Müslüman olamayan cenaze ile ilgili dini hükümler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

MÜSLÜMAN OLMAYAN BİR KİMSENİN CENAZE MERASİMİNE KATILMAK

SORU: Bir müslümanın, müslüman olmayan akrabasının cenaze merasimine katılması caiz midir?
Bir müslümanın, müslüman olmayan yakınının yıkama, kefenleme ve defin işlemlerini yapması caiz midir?

Müslümanın böyle bir yakınının kabrini ziyaret etmesi caiz midir?
Müslümanın bulunduğu yerden gayr-i müslim bir cenaze geçerse nasıl hareket etmelidir?
Cenazeyi gördüğünde ne demelidir?

Bir müslümanın gayri bir müslim akrabası öldüğü takdirde, onun cenazesine katılması dini bakımdan caiz olur.
Rivayet edildiğine göre Rasülullah, Hz. Ali’ye babası Ebu Tâlib vefat edince defin işlemlerini yapmasını emretmiştir. Bilindiği üzere hz alinin babası müslüman olmadan vefat etmiştir.
Hz Alinin annesi vefat edince de müslüman olmadığı halde, anası için Hz. Ali’ye izin vermiştir.
Bu iki rivayete dayanarak fıkıh bilginleri, müslüman bir kimsenin, cenazesine katılmasının caiz olacağını bildirmişlerdir.
Müslüman için vefat eden gayr-i müslim akrabasının yıkama, kefenleme işlemlerini yapması caizdir. Hatta bazı fıkıh alimeri şöyle söylemişlerdir: Vefat eden bir gayri Müslim yakınları arasında onu kefenleyip, defnedecek kimseleri bu görevleri yapması vacib olur.
Müslüman gayri müslim olan akrabasının kabrini ziyaret etmesi caizdir bu ziyarette ölümden ibret almak söz konusudur.
Bulunduğu yerden cenaze geçen müslüman ayağa kalkar. isterse almayan birinin cenazesi olsun. Cenaze geçinceye kadar veya omuzlardan (yahut taşınan arabadan) defnedileceği yere kadar ayakta durulur.
Böyle yapması Peygamber’in şu sözünden dolayıdır:
Cenaze gördüğünüz zaman sizin olduğunuz yeri geçinceye veya yere konuluncaya kadar, cenaze için ayağa kalkınız.
Bir keresinde Hz. Peygamber oturuyorken (bulunduğu yerden) bir cenaze geçmişti Rasulullah cenaze için ayağa kalktı. Hz. Peygambere O Müslüman olmayan birinin cenazesidir” dediler.
Hz. Peygamber bu sözden hoşlanmadığını ifade ederek: “Bir insan değil mi?” buyurdular.

Selhl b. Hanif ve Kays b. Sa`d Kadisiye’de oturuyorlardı. Bulundukları yerden bir cenaze geçti. Bunlar ayağı kalktılar. Kendilerine: “Bu cenaze müslüman değil” dediler. Onlar bu itiraza yukarıdaki hadisle cevap verdiler. Cenaze için ayağa kalkmanın hikmetini Abdullah b. Amr’in Hz. Peygamber’den yaptığı şu rivayetten anlıyoruz: Siz (cenazenin kendisine değil) ancak ruhları alana hürmet için ayağa kalkıyorsunuz. Bir diğer rivayette aynı hadis şu sözlerle rivayet edilmiştir: Siz (cenazenin kendisine değil) ancak ruhları kabzeden Allah’a hürmet için ayağa kalkıyorsunuz. Bir müslümanın, cenaze gördüğü veya olduğu yerden cenaze geç-tiği zaman, “Hiç ölmeyen, melik ve kuddüs olan Anan tesbih ederim” demesi müstehabtır.


Müslüman bir kimsenin Müslüman olmayan bir kimsenin cenaze merasimine katılması caizdir Müslümanlar sadece taziyede bulunmak ve teselli vermek gibi insani amaçlarla gayrimüslimlerin cenaze törenlerine katılabilirler bıldıgım kadarıyla sadece bukadarını yapmak dogrudur

Cevapla