Paylaş
Mürted olup tekrar dine dönenin geçmişteki ibadetleri silinir mi
Question
Dinden çıkanın sevapları silinir mi?
Maturidi’de diyor ki dinden çıkan kişi tekrar dine dönse ibadetleri geri gelmez..biz bilmeden konuştuğumuz bir sözden yada davranıştan dolayı mürted olabilir miyiz olursak sonra tevbe etsek de geçmişte ki ibadetler gider mi?
Cevap:
Bu konu hakkında azınlık da olsa sevapların geri gelmeyeceğini söyleyen alimler vardır fakat çoğu alim imanın gelmesi halinde sevapların da geldiği konusunda ittifak halindedir aksi halde bu ciddi bir problem . Biz de çoğunluk alimin ittifak ettiği yani imam ettiği gibi sevaplarını da geri geldiğini düşünüyoruz en iyisini Allah bilir.
Dinden çıkan bir kişinin (irtidat eden) tekrar İslam’a dönmesi durumunda, amelleriyle ilgili durum İslam hukukunda şu şekilde ele alınır:
1. Geçmiş İyi Ameller
- İslam’dan döndüğü (irtidat ettiği) döneme kadar işlemiş olduğu iyi ameller, eğer kişinin irtidat halinden tövbe edip İslam’a dönmesi samimi ve gerçek bir dönüşse, genelde kabul edilmiş sayılır. Ancak bu konuda mezhepler arasında yorum farkları olabilir.
- Örneğin, Şafiî mezhebine göre kişi yeniden Müslüman olduğunda geçmişteki ibadetlerinin sevabı silinir; çünkü irtidat, daha önceki sevapları boşa çıkarır. Ancak Hanefî mezhebine göre tövbe eden kişinin önceki iyi amelleri tekrar geçerli olur.
2. Geçmiş Günahlar
- İslam’a dönen kişinin tövbesi kabul edilirse, geçmiş günahları bağışlanabilir. Allah, samimi bir tövbeyle dönen kullarını affedeceğini Kuran-ı Kerim’de (Zümer Suresi, 53. Ayet) açıkça bildirmiştir:
“De ki: Ey kendi nefisleri aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”
3. İbadetlerin Yenilenmesi
- İrtidat döneminde kılınmayan namazlar, tutulmayan oruçlar gibi farz ibadetler yeniden Müslüman olduktan sonra kaza edilmelidir. Çünkü bu ibadetler, Müslüman birey için bir sorumluluk olarak devam eder.
- Eğer kişi zekât vermesi gerekiyorsa ancak İslam’dan çıktığı dönemde bu sorumluluğunu yerine getirmemişse, tekrar İslam’a döndüğünde bunu da telafi etmelidir.
4. Samimi Tövbenin Önemi
- Tövbenin samimi olması şarttır. İslam’a dönüş, sadece şeklen değil, kalben de olmalıdır. Bununla birlikte kişi geçmişte yaptığı hatalardan dolayı pişmanlık duyup bir daha tekrarlamayacağına dair bir niyet taşımalıdır.
Sonuç
- İslam’a dönen kişi, samimi tövbesiyle birlikte geçmişteki kötü amellerinin bağışlanmasını umabilir ve yeniden İslam’ı tam anlamıyla yaşamaya başladığında Allah’ın rahmetine nail olabilir.
- Ancak bu konular mezhepler ve kişisel durumlar açısından farklılık gösterebilir. Dolayısıyla böyle bir durumda, kişinin bağlı bulunduğu mezhebin âlimlerinden veya güvenilir bir din otoritesinden rehberlik alması faydalı olacaktır.
Answer ( 1 )
Mürted olanın amelleri
Dinden çıkan (Mürted) bir mümin tekrar İslâm’a girince amelleri ne olur?
Riddet (İslâm’dan dönme), insanın amelini yok eder mi?
“… İçinizden kim dininden döner de o, kâfir olarak ölürse onla rin (o gibilerin) yaptığı (iyi) işler dünyada da âhirette de boşa gitmiş tir.” âyetine göre, riddet insanın ibâdet ve amellerini yok eder.
Âlimlerin ihtilâfi, mürtedin ameli, riddetle mi yoksa küfür üzere ölürse mi yok olacağı hususundadır.
İmâm Ebû Hanife (rha) ve İmâm Mâlik’e göre, mürted olarak ölen kimsenin ameli yok olur. İmâm Şâfiî’ye (r.a) göre ise amelin yok olması, riddetle değil, küfür üzere ölmekledir.
İmâm Şâfiî’nin delili
İçinizden kim dininden döner de o, kâfir olarak ölürse…” âyetinde küfrün ölümle birlikte anılması, mürted amelinin ancak küfür üzere ölmesi ile yok olacağına işarettir.
BENZER KONULAR: