Paylaş
Namaz Dinin Direğidir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Namazın Dinimizdeki Ehemmiyeti
Farsça bir kelime olan namaz, Kur’an’da “salât” kelimesi ile ifade edilmektedir. Salât; dua, uylukların başındaki iki tümsek kemiği, hareket ettirmek anlamlarına gelmektedir. Din ıstılahında ise; peygamberimizin uyguladığı şekilde yerine getirilen, kalp, dil ve bedenle birlikte yapılan bir ibadettir. (1)
İmanı sağlıklı bir şekilde koruyabilmek için manevi hayatı geliştirmek, dünya ve ahiret mutluluğunu elde etmek ve neticede huzurlu olabilmek için Mümin; Yüce Allah’la manevi irtibat kurmaya ve bu irtibatı devam ettirmeye muhtaçtır. Çünkü insan Yüce Allah’ı bilmek ve O’na ibadet etmekle tam bir huzura kavuşabilir.
Kur’an’da ısrarla namaz kılınması emredilmiştir.(2) Hz. Peygamber bir hadislerinde “Namaz dinin direğidir.” (3) buyurmuş, secdeyi de kulun Allah’a en yakın olduğu hal olarak nitelendirmiştir. Yüce Allah bütün insanları namaz ibadeti ile sorumlu tutmuş ve bütün peygamberler ümmetlerine namaz kılmalarını emretmişlerdir. (4)
Yüce Allah namaz kılanlara merhamet, bağışlama, tükenmez rızık, cennet, büyük mükâfat ve kendi rızasını va’detmiş, namaz kılan müminlerin müjdelenmesini istemiştir. Çünkü namaz, müminin hayatına çeki düzen verir. Onu her türlü çirkinliklerden, haram ve yasakları işlemekten men eder. (5)
Beş vakit namazı kılmamak, Allah’a isyan etmektir, büyük günahtır. Yüce Allah Kur’an’da namazlarını kılmayan kimselerin cezalarını şöyle çekeceklerini bildirmektedir: “Onlardan (peygamber ve Salih kimselerden) sonra yerlerine öyle bir nesil geldi ki namazı zayi ettiler ve şehvetlerine uydular. Bunlar cehenneme atılacaklardır.” (6)
Sevgili peygamberimiz bir gün namazdan söz etmiş ve şöyle demiştir: “Kim namazına devam ederse bu namaz kıyamet gününde onun için nur, delil ve kurtuluş olur. Kim namazına devam etmezse onun nuru, delili ve kurtuluşu olmaz. O kimse kıyamet gününde Karun, Firavun, Haman ve Übey bin Halef ile beraber olur. (7)
Kaynaklar:
[1]Hamdi Yazır, Hak Dini Kuran Dili, 190-191
[2]Bakara, 2-43,83,110
[3]Tirmizi, İman, 8, Müsned, 5, 231,237
[4]Taberani, El-Mucemus sagir, 1-61
[5]Tevbe, 9-71, Nur, 24-56, Enfal, 8-34, Rad, 13-19,23
[6]Meryem, 19-59
[7]Ahmed, 11,169
[8]Buhari, Ezan, 9,1,152, Müslim, Salat, 129,1,135
Benzer Konular:
Cevapla