Mürsel Hadis ne demek? Kısaca

Question

Mürsel Hadis Nedir?
Mürsel Hadis Hakkında Kısa bilgi

Mursel Hadis ne demek Kisaca

Tâbiînin, sahabeyi atlayarak doğrudan Hz. Peygamber’den rivâyet ettikleri hadislere denir. Hadisin mürsel olarak rivâyet edilmesine de irsal denir. Mürsel hadise “zâhir mürsel” de denir. Senetde ismi geçmeyen râvinin sahâbî olduğu biliniyorsa, bu mürsel ittifakla makbul sayılmıştır. Çünkü Sahabe, ismi bilinsin veya bilinmesin, hadis rivâyeti konusunda adaletlidir, cerh ve ta’dile tâbî tutulmaz.

Sahabeden birinin, başka bir sahabiden işittiği hadisi, Hz. Peygamber’den rivâyet etmesine sahabenin mürseli (mürsel-i sahabe) denir. Sahabenin mürseli sahih olarak kabul edilmiştir. Râvînin, çağdaşı olup karşılaşmadığı bir râvîden rivâyet ettiği hadise de mürsel-i hafî denir. Bu hadis, müdelles hadisler içerisinde kabul edilmiştir. (bk. Müdelles Hadis)

Mürsel hadisin hükmü konusunda üç görüş vardır:

a) Mürsel hadisi rivâyet eden tabiî, cerh edilmemişse mutlak olarak kabul edilir. Ebû Hanîfe ile İmam Mâlik’in görüşü, Ahmed ibn Hanbel’in meşhur görüşü ve bunların ekollerini benimseyen diğer fakih, muhaddis ve usul bilginlerinin görüşleri böyledir.

b) Mürsel hadis zayıftır, delil olarak kabul edilmez. Çünkü ismi açıklanmayan râvî, sahabî dışında biri olabilir. Nevevî, “Takrib” adlı eserinde muhaddislerin, fakihlerin ve usul bilginlerinin çoğunluğunun bu görüşe sahip olduklarını söylemiştir. İmam Müslim de mürsel hadisi delil olarak kabul etmemiştir.

c) Mürsel hadis, başka bir yoldan desteklenmiş ise delil olarak kabul edilir. İmam Şâfiî’ye göre, mürsel hadis şunlardan birisi ile desteklendiğinde delil olarak kabul edilir: a) Mürsel hadisin, diğer bir yoldan müsned olarak yani muttasıl senetle rivâyet edilmesi, b) aynı konuda başka bir yoldan gelen mürsel bir rivâyetin daha bulunması, c) sahabeden bazılarının, o mürselle amel etmeleri ve d) âlimlerin çoğunun o mürselle amel etmeleri.

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2023-06-12T06:08:51+03:00

    “Mürsel Hadis”, İslam hadis terminolojisinde kullanılan bir terimdir. Arapça kökenli olan “mürsel”, kelime anlamıyla “atılmış” veya “bağlantısı kesilmiş” anlamına gelir.

    Mürsel Hadis, bir hadis zinciri içinde bir veya daha fazla râvînin atlanması veya bağlantısının kesilmesi sonucu oluşan hadislerdir. Yani, hadisi aktaran bazı râvîlerin isnad zinciri içinde atlandığı veya bağlantısının kesildiği hadislerdir.

    Bu tür hadisler, isnad zincirindeki râvîler arasında boşluklar veya atlamalar olduğu için, güvenilirlik açısından sorunlu olabilir. Mürsel Hadisler, hadis alimleri tarafından hadislerin güvenirliğini değerlendirirken dikkate alınan bir faktördür.

    Hadis alimleri, mürsel hadislerin güvenirliğini belirlemek için diğer kaynaklardan gelen bilgileri ve isnad zincirindeki diğer râvîlerin güvenirliklerini göz önünde bulundururlar. Mürsel hadislerin kabul edilebilirlik düzeyi, atlanan veya bağlantısı kesilen râvîlerin kimlikleri, hatırlama yetenekleri ve güvenirlikleri gibi faktörlere bağlıdır.

    Mürsel Hadisler, genellikle hadis ilminde zayıf hadisler kategorisine girer ve hadislerin güvenirlikleri konusunda daha dikkatli bir değerlendirme gerektirir. Bu tür hadisler, İslam’ın öğretileri veya hükümleri açısından diğer sağlam hadislerle desteklenmedikçe, yalnız başlarına güvenilir kaynaklar olarak kabul edilmez.

    En iyi cevap

Cevapla