Müslümanlar Ve Filistin

Question

Müslümanlar Ve Filistin Soruları

SORU: Bazı yahudi yayın organları mü s Ilımanların eskiden Kudüs’e ilgi göstermedikleri yolunda yayın yapıyorlar. İddiaya göre müs-lümanların Kudüs’e ilgi, göstermesi Yahudilerle müslümanlar arasında başlayan bir yarıştan sonra ortaya çıkmıştır. Bu iddianın doğruluk derecesi nedir?

CEVAP: 14 Temmuz 1967 tarihli /. Observer dergisinde yayınlanan Kudüs ve İslâm başlıklı bir makale okudum. Londra’da yayınlanan bu dergi aynı zamanda dünya Siyonist Ajansının resmi yayın organı durumundadır.

Adı geçen makale çirkin Siyonist amaçları hedefleyen Batı kamu oyunu saptırmak için girişilen büyük gayretin bir parçasıdır. Bu makalede tarihe hakaret, gerçekleri çarpıtma, Kur’an’a saldırı ve Hz. Peygamber’e dil uzatma vardır. Bu hareketlerin boyutu öylesine ağırdır ki böylesine ancak bir siyonist cesaret edebilir. Siyonistler bu hareketleri ile çirkin suçlarını temize çıkarıp, Filistin’deki iki kıblenin birincisi Mescid-i Aksâ’ya karşı yaptığı günahkarlık ve düşmanlığı örtmek istemektedir.

Hz. Peygamber ve müslümanlar İslâm’ın ilk yıllarında 17 ay boyunca namazlarında Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’ya dönmeye devam ettiler.

Kudüs’ün müslümanlar nazarında çok önemli ve yüksek bir yeri vardır. Çünkü orada Mescid-i Aksa vardır. Mescid-i Aksa Kur’an’da açık bir şekilde adı geçen iki mescidden biridir. Diğeri de, içinde Kabe’nin bulunduğu Mescid-i Haram’dır.

Hz. Peygamber’in Mescid-i Harâm’dan başlayan gece yolculuğu Mescid-i Aksâ’da noktalanmış, buradan da miraç yolculuğu başlamıştır. Cenab-ı Hak şu âyetinde buna değinmiştir:

Bir gece, kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye (Muhammed) kulunu Mescid-i Harâm’dan Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir. O, gerçekten her şeyi işitendir, görendir. (İsra/1)

İslâmiyet Mescid-i Aksa üzerine kutsallık, keramet ve heybet örtüsü örtmüştür. Hz. Peygamber Mescid-i Aksâ’da kılınan bir namazın Mescid-i Haram ve Hz. Peygamber’in Medine’deki mescidi dışındaki mescitlerde kılman namazdan 500 kat daha sevap olduğunu bildirmiştir. Mescid-i Aksâ’da kılınan bir namazın bin namazdan daha hayırlı olduğu rivayeti de vardır.

Bir hadiste: “Kudüs’te vefat eden gök yüzünde vefat etmiş gibidir” buyurulmuştur. Tabiidir ki hadiste kastedilen müslüman olarak, Allah’a ve Peygamber’e itaat ederek ölendir.

İslâm fıkhında ifade edildiğine göre hac veya umre için Kudüs’ten ihrama girmek müstehabtır. Çünkü hadiste şöyle buyrulmuştur:

Her kim hac veya umre için Mescid-i Aksâ’da ihrama girerse geçmiş günahları bağışlanır.

Enes b. Mâlik’ten rivayet olunduğuna göre Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:

Cennet Mescid-i Aksâ’ya şevk içinde arzu duymaktadır.

Hamevi Mucem’ul Büldan’mda bildirdiğine göre Kudüs’e Beyt’ul Makdis de denir. Beyt’ul-Makdis’e İliya da denmektedir. Söylendiğine göre İlya’nın anlamı Beyt’ul-Makdis’dir.

Meşhur şair Ferazdak’m şiirinde de Beyt’ul-Makdis’e İliya denmiştir:

Dünyada iki ev vardır ikisi de aziz Biri Beytullah biz onun sahipleriyiz Diğeri sanki bir saraydır îîiya tepesinde Sahibidir en yüce sânın da şerefin de.

İliya denmesi Kudüs’ü yaptıranın adı sebebiyledir de denmiştir. Bu zâtın adı İliya b. İrem b. Sâm b. Nuh’tur.

Öte yandan Hz. Peygamber’in şöyle buyurduğu rivayet edilmektedir:

Miraç gecesi Kudüs’e gittiğimde (oradaki büyük) kayanın sağ tarafında namaz kıldım.

Rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber miraç gecesinde Mescid-i Aksâ’da peygamberlerden oluşan bir cemaata imam olmuştur.

Bu belgeler ve haberler soruda sözü edilen makaleyi yalanlamakta, müslümanların İslâm güneşinin doğuşundan beri Kudüs’e değer verip saygı gösterdiklerini ortaya koymaktadır.

Müslümanların Filistin’e ve Mescid-i Aksâ’ya eskiden beri önem verdiklerinin bir göstergesi de tarihte yüzyıllar boyunca buralarla ilgili küçük büyük her şeyden söz etmiş olmaları, buralar hakkında detaylı analizler yapıp bu kutsal yerleri ebedileştirircesine büyük çapta kitaplar yazmış olmalarıdır.

Kudüs ve Mescid-i Aksa ile ilgili İslâm âlimleri tarafından yazılan kitapların bazıları şunlardır:

1. Fedail’ul-Kudüs, İbn’ul Cevzi (Vefatı 1200 m. 597 h.). Bu eser 760 yıldan fazla bir zamandan beri mevcuttur.

2. Ei-ÜnsfîFedail’U Kudüs, İbn Hibetullah eş-Şâfii. Bu eserin yazan 7. hicri asır âlimlerindendir. Şu anda 14. hicri yüzyılın sonlarında bulunmaktayız.

3. Müsir’uî Garam bi-Fedâl il-Kudüs Ve’ş-Şâm, İbn Surur Makdi-si (vefatı 765 h. 1363 m.)

4. Üns’ül Celi! bi Tarih’ il-Kudüs ve’l-Halil, Mucir’ud-Din Hanbe-

lî (vefatı 927 h. 1520 m.)

5. Câmi’ul Mustaksâ fi Fezâü’il Mescid’ii Aksa, İbn Asâkir (vefatı 948 h. 1469 m.)

6. Fedaü’ulKudüs, Şerif İzz’ud-Din Hamza (vefalı 874 h. 1469 m.)

BENZELER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2021-02-11T00:03:31+03:00

    Müslümanlar için Filistin’in yeri özeldir. Bu özel durumda Filistin’de bulunan Müslümanların ilk kıblesi olan Mescidi Aksa’nın payı vardır. Siyonistlere gelecek olur isek; onlar yapmış oldukları özelde Filistinlilere genel de ise Müslümanlara, oyunlar oynamaktadır. Müslümanlar için Filistin’in özel bir yeri ve önemi vardır. Müslümanlar her daim Filistin’e, Kudüs’e ve Mescid-i Aksa’ya önem ve değer vermişlerdir.

    En iyi cevap
    0
    2022-04-04T23:09:52+03:00

    Filistin İsrail

    Merhaba benim sorum şu anda İsrail’de yaşayan İsrail’ler Filistinler tarafından öldürülmesi caiz midir ? Yani onlara dokunmuyor özgürlüklerini ellerinden almıyor mescidi aksa dışında .. mesela geçen hafta bir Filistinli sokağa çıkıp insanları öldürdü bu caiz midir ?

Cevapla