Namahreme bakmak haram olduğuna dair hem Nur suresi 30 ve 31. Ayetlerde yasaklanmış hem de bu konuda birçok sahih hadisler var.
Namahreme göz eriştiğinde hemen yüz çevirmek ile ilgili Hz Ali’nin hadisinin bir kısmını yüzünü çevirmeli dir yoksa günah işlemiş olur
Yukarıda şehvetle bakmanın caiz olduğu yer yazılmıştır aile ortamında yalnız kalmak kaydıyla kişi evleneceği kıza şehvetle bakması el ve yüzüne bakması caizdir
Burada evlilik söz konusu olduğu için izin verilmiştir yoksa hiçbir zaman namahreme bakmak caiz olmaz.
Answer ( 1 )
İslam’da mahrem olmayan (evlenemeyecek akrabalar) kişiler arasındaki etkileşimlere ilişkin kurallar vardır. Müslümanlar, karşı cinsten Mahrem olmayan kişilerle etkileşim söz konusu olduğunda alçakgönüllü davranmaya ve bakışlarını indirmeye teşvik edilir.
Bakışları indirmek, uzun süreli veya uygunsuz bakmaktan veya şehvetli niyetle bakmaktan kaçınmak anlamına gelir. Alçakgönüllülüğü korumak ve günahkâr düşüncelere veya eylemlere yol açabilecek eylemlerde bulunmaktan gözlerini korumak övgüye değer bir uygulama olarak kabul edilir.
Bakışları indirme kavramı, hem erkekleri hem de kadınları bakışlarını indirmeye ve iffetlerini korumaya teşvik eden Nur Suresi (24:30-31) gibi Kuran’ın çeşitli ayetlerinden türetilmiştir. Bireyler arasında saygılı ve uygun etkileşimleri teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Günlük yaşamda gerekli olan ara sıra rastgele bakışların veya normal, kısa etkileşimlerin, şehvetli düşünceler veya niyetler eşlik etmediği sürece günah olmadığını not etmek önemlidir. Bununla birlikte, sürekli ve kasıtlı olarak, mahrem olmayan kişilerle uygunsuz etkileşimlere bakmak veya bunlara düşkünlük günah olarak kabul edilir.
Alçakgönüllülük uygulamak ve İslam’ın kurallarına uymak, bireyler arasındaki etkileşimlerde saygı, haysiyet ve saflık ortamı yaratmaya yardımcı olur. Mahrem olmayan kişilerle etkileşimlere ilişkin belirli durumlar veya sorular için bilgili bilim adamlarından veya İslami öğretilerde bilgili kişilerden daha fazla rehberlik almanız önerilir.