Paylaş
Mü’tefikât ne demek? Ashab-ı Mütefikat
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kuranda geçen bir kıssa(öykü): Ashâb-ı Mü’tefikât
Mü’tefikât nedir kısaca anlamı
Kur’ân-ı Kerîm’de, yaşadıkları toprakların altt üstüne getirilmek suretiyle cezalandırıldıkları bildirilen ahali veya bunların oturdukları yerleşim merkezleri.
Mü’tefike (çoğulu Mü’tefikât) altı üstüne getirilmiş demektir. Müfessirlere göre Kur’an-ı Kerîm’de “Onlardan evvel gelen Nuh, Ad, Semûd kavimlerinin, İbrahim kavminin, Medyen ahalisinin ve yıkılmış kasabaların (Mü’tefikât) haberlerini onlar almadılar mı? Onlara peygamberleri apaşjkar delillerle gelmişlerdi fakat onlar inanmamış, Allah onlara zulmetmemiş, lakin onlar kendi öz canlarına zulmetmişlerdi” (et-Tevbe 9/70) mealindeki âyette anılan “Mü’tefikât” ile Lût kavminin ve bunların oturdukları yerlerin kasdedtldiği Hicr 15/74 âyetinin yardımıyla anlaşılmaktadır. Zira bu âyette verilen bilgiye göre, Hz. Lût’un kavmi peygamberlerini dinlemedikleri, ahlâksız yaşayışlarını sürdürdükleri için yaşadıkları şehirlerin altı üstüne getirilmiş, böylece cezalandırılmışlardır. Tevrat’ta da Lût’un kavminin yaşadığı Havza’nın şehirleri harap edilmek suretiyle cezalandırıldıkları bildirilmektedir.
Bazı müfessirler de Ashâb-ı Mü’tefikât’ın sadece Lût kavmi olmayıp davranışları sebebiyle yerle bir edilen bütün kavimler olabileceğini İleri sürmüşlerdir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kur’an’da önceki kavimlerin kıssaları anlatılmaktadır. Bu kıssaları okuyup, anlayıp, ne yaptılar da helaka uğradılar deyip kendimize çeki düzen vermemiz gerekmektedir. Kur’an’da ki kıssalar sadece bir olayı anlatmak için değildir. Onu anlayıp, tefekkür edip aynı hatalara düşmememiz için Rabbimiz (cc) bizleri uyarmaktadır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Mü’tefikât terimi, Arapça kökenlidir ve “altüst olan şehirler” anlamına gelir. İslam literatüründe, helak edilen kavimlerin yaşadığı şehirleri ifade eder. Özellikle Kur’an’da geçen ve Allah’ın gazabına uğrayarak helak edilen kavimler için kullanılan bir tabirdir.
Ashab-ı Mütefikat ise, bu “altüst olmuş şehirlerin halkı” anlamına gelir ve özellikle helak edilen kavimleri tanımlamak için kullanılır. Kur’an’da bu kavram, Hz. Lut’un kavmi olan “Lut Kavmi” ve onların yaşadığı Sodom ve Gomora gibi şehirler için geçer. Bu kavimler, Allah’a isyan ettikleri, ahlaksızlık ve sapkınlık içinde oldukları için cezalandırılarak şehirleri altüst edilmiştir.
Kısaca, Ashab-ı Mütefikat, Allah’ın gazabına uğrayarak helak edilen kavimlerin ve yaşadıkları şehirlerin halkını ifade eder ve ibret vesilesi olarak Kur’an’da anlatılan olaylar arasında yer alır.