Paylaş
Müslüman olmayan kimseye kurban kestirilebilir mi
Question
Bir Gayr-Î Müslîmin Bir Müslüman İçin Kurban Kesmesi
SORU: Kurban bayramında kurban kesmek istiyorum, ancak kesim işini iyi yapamıyorum. Kurban kesiminde hristiyan olan komşumu kendime vekil yapabilir miyim?
CEVAP: Aslolan, müslümanın kurbanını kendisinin kesmesidir. Çünkü Câbir’den (r.a) rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Rasûlullah ile beraber Kurban bayramının namazını kıldık, hutbesini bitirince miberden indi. Ona bir koç getirildi. Ve sonra şu duayı okudu:
Allahım! Bu benden ve benim kurban kesemeyen ümmetimdendir. Kabul buyur!
Kurban kesecek kişi eğer iyi kesemiyorsa, o zaman başkasını kendi yerine vekil tayinFedebilir. Kesim esnasında hazır bulunur. Rivayetlere göre, Hz. Peygamber (s.a) kızı Fatıma’ya şöyle buyurdu:
Ey Fatıma! Kalk, kurbanına şahit ol çünkü ilk kan damlasıyla beraber bütün günahların bağışlanır. Ve şöyle söyle: benim ibadetlerim, namazım, hayatım ve ölümüm alemlerin rabbi olan Allah içindir. O’nun şeriki yoktur. Bununla emrolundum ve ben müslü-manlardanım.
İmran b. Husayn ‘Ya Rasûlullah bu yalnız sana ve senin ehl-i beytine mi hastır, yoksa bütün müslümanlar için geçerli midir?’ diye sorunca, Hz. Peygamber (s.a) “Bu bütün müslümanlar için geçerlidir” buyurdu.
Aslolan bir müslümanın bir müslümanı kefil kılmasıdır. Ancak bir müslüman, bir gayr-i müslimi veya bir hristiyanı kesim işinde vekil tayin ederse bu da şer’an caizdir. Bu şahıs kesimi iyi yaptığı sürece bir beis yoktur.
imam Nevevi el-Mecmu adlı kitabında şöyle diyor: Alimler şunun üzerinde birleştiler: Kurban kesmek isteyen kişi bir müslüman vekil tayin edebilir. Şafii mezhebinde hilaf-ı evla da olsa bir müslüman bir gayr-i müslimi veya bir ehl-i kitabı kurban kesmek için vekil tayin edebilir.
Bunlardan da anlıyoruz ki, kurban kesmek isteyen bir müslüman eğer kesim işini iyi yapamıyorsa ve vekil kılacak bir müslümanı da o anda bulamıyorsa, o zaman bir hristıyana kurbanını kestirebilir. Yeter ki o hristiyan bu işi temiz yapsın. Bu durumda kurban helal ve meşru olur.
- Askerlik bitince kesilen adak kurbanı
- Hz. İsmail (a.s.) ile kurban ibadeti arasında nasıl bir ilişki vardır?
- kurban ibadetini, İslam’ın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önem açısından değerlendiriniz.
- Dinimizde kaç çeşit kurban vardır? Araştırıp öğreniniz.
- kurban ibadetinin önemini belirten bir ayet ve bir hadis öğrenerek bunları defterinize yazınız.
- Tümünü görüntüle.
Cevapla