Namahreme bakmak günah mıdır

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Namahreme bakmak günahmıdır değilmidir? (Şehvestsiz ve sadece yüzüne bakmayı kast ediyorum)
1. Birinci kez bilerek bakmak caizmi?
2. İkinci kez bilerek bakmak caizmi?
Birkaç yazı okudum ve kafam karıştı:

“Buna göre kadının, bir erkeğin vücudunun, göbekle dizi arası dışında kalan yerlerine şehvetsiz olarak ve tekrar edilmeden bakması caizdir. Erkeğin de, kadının el ve yüzüne şehvet hissi olmadığı takdirde bakması helâldir.”

“Fitne ve şehvetten korkulmadığı takdirde, kadının eline ve yüzüne bakmak mubahtır.”

“Yâ Ali, arka arkaya bakma! Birinci bakış hakkındır, fakat ikinci bakışta hakkın yoktur.”3

ve son olarakta bu yazıyı okudum, burda şehvetle bile bakılabilir yazıyor bu doğrumudur? Yani atıyorum bi kadının özel yerine baksa ve şehvet duysa bu caizmi? ve nedeni nedir?:
* İnsan, evlenmeye niyet ettiği kadının yüzüne ve ellerine bakabilir. Nitekim bir defasında Ebû Hüreyre, Peygamberimizin yanında bulunurken bir adam gelerek, Ensar kadınlarından birisiyle evlenmek istediğini söyler. Peygamberimiz, “O kadına baktın mı?” diye sorunca, o zat, “Hayır!..” der. Peygamberimiz tekrar,“Öyleyse git, ona bak, çünkü Ensar’ın gözlerinde bir şey vardır.”5 buyurur.

Bu hususta şehvetle de olsa bakılabileceği kaydı zikredilmektedir.


Namahreme bakmak haram olduğuna dair hem Nur suresi 30 ve 31. Ayetlerde yasaklanmış hem de bu konuda birçok sahih hadisler var.

Namahreme göz eriştiğinde hemen yüz çevirmek ile ilgili Hz Ali’nin hadisinin bir kısmını yüzünü çevirmeli dir yoksa günah işlemiş olur

Yukarıda şehvetle bakmanın caiz olduğu yer yazılmıştır aile ortamında yalnız kalmak kaydıyla kişi evleneceği kıza şehvetle bakması el ve yüzüne bakması caizdir

Burada evlilik söz konusu olduğu için izin verilmiştir yoksa hiçbir zaman namahreme bakmak caiz olmaz.

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da mahrem olmayan (evlenemeyecek akrabalar) kişiler arasındaki etkileşimlere ilişkin kurallar vardır. Müslümanlar, karşı cinsten Mahrem olmayan kişilerle etkileşim söz konusu olduğunda alçakgönüllü davranmaya ve bakışlarını indirmeye teşvik edilir.

    Bakışları indirmek, uzun süreli veya uygunsuz bakmaktan veya şehvetli niyetle bakmaktan kaçınmak anlamına gelir. Alçakgönüllülüğü korumak ve günahkâr düşüncelere veya eylemlere yol açabilecek eylemlerde bulunmaktan gözlerini korumak övgüye değer bir uygulama olarak kabul edilir.

    Bakışları indirme kavramı, hem erkekleri hem de kadınları bakışlarını indirmeye ve iffetlerini korumaya teşvik eden Nur Suresi (24:30-31) gibi Kuran’ın çeşitli ayetlerinden türetilmiştir. Bireyler arasında saygılı ve uygun etkileşimleri teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

    Günlük yaşamda gerekli olan ara sıra rastgele bakışların veya normal, kısa etkileşimlerin, şehvetli düşünceler veya niyetler eşlik etmediği sürece günah olmadığını not etmek önemlidir. Bununla birlikte, sürekli ve kasıtlı olarak, mahrem olmayan kişilerle uygunsuz etkileşimlere bakmak veya bunlara düşkünlük günah olarak kabul edilir.

    Alçakgönüllülük uygulamak ve İslam’ın kurallarına uymak, bireyler arasındaki etkileşimlerde saygı, haysiyet ve saflık ortamı yaratmaya yardımcı olur. Mahrem olmayan kişilerle etkileşimlere ilişkin belirli durumlar veya sorular için bilgili bilim adamlarından veya İslami öğretilerde bilgili kişilerden daha fazla rehberlik almanız önerilir.

    En iyi cevap

Cevapla