Müslümanın komşularına karşı görevleri nelerdir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Çocuklara komşularla ilgili tavsiyeler

Cocuklara komsularla ilgili tavsiyeler

– Evde oynadığımız oyunlara dikkat edip sesimizin komşumuzun rahatsız etmemesine dikkat edebiliriz

– Evde yapılan yemek hamur tatlı gibi şeylerden anneciğim bir tabak hazırlar mısın komşumuz da da götürelim diyerek sevaba vesile olabiliriz

– Komşularımızdan hasta olanlar varsa onlarla ilgilenebiliriz

– Yine komşularımızın ihtiyaçlarını göz atabiliriz mesela ekmek almaya giderken komşumuz da da ihtiyacı olup olmadığını sorabiliriz

– Yaşlı komşularımızın eşyalarını taşınmasına gücümüz yettiğince yardım edebiliriz

– Komşularımızın özel hassasiyetleri varsa bunlara dikkat edebiliriz mesela bahçedeki çiçekleri dikkat etmek gibi

– Komşu çocukları bizim de komşuluk görevlerimizi yapmamız gereken komşularımız sayılırlar

Hadi o zaman siz en güzel komşuluk davranışlarını sergileyin

 

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

    0
    2021-04-05T19:46:23+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Komşulara karşı görevimizin başında; onları yüksek sesle konuşarak rahatsız etmek gelmektedir. Eğer komşumuz hasta ise onunla ilgilenmek yine görevimizdir. Evde yapmış olduğumuz yemekten onlara da ikram etmek. Gücümüz yettiği kadarı ile işlerine yardımcı olmak.

  1. komutan
    0
    2023-06-11T23:20:57+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Müslümanın komşularına karşı görevleri, İslam’ın öğretileri doğrultusunda sevgi, saygı, hoşgörü ve yardımseverlik ilkelerine dayanmaktadır. İslam, komşuluk ilişkilerine büyük önem verir ve komşulara karşı görevleri aşağıdaki prensipler üzerine inşa eder:

    1. Sevgi ve Saygı: Müslüman, komşularına karşı sevgi ve saygı duymalıdır. Komşularla samimi bir ilişki kurmalı, onlara karşı hoşgörülü ve anlayışlı olmalıdır. Kuran’da şöyle buyurulur: “Allah’a ortak koşmamanız, ana babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve sahip olduğunuz kölelere iyi davranmanızı emretmektedir.” (Nisa Suresi, 36. Ayet)
    2. Yardım ve Destek: Müslüman, komşularının ihtiyaçlarına yardım etmekle yükümlüdür. İslam’da komşuların haklarına saygı göstermek ve onlara yardım etmek önemli bir görevdir. Peygamber Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir.” (Buhari)
    3. İyi İlişkiler Kurma: Müslüman, komşularıyla iyi ilişkiler kurmalı ve onlarla dürüst ve adil olmalıdır. Kötü komşuluk ilişkilerinden kaçınmalı ve her zaman barış ve hoşgörü içinde yaşamaya gayret etmelidir. Peygamber Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Cennetin en yüksek derecesine ulaşmanın yolu güzel ahlaktan geçer. Mümin, insanlarla iyi ilişkiler kurar ve onlarla dostane bir şekilde yaşar.” (Tirmizi)
    4. Rahatsızlık Vermeden Yaşama: Müslüman, komşularına rahatsızlık vermekten kaçınmalıdır. Gürültü yapmamalı, komşularının huzurunu bozmamalı ve onların haklarına saygı göstermelidir.
    5. Koruma ve Güvenlik: Müslüman, komşularının güvenliğini ve refahını korumakla sorumludur. Komşularıyla dayanışma içinde olmalı, onların zarar görmemesi için çaba göstermeli ve koruyucu bir rol üstlenmelidir.
    En iyi cevap

Cevapla