Müslüman Bir Kadının Başka Dinden Bir Erkekle Evlenmesi Caizmidir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Müslüman Kadının Gayr-Î Müslimle Evlenmesi

Musluman Kadinin Gayr I Muslimle Evlenmesi

SORU: Müslüman bir kadının gayr-i müslim erkekle evlenmesi caiz midir? Bu durumda olan bir kadının Kur’an okuması, Kur’an’a dokunması, ibadet etmesi caiz midir? Ölünce cenaze namazım kılabilir miyiz?

CEVAP: Bütün İslâm âlimleri ve fakihleri müslüman kadının, müslüman olmayan erkekle evlenmesinin caiz olmadığında fikir birliği etmişlerdir. Artık o koca yahudi ve hristiyan olsun, müşrik veya dinsiz olsun hiç farketmez. Allah buyuruyor ki:

…İman etmedikçe putperest erkekleri de (kızlarınızla) evlendirmeyin. Beğenseniz bile, putperest bir kişiden inanmış bir köle kesinlikle daha iyidir. (Bakara/221)

Hadis-i şeriflerde ise müslümanların (erkeklerin) kitaplı kadınlarla evlenebilecekleri, fakat kitaplı erkeklerin müslüman kadınlarla evle-nemeyecekleri hükmü vardır. Ve yine Kur’an-ı Kerim’de Allah (c.c) İslâm’a giren kadınları, kocaları kâfir iseler, hicret ettikleri zaman müslümanların geri vermemeleri, yanlarında alıkoymaları gerektiğini Mümtehine sure-i celilesinde beyan ediyor; çünkü müslüman olan kadının müslüman olmayan erkeğin nikahında yaşaması helâl olmaz. Ayet şöyledir:

Ey iman edenler! Mü’rnin kadınlar hicret ederek size geldiği za-nıan, onları imtihan edin. Allah onların imanlarını daha iyi bilir. Eğer siz de onların inanmış kadınlar olduklarını öğrenirseniz onları kâfirlere geri göndermeyin. Bunlar onlara helâl değildir. Onlar da bunlara helâl olmazlar. Onların (kocalarının) sarf ettiklerini (mehirleri) geri verin. Mehirlerini kendilerine verdiğiniz zaman onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur… (Mümtehine/10)

Müslüman kadının bir gayr-i müslimle evlendiğini farzedelim. O, bu konuda Allah’ın hükmünü bilmiyorsa, ona öğretmemiz ve onu gayr-i müslim eşinden ayırmamız lazımdır. Yok eğer bu durumu bilerek yapmışsa o Allah’ın haram kıldığı bir şeyi helâl etmiş ve mürted olmuştur. Yani dinden çıkmıştır. Allah onun ibadetini kabul etmez. O bu durumda iken ölürse cenaze namazı kılınmaz. Ancak tevbe eder ve irti-dadından vazgeçer, İslâm’a dönerse, o zaman onun durumu diğer müslümanların durumu gibi olur.

Kur’an’a dokunabilir mi sorusuna gelince Allah bu konuda şöyle buyurmaktadır.

Şüphesiz ki, korunmuş bir kitapta bulunan değerli bir Kur’an’dır. Ona ancak temizlenenler dokunabilir. (Vakıa/77-79)

Tefsircilere göre kitap burda mushaftır. O zaman şöyle bir mana çıkar: Bu Kur’an büyük bir kitaptır. Allah katında mahfuzdur. Ancak cünüplükten, abdestsizlikten temiz olanlar ona dokunabilir. İmam Müslim İbn Ömer’den şöyle rivayet ediyor: Rasûlullah Kur’an ile küfür diyarına çıkmayı yasakladı. Düşmanları ona uzanırlar, zayi ederler diye.

Bu, şu demektir: Kâfir manen pistir, çünkü o imanla temizlenmemiştir. O bedenen de necistir; çünkü o kir ve pislikten maddeten de te-mı denmemi ştir. Yine o bir çok necis şeyleri helâl biliyor, içki, leş, domuz eti ve benzerleri gibi. Yine o kendi öz temizliğine de riayet etmez. Bir çoğu Kur’an ile de alay ederler. İmam Mâlik de bu konuda şöyle bir rivayette bulunmaktadır: Rasûlullah Amr b. Hazm’a bir mektup yolladı o mektupta “Kur’an’a ancak pak olan insanlar dokunabilir” ibaresi vardı.

Eğer gayr-i müslim, Kur’an’ı düşünmek ve onunla hidayete erişmek için okuyorsa, o zaman ona temizlenmeyi teklif etmemiz lazımdır. Buna delil olarak Hz. Ömer’in kızkardeşini gösterebiliriz. Çünkü Hz. Ömer müslüman olmadan önce Kur’an’ı okumak istedi. Kur’an levhalarını okuyabilmesi için yıkanması lazım olduğunu söyleyerek şöyle dedi: “Sen necis bir insansın. Dolayısıyla yıkanmadan ona dokunamazsın.” Ömer bu teklifi kabul etti ve yıkandı. Okudu ve hidayete erdi. Siyer kitaplarında geçtiği üzere müslüman oldu.

Ondan daha iyisi, isterlerse, duyabilmeleri için bizim gayr-i müs-limlere Kur’an okumamızdır. Biz Tevbe süresindeki ayetten böyle anlıyoruz, ki şöyle buyuruImaktadır:

Ve eğer müşriklerden biri senden eman dilerse, Allah’ın kelamını işitip dinleyinceye kadar ona eman ver. Sonra (müslüman olmazsa) onu güven içinde bulunacağı bir yere ulaştır. İşte bu onların bilmeyen bir kavm olmalarından dolayıdır. (Tevbe/6)

İslâm’ın adalet ve hoşgörüsü böyledir.

Benzeri konular:

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-13T14:23:59+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam hukukuna göre, bir Müslüman kadının gayr-ı Müslim bir erkekle evlenmesi konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bu konuda çeşitli fıkıh mezhepleri ve alimler arasında farklı yorumlar ve hükümler mevcuttur. Aşağıda genel bir perspektif sunulmuştur, ancak belirtmek gerekir ki farklı fıkıh mezhepleri ve ülkeler arasında farklı uygulamalar görülebilir:

    Hanefi mezhebi: Hanefi mezhebine göre, Müslüman bir kadının gayr-ı Müslim bir erkekle evlenmesi kesinlikle caiz değildir. Bu mezhebe göre, sadece Müslüman erkeklerle evlilik mümkündür.

    Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezhepleri: Bu mezheplerde, bir Müslüman kadının gayr-ı Müslim bir erkekle evlenmesi konusunda bazı şartlar öngörülür. Örneğin, erkeğin Kitap Ehli olması (Yahudi veya Hristiyan) ve kadının dini özgürlüğünü koruyacağına dair güvenceler vermesi gibi şartlar aranabilir. Bu mezheplere göre, bu şartlar sağlandığında Müslüman bir kadının gayr-ı Müslim bir erkekle evlenmesi caiz olabilir.

    Öte yandan, bazı ülkelerin laik hukuk sistemlerinde, dinî inançlara dayalı sınırlamalar yerine sivil hukuk kuralları geçerli olabilir. Bu durumda, bir Müslüman kadının gayr-ı Müslim bir erkekle evlenmesi yasal olabilir, ancak kişinin dini inancına ve uygulamalarına bağlı olarak dinî nikah veya dini törenler gerçekleştirilemez.

    Sonuç olarak, bir Müslüman kadının gayr-ı Müslim bir erkekle evlenmesi konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Fıkıh mezhepleri arasında farklı yorumlar ve hükümler bulunabilir. Bu nedenle, kişinin kendi dini inancına ve mezhebine uygun olarak hareket etmesi, ilgili dini otoritelerden danışmanlık alması ve yerel hukuk kurallarını göz önünde bulundurması önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla