Müslüman Tutarlı İnsandır

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Müslüman Tutarlıdır

Musluman Tutarli Insandir

İmanı ile maneviyatını temellendiren;  ibadetiyle imanını güçlendiren mümin; aynı zamanda davranış ve sözlerinde tutarlı olan insandır. Zaten onun mümin ismini alması tutarlı insan olması sebebiyledir. Dinimizin münafıklık diye tanımladığı tutarsızlık; kişinin zihninde benimsediği ölçülere veya dillendirdiği şeylere; davranışlarında ve hayatında yer vermemesidir. Nitekim Yüce Kitabımızda “Ey İman Edenler! Niçin yapıyor olmadığınız şeyleri söylersiniz. Yapmadığınız şeyleri söylemek Allah katında büyük bir günahtır.” (1) buyrularak başkalarından istediğimiz veya beklediğimiz şeylerin, aynı zamanda bizim yaptığımız şeyler olması gerektiği vurgulanmaktadır.

Sevgili Peygamberimiz (sav): “Bir kimse, kendisi için istediği bir şeyi, mümin kardeşi için de istemedikçe, hakiki mümin olamaz.” (2) buyurmaktadır. Bir tenbih ve nasihat içeren bu mübarek sözün diğer manası da şu olsa gerektir: “Size zor ve ağır gelen;  hiçbir zaman kendinize layık görmediğiniz şeyleri diğer insanlar için de  istemeyin.” Şunu bilmeliyiz ki; kendisine gelince eyvallah diyen; başkasına gelince illallah dedirten insan, makbul insan ve kamil mümin olamaz. Ayrıca günlük hayatımızda rastladığımız “ben vermem ama herkes vergisini ödemelidir” veya “ben ara sıra trafik kurallarını çiğneyebilirim ama siz çiğnemeyin” türünden sözlerle kendisini gösteren ölçüsüzlük; maalesef toplumlumuzun en büyük manevi hastalığı halini almıştır. Halbuki; başkasına anormal ve gayri meşru gördüğü şeyleri kendine normal ve meşru gören insan, tutarsız; yani erdem yoksunu insan demektir.

Yine görmekteyiz ki, kişi; “doğru şudur” diyor ve ölçü koyuyor ama o ölçüye aykırı davranan yine kendisi oluyor. Hem ölçü koymak hem de o ölçülere tezat davranmak, şahsiyet zaafiyeti değil de nedir? Aynı şekilde toplumsal huzursuzluğumuzun ve vicdani hastalıklarımızın diğer bir bariz belirtisi de “Hep başkaları mı yiyecek, biraz da biz yiyelim” anlayışıdır. Halbuki;  kötü ve günah olan; herkes için kötü ve günahtır. Hukuksuzluğa yol bulmak, hukuksuzluğu meşru kılmadığı gibi, indi ilahide büyük bir günahtır.

Bilmeliyiz ki; Müslüman güzel söz söyler; söylediğini yapar; ve de yapabileceğini söyler. Söz verirken de yapabileceği kadarına söz verir. Mümkün olmayan şeyleri vaat ederek ne kendini ne karşısındakini sıkıntıya sokar. Çünkü İyilik erdemse de kötülük yapmamanın daha büyük bir erdem olduğunun idrakindedir.

1-Saf;61/2-3

2-Buhari, İman, 7; Müslim, İman,71

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Müslümanların, diğer herhangi bir dini veya kültürel gruptan bireyler gibi, çeşitli olduklarını ve farklı inanç, uygulama ve davranışlara sahip olduklarını not etmek önemlidir. İnançlarında ve davranışlarında tutarlı olmaya çalışan Müslümanlar varken, bütün Müslümanların tutarlı insanlar olduğunu genellemek ve iddia etmek doğru olmaz.

    Tıpkı herhangi bir dinin takipçileri gibi, Müslümanlar da farklı seviyelerde bağlılıklara, dini öğretilere bağlılığa ve eylemlerini etkileyen kişisel koşullara sahip olabilir. Bazı Müslümanlar son derece dindar olabilir ve inançlarını eylemleriyle tutarlı bir şekilde uyumlu hale getirmeye çalışırken, diğerleri inançlarının belirli yönleriyle mücadele edebilir veya farklı yönlerine öncelik verebilir.

    Müslümanlar da dahil olmak üzere herhangi bir dini grup içindeki bireyselliği ve çeşitliliği tanımak ve bunlara saygı duymak esastır. Genellemeler basmakalıpları devam ettirebilir ve kişisel deneyimlerin ve inançların karmaşıklığını göz ardı edebilir. Müslümanların da diğer gruplar gibi inanç ve uygulamalarında farklı derecelerde tutarlılık gösteren bireylerden oluştuğunu anlamak daha doğru ve adildir.

    En iyi cevap

Cevapla