Namahrem ile tokalaşmak

Question

Namahremle tokalaşmak

Namahremle tokalasmak

Hoca ben bir tanıdık kadınla 2 arkadaşla birlikte bir yerde otururken bayan benden biraz büyük tokalaştık keşke tokalaşmasaydık samimi olduğum biri sonra da kendime seni abla gibi görüyorum diye tokalaştım dedi sonuçta yinede namahrem ama belkide o an yanımda ki diğer kişiler kınamasın diye dedim bilemiyorum böyle demekle harama helal demiş olur muyum. Deme sebebim bence bu olaydan rahatsız oldum ondan deme gereği hissetmişim gibi geliyor önceden başıma gelmişti bu olay kafama takıldı.


İstemeden yapmışsın fazla kafana takma herkes senin gibi islamiyetin inceliklerini bilmiyor sen doğru olanı yapıyorsun tokalaşma kardeşlerinden başka kimseyle.

Yabancı Erkeklerle Tokalaşmak

Makil b. Yesâr radıyallahu anh’tan gelen rivâyete göre, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

“Birinizin başının demirden bir iğne ile dürtülmesi, kendisine helal olmayan bir kadına dokunmasından daha iyidir. ”

Umeyme bt. Rukayka radıyallahu anhâ’dan gelen rivâyete göre, o şöyle anlatmıştır:

“İslam üzere kendisine bey’at etmiş olan kadınlarla birlikte Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e geldim. Kadınlar: ‘Ey Allah’ın Rasûlü! Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmayacağımıza, hırsızlık yapmayacağımıza, zina etmeyeceğimize, çocuklarımızı öldürmeyeceğimize, hiçbir kimse hakkında ne arkalarından, ne de yüzlerine karşı iftira etmeyeceğimize, maruf konularda sana isyan etmeyeceğimize dair bey’at ederiz.’ dediler. Bunun üzerine Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem: ‘Gücünüz ve kuvvetiniz yettiğince… buyurdu. Râvi dedi ki: Kadınlar: Allah ve Rasûlü bize bizden daha merhametlidir. Haydi, ey Allah’ın Rasûlü! Bey’atleşelim!’ dediler. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Ben kadınlarla tokalaşmam. Benim yüz kadına olan sözüm bir tek kadına olan sözüm gibidir. (Ya da tek bir kadına olan sözüme benzer.) ”

Müslüman bacım!

Bu iki hadisin delâlet ettiğine göre, kadının yabancı erkeklerle tokalaşması caiz değildir. Dokunmak zinaya hazırlayan öncüllerden biridir. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, kendisinden sahih olarak gelen rivâyette şöyle buyurmuştur:

“Âdemoğluna zinadan payı yazılmıştır. Bu paydan hiçbir kaçış yoktur. Gözlerin zinası bakmak; kulakların zinası dinlemek; dilin zinası konuşmak; elin zinası tutmak; ayağın zinası adım atmaktır. Kalp arzular, temenni eder; cinsel organ da bunu onaylar ya da yalanlar. ”

Medenilik çığırtkanları, bu dine tuzak kurarak erkek ve kadınların birbirleriyle tokalaşmalarının masumane dostluğun gereklerinden olduğunu ileri sürmektedirler. Bu iddialar laf u güzaftan öteye geçemez. Bunlar, Kur’an ve Sünnetten hiçbir delile dayanmayan asılsız iddialardır. Hatta var olan deliller, bu iddianın aksinedir ve bu görüşlerin sahte ve uydurma olduğunu ispatlamaktadır.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    2
    2021-08-28T00:11:55+03:00

    İslam; biz Müslümanların nsmshrem biri ile tokalaşmasına izin vermemektedir. Namahrem olan biri ile tokalaşmak haramdır. Fakat namahrem ile tokalaşan birisi dinden çıkmaz. Bu yapılan iş harama helal demek değildir. Bu durumu kişi vesvese haline getirmemelidir. Bizler Allah’ın koymuş olduğu emir ve yasaklara uymak zorundayız. O emir ve yasaklardan birisi de namahrem birisi ile tokalaşmamaktır. Bu konuda çok ciddi bir şekilde titiz davranmak gerekmektedir.

    En iyi cevap
    1
    2024-10-07T08:04:56+03:00

    Namahrem bir kişiyle tokalaşmanın haram olduğuna dair İslam’da birçok kaynak ve açıklama bulunmaktadır. Bu konuda Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) hadisleriyle açık bir uyarı yapılmıştır.

    1. Peygamber Efendimizin (s.a.v) Namahrem Kadınlarla Tokalaşmaması: Hazreti Aişe (r.a) validemizden nakledilen bir hadis, bu konuda önemli bir referanstır. Hazreti Aişe (r.a) şöyle demiştir:

      “Allah Resulü (s.a.v), hiçbir kadının elini tutmamıştır. Ancak kadınlarla sözlü olarak biat etmiştir.” (Müslim, Cihad 108)

      Bu hadis, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) yabancı kadınlarla tokalaşmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Bu uygulama, erkekler ve kadınlar arasında fiziki temasın sınırlı tutulması gerektiğine işaret eder.

    2. “Başka Bir Kadının Elini Tutmak Ateşe Dokunmak Gibidir”: Peygamber Efendimiz’den nakledilen başka bir hadis de şöyledir:

      “Sizden birinizin başına demirden bir çivi çakılması, onun kendisine helal olmayan bir kadına dokunmasından daha hayırlıdır.” (Taberani, Mu’cemü’l-Kebir, 20/211)

      Bu hadis, namahrem bir kadına dokunmanın (ve dolayısıyla tokalaşmanın) büyük bir günah olduğunu vurgular. Müslüman bir erkek ya da kadının kendisine haram olan birine temas etmemesi gerektiğini ifade eder.

    3. Niyet Meselesi: İslam’da bir fiilin niyetle birlikte değerlendirilmesi de önemlidir. Bazı durumlarda sosyal ya da iş hayatında tokalaşmak niyetsiz ve istemsiz şekilde gerçekleşebilir. Ancak İslam âlimleri genel olarak, namahrem ile tokalaşmamanın en güvenli ve uygun yol olduğunu belirtirler. Eğer bu durum kaçınılmaz hale gelirse, durumu izah ederek tokalaşmamak en doğru tercih olarak kabul edilir.
    4. Fıkhi Yorumlar: İslam âlimlerinin büyük bir kısmı, namahremle tokalaşmanın haram olduğunu kabul etmektedir. Bu görüş, Hanefi, Şafii, Maliki ve Hanbeli gibi dört büyük mezhepte de genel kabul görmüştür. Çünkü bu durum, fitneye sebebiyet verme ihtimali taşır ve İslam’da namahrem kişilerle cinsel teması çağrıştıran her türlü dokunma yasaklanmıştır.

    Özetle: Namahrem ile tokalaşmak İslam’da haram olarak kabul edilmektedir. Peygamber Efendimizin (s.a.v) hadisleri ve sahih uygulamaları bu konuda Müslümanlara yol göstermektedir. Bu nedenle Müslümanlar, sosyal ve iş hayatlarında dahi olsa, namahrem biriyle tokalaşmamaya özen göstermelidir. Eğer böyle bir durumla karşılaşılırsa, nazik bir şekilde tokalaşmamayı tercih etmek en uygun davranış olacaktır.

Cevapla