Müslüman Alimlerin Bilime ve Teknolojinin Gelişmesine Katkısı

Question

MÜSLÜMANLARIN BİLİME HİZMETLERİ

Müslümanların Bilim Dünyasına Katkısı

Müslümanların Bilim Dünyasına Katkısı

Oku emriyle insanlıkla buluşmaya başlayan İslam dini, ilme büyük önem vermiş ve bu konuda çaba göstermeyi kadın-erkek her Müslümana emrederek ilimle uğraşanlara dünya ve ahirette büyük mükafatlar vaat etmiştir.
Yüce Mevlamız ilimle uğraşanları şu şekilde övmüştür.
“Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?[1]
“Allah, sizden inananları ve kendilerine ilim verilenleri derecelerle yükseltir.”[2]
“Kulları içinden ancak âlimler, Allah’tan (gereğince) korkar.”[3]
Yine dinimiz, ilimden uzak olmayı ve cehalete düşmeyi “Sakın cahillerden olma”[4] “Cahillerden yüz çevir”[5] gibi ayetlerle kötülemiştir.

İlminden faydalanmak isteyen Müslümanlar, bu konuda dinlerinden kaynaklanan teşviklerden kuvvet alarak, İslam’ın ilk yıllarından itibaren bilim sahasında çok çeşitli eserler ortaya koymuşlardır. Orta Çağda Müslümanlar, bilim alanında dünyanın hiçbir milletinden geri değildi, bilakis bilimde öncü durumundaydılar. Ancak daha sonraki asırlarda çeşitli sebeplerle Müslümanlar bilim alanında geri kalmışlardır.

Bu geri kalmışlığın sebebi ise dinden değil Müslümanların kendilerinden kaynaklanmaktadır.

Kuran’da, Müslümanların düşünmeğe sevk edilmesi evrenin yaratılışı ve düzeni ile ilgili bilgiler verilmesi, ilim sahiplerinin değerli görülmesi, Müslümanları bilime sevk etmiştir. Allah’ın rızası ve insanların yararlanmasını gaye edinen bilim adamları ilmi çalışmaları ibadet zevkiyle yapmış ve bilim tarihinde bir çok ilke imza atarak güçlü medeniyetler meydana getirmişlerdir.
Matematik alanında Harezmi, Coğrafya ve astronomi alanında Birunu, felsefe alanında Farabi, tıp alanında İbni Sina ve burada isimlerini sayamayacağımız bir çok İslam alimi bilime öncülük etmiş, bir çok ilmi buluşu insanlıkla tanıştırmış ve eserleri yıllarca Dünya üniversitelerinde ders olarak okutulmuştur. Buradan hareketle batı dünyasının sahip olduğu gelişmelerin temellerinin İslam Dünyasına ait olduğunu söylememiz mümkündür.

Bugün Müslümanların ilim alanında yeterli bir düzeyde olduklarını söylememiz imkansızdır. Bize düşen görev geçmişte yaptıklarınızı hatırlayarak, Dinimizin bu konudaki teşviklerine kulak vermek, bilim ve teknolojide gerekli ilerlemeyi sağlayacak çalışmaları yapmaktır.

———————–
[1] Zümer 39/9
[2] Mücadele 58/11
[3] Fatır 35/28
[4] Enam 35
[5] Araf 199

Mum

Mum olmak kolay değildir Işık saçmak için önce yanmak gerek

Answer ( 1 )

    0
    2020-12-22T01:02:25+03:00

    İlk emri oku! olan bir dinin temsilcisi olan müslümanlar pısırık, içine kapalı, cahil olmamalıdır. Aksine konuşmasını bilen, bir konu hakkında fikri olan, kendisine bir meseleyi, problemi sorulan biri olmalıdır. Ne yazık ki dünya, Müslümanları nasıl tanıtıyor ise biz de sanki bu duruma rıza gösterip sus,pus kendi köşemize çekilip ne derlerse onu kabul eden biri durumuna düşmüş durumdayız.

Cevapla