Müslüman Kimliğiyle Sorumluluklarımız

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Müslüman Kimliğiyle Sorumluluk

Musluman Kimligiyle Sorumluluk

Yüce Allah, İnsanı en güzel bir şekilde yaratmış, halife olarak yeryüzüne göndermiş yerde ve gökte ne varsa onun emrine vermiştir. Kendisine bunca nimet verilen insan elbette başıboş bırakılmayacaktır. Nitekim Kur’an-ı Kerimde; “İnsan kendisinin başıboş bırakılacağını mı zannediyor.”(1) Buyurmaktadır dolayısıyla insan yapıp ettiklerinden sorumludur.

Sorumluluklarımızın en önemli boyutunu Allah’a karşı olan sorumluluklarımız oluşturmaktadır. Çünkü yaratılış gayemiz Kur’an-ı Kerimde de belirtildiği gibi ona kulluk etmektir. Yüce Allah; Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım”(2) buyurmuştur. Allaha karşı sorumluluklarımızın yanında kendimize, topluma ve diğer varlıklara karşı da sorumluluklarımız bulunmaktadır. Kelime-i Şehadet ile Müslüman olan kişi, son ilahi kitap Kur’an-ı Kerim’i bütünüyle benimsemiş ve Allahın son Peygamberi Hz. Muhammed’e vahiy yoluyla bildirdiği onun da insanlara tebliğ ettiği her şeyi tamamen kabul etmiş demektir. Böylece Müslüman dan beklenen islamın kesin ve açık bir şekilde ortaya koyduğu bütün prensipleri helalleri haramları gönülden benimseyip hayata geçirmeye çalışmaktır.

Samimi bir mü’min her hareketinin ve davranışının Allah rızasına uygun olup olmadığını göz önünde bulundurur, Böyle hareket ettiğinde yaptığı her güzel davranış bir ibadet hükmünü alır.

Dünyada yaptığı her amelin ahrette mutlaka mükafat ve ceza olarak karşılığı olacağına inanan bir kimse  kötü davranışlarına pişman olacak ve iyi davranışlara yönelerek dünyada huzurlu ve mutlu yaşayacaktır. Ömrümüz sınırlı ve sonlu olduğuna göre sonsuz mukafatları kazanabilmenin ve dünya hayatında başarılı olmanın yolu zamanı doğru ve verimli kullanmaktır.

Zaman gelip geçiyor işte bir yılı daha geride bırakıp yeni bir yıla adım atıyoruz yeni yıl ya da yılbaşı diye tanımladığımız kavram, miladi takvimi esas alan uluslarca kullanan bir etkinliktir. Ancak bu kutlamaları dini ve kültürel değerlerimize aykırı bir takım adet ve geleneklerle birlikte düzenlemek, kutlamalar esnasında kamu oyunu rahatsız edici yada dinimizin emir ve yasaklarına, genel ahlaka, toplumsal kurallara aykırı davranışlarda bulunmak kesinlikle doğru değildir içkili kumarlı toplantıları ve israf boyutundaki harcamaları dini değerlerimizle bağdaştıramayız.

Ömür bize verilmiş bir emanettir. Gelecek bu günle o kadar bağlantılıdır ki yarına ait yapılması gerekenlerin temellerinin atıldığı bir başlangıçtır geleceğini görmek isteyenin bu güne bakması kafidir. Rasulullah efendimiz; İnsanoğlunun değerini idrak edemediği nimetleri şu sözleriyle bize haber veriyor ; “İki nimet vardır ki insanların çoğu bunların değerinden habersizdirler. bunlar; Sağlık ve boş zamandır.” buyurmuşlardır.(3)

Ömrü iyi değerlendirmek zamanın iyi değerlendirilmesiyle mümkündür. Yaşadığımız zaman içinde insanlığın yaşadığı acılar acımız oldu, gözyaşları gözyaşımız aramızdan ayrılıp ahrete irtihal edenler hüzünlendirdi bizi neşenin yanında hüznüde yaşadık acıyı da insan olmanın gereğiydi bu yaşadıklarımız.

Müslüman olmanın şartı inanmak inanmanın şartı sevmektir. Yüce Rabbim kalplerimizden sevgiyi toplumumuzdan huzuru eksik etmesin sevgi ve barışın slagonu ise selamdır. Dünyada olduğu gibi cennettekiler de cennette “Selam” kelimesini kullanarak selamlaşacaklardır. Aramızda selam ve sevgiyi yayalım.

Burada sözü sevgili peygamberimize bırakıyorum; “Allah’ım,sen barış ve esenliksin barış ve esenliği de yalnız sen verirsin. Ey celal ve ikram sahibi senin rahmet ve bereketin boldur.”

1- Kıyame süresi 75/36

2-Zariyet Süresi 51/56

3- Buhari Rikak 1,7,170

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bir Müslüman olarak kimliğin dikkate alınması gereken birkaç temel sorumluluğu ve yönü vardır. İşte önemli olanlardan bazıları:

    İman ve İbadet: Müslümanın en başta gelen sorumluluğu, Allah’a (Allah’a) samimi bir şekilde iman etmek ve yalnızca O’na ibadet etmektir. Buna, İslam’ın Beş Şartı olan iman beyanı (Şehadet), namaz kılmak (Namaz), farz sadaka vermek (Zekat), Ramazan ayında oruç tutmak (Savm) ve Mekke’ye hacca gitmek dahildir. (Hac) eğer fiziksel ve mali olarak gücü yetiyorsa.

    Ahlak ve Etik: Müslümanlar, kişisel davranışlarında ve başkalarıyla etkileşimlerinde yüksek ahlaki ve etik standartları sürdürmeye teşvik edilir. Bu, dürüstlük, bütünlük, nezaket, şefkat ve adaleti uygulamayı içerir. İslam, geçmişleri veya inançları ne olursa olsun, başkalarına saygılı ve adil davranmanın önemini vurgular.

    Bilgi ve Eğitim: İslam’da bilgi aramak çok değerlidir. Müslümanlar kendilerine, toplumlarına ve bir bütün olarak insanlığa fayda sağlamak için hem dini hem de dünyevi bilgiler edinmeye teşvik edilir. Eğitim, çevremizdeki dünyayı daha iyi anlamak ve takdir etmek ve topluma olumlu katkıda bulunmak için bir araç olarak görülmektedir.

    Sosyal Sorumluluk: Müslümanlar, topluluklarıyla aktif olarak ilgilenmeye ve toplumun iyileştirilmesi için çalışmaya teşvik edilir. Bu, hayırseverlik, gönüllülük, adalet ve eşitliği savunma ve barış ve uyumu teşvik etme eylemlerini içerebilir. İslam, Müslümanları ihtiyacı olanlara karşı şefkatli, ilgili ve destekleyici olmaya ve başkalarının refahına aktif olarak katkıda bulunmaya teşvik eder.

    Aile ve İlişkiler: İslam, güçlü aile bağlarının sürdürülmesine ve sağlıklı ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem vermektedir. Müslümanlar, anne-baba, eş, çocuk ve geniş aile üyeleri ile ilişkilerine öncelik vermeleri ve onlara karşı hak ve sorumluluklarını yerine getirmeleri için teşvik edilmektedir. İslam ayrıca büyüklere saygıyı, çocuklara karşı nezaketi ve tüm ilişkilerde adaleti teşvik eder.

    Bu sorumluluklar İslam’ın öğretilerine dayanmaktadır ve Müslümanların kendi topluluklarını ve çevrelerindeki dünyayı olumlu yönde etkilerken amaçlı ve tatmin edici bir yaşam sürmeleri için kılavuz görevi görür. Bireysel yorumların ve uygulamaların Müslümanlar arasında farklılık gösterebileceğini, ancak temel inanç, ahlak, bilgi, sosyal sorumluluk ve aile ilkelerinin temel olmaya devam ettiğini not etmek önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla