

Namaz Nedir? Kısaca

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2022-05-07T21:26:30+03:00

    Mürcie, lügat anlamı itibariyle iki manaya gelir. Bunlardan ilki “erteleyen, tehir eden/geriye bırakan, geciktiren” demektir. Bu mana esas alındığında kelime ‘rece-e’ kökündendir. İkinci mana ise “ümit eden” anlamında olup bu da “re-ce-ye” kökünden gelmektedir. Kuran-ı Kerim’de bu kelimenin farklı türevleri3 ilk manadaki şekliyle geçmektedir.4 Mürcie’nin kelime manasının nereden geldiği tartışma konusu olmuşsa da genel kabul ilk mana üzerinde yoğunlaşmıştır. Mürcie isimlendirmesi ilk başta, sahabe arasındaki ihtilaflar hakkında yorum yapmaktan kaçınıp hükmü Allah’a ircâ edenler için daha sonra ise ameli imandan sonraya bırakanlar manasında kullanılmıştır.

    En iyi cevap

Cevapla