Namaz ile ilgili kısa soru ve cevaplar

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Namaz hakkında kısa sorular ve cevaplar

Namaz ile ilgili kisa soru

Yeni Başlayanlar için Sorulu Cevaplı İslam Fikhi

Beş vakit namaz her Müslümana farzdır. Bunun dışında farz namaz var mıdır?

Âlimlerin ittifakıyla beş vakitten başka farz namaz yoktur.

Cünkü Talha b. Ubeydullah şöyle rivayet etmiştir: Necid ehlin den, saçı başı dağınık bir adam, Hz. Peygamber s in yanına geli yordu. Biz uzaktan sesini işitiyor, ama ne dediğini anlamıyorum.

Adam, Hz. Peygamber’e yaklaşınca ona İslam hakkında sordu.

Bunun üzerine Allah Resûlü , ona:

“Allah, bir gün ve gecede sana beş vakit namaz farz kıldı.” dedi.

Adam, “Bunlardan başka var mı?” diye sordu.

Hz. Peygamber, “Hayır, ancak nafile namaz kılman başka!” dedi

Yeni Müslüman olan bir kimsenin, daha önce kılmadığı namazları kaza etmesi zorunlu mudur?

101- Yeni Müslüman olan bir kimsenin daha önce kılmadığı namazları kaza etmesi zorunlu değildir. Çünkü Islam, kendinden öncekileri siler. Zira yüce Allah şöyle buyurur:

“Inkâr edenlere de ki: Eğer (yaptıklarından) vazgeçerlerse, geçmiş günahları bağışlanır.”

Baygın kimsenin, geçirdiği namazları kaza etmesi zorunlu mudur?

Evet, zorunludur. Çünkü baygın kimse uyuyakalana ki yas edilir. Buna göre, geçirdiği namazları kaza etmesi zorunlu dur.

Bir süre kasıtlı olarak namazı terk eden kimse, kılmadığı namazları kaza eder mi?

Evet, kaza eder. Çünkü Allah Resûlü şöyle buyurmuştur:

“Allah’ın borcu, daha fazla ödenmeye layıktır.”

Unutarak namaz kılmayan kimseye, günaha girmediği hal de kaza gerekiyorsa, günaha girip kasıtlı olarak namaz kılmayan kimseye bu namazları kaza etmesi daha çok yakışır.

Allah Resûlü uyuyakalarak veya unutarak namaz kılmayan kimse hakkında şöyle buyurmuştur:

“Biriniz uyuduğu veya unuttuğu için namaz kılamadıysa, ha tırladığında kılsın!”95

Hayızlı ve lohusa kadın, geçirdiği namazları kaza eder mi?

Âlimlerin ittifakı ile, hayızlı ve lohusa kadınlar, kıla- madıkları namazları kaza etmezler. Çünkü Muaze şöyle anlatıyor:

Hz. Aişe radıyallahu anha ya, “Hayızlı kadın neden orucu kaza ediyor da namazı kaza etmiyor?” diye sordum. Şöyle dedi: “Biz Hz. Peygamber ile beraberken bu hal başımıza gelirdi. Allah Resûlü bize orucu kaza etmemizi emreder, namazı kaza etme mizi emretmezdi.”

Namazın farz olduğuna inanmakla birlikte tembel lik ederek namaz kılmayan kimsenin hükmü nedir?

Namazın farz olduğuna inanan ama tembellik nedeniyle kılmayan kimse tevbe etmeye çağrılır. Şayet tevbe etmezse, ceza olarak öldürülür. Çünkü Ubade b. es-Samit, Hz. Peygamber ‘in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:

“Allah beş vakit namazı farz kılmıştır. Kim güzelce abdest alır, namazı vaktinde kılar ve rüku ve huşuunu eksiksiz yerine getirir se, ona, Allah katında bağışlanacağına dair bir ahit vardır. Kim de böyle yapmazsAn, onun Allah katında bir ahdi yoktur. Allah dilerse onu bağışlar, dilerse azab eder.”97 Kim de farz olduğunu inkâr ederek namazı terk ederse, alimlerin ittifakıyla kafir olur. Ancak farz olduğuna inanırsa, Uba de hadisi ve başka hadisler nedeniyle İmam Şafii, İmam Ebu Ha hanife ve İmam Malik E göre kâfir olmaz.

Öğle namazının ilk ve son vakti ne zamandır?

Öğle namazının ilk vakti, güneşin tepe noktadan batıya doğru inmesi; son vakti ise her şeyin gölgesinin bir misli olması dır. Çünkü İbn Abbas radıyallahu anhuma, Hz. Peygamber ‘in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:

“Cebrail aleyhisselam, Kábe’nin kapısının yanında bana iki defa imamlık yaptı. Birincisinde, güneş tepe noktadan batıya ka yip gölge ayak bağı kadar olduğunda bana öğle namazını kıldır di. Ikincisinde, her şeyin gölgesi bir misli olduğunda bana namaz kıldırdı.”

İkindi namazının ilk ve son vakti, tercihli vakti ve cevaz vakti ne zamandır?

İkindi namazının ilk vakti, her şeyin gölgesi bir misli olunca; son vakti, her şeyin gölgesi iki misli olunca; cevaz vakti, gölgenin iki misli olmasından güneşin batışına kadardır. Çünkü İbn Abbas radıyallahu anhuma, -merfü olarak- Hz. Peygamber ‘den şöyle rivayet etmiştir:

“Cebrail aleyhisselam, bir defasında bana ikindi namazını her şeyin gölgesi bir misli olunca kıldırdı. Son defasında ise, her şeyin gölgesi iki misli olunca kıldırdı

Başka bir hadiste Allah Resûlü şöyle buyurmuştur:

“Kim güneş batmadan önce ikindi namazının bir rekâtına ye tişirse, ikindi namazına yetişmiş olur.”

Geçmiş namazları kaza etmede tertibin hükmü nedir?

Geçmiş namazları kaza ederken tertibe uymak, müste haptır; çünkü bu namazlar kişinin üzerindeki borçlardır. Kazada tertip vacip değildir; çünkü açık bir delil bulunduğunda ancak vacip olur.

Akşam namazının ilk ve son vakti ne zamandır?

Akşam namazının ilk vakti, güneşin batması; son vakti ise şafağın kaybolmasıdır. Zira Abdullah b. Amr, -merfû olarak şöyle rivayet etmiştir: “Akşam namazının vakti, güneş battıktan sonra, şafak (kızıllık) kayboluncaya kadardır.”

Sabah namazının ilk ve son vakti ne zamandır?

Sabah namazının ilk vakti, ikinci (gerçek) fecrin doğması son vakti ise güneşin doğmasıdır. Çünkü Cebrail aleyhisselam sabah namazını bir defasında (gerçek) fecir doğunca kılmış: ertesi in ise ortalık iyice aydınlanınca kılmıştır. Hz. Peygamber bir hadislerinde şöyle buyurmuştur:
“Kim güneş doğmadan önce sabah namazının bir rekatına ve tişirse, sabah namazına yetişmiş olur. ”

Dinen geçerli bir mazereti olan için akşam namazının vakti ne zamandır?

Yatsı namazının son vaktidir. Şafak sökmeden önce, bir kafir Müslüman olduğunda veya hayızlı bir kadın temizlendiğinde veya bir çocuk ergenliğe erdiğinde, bu kimselere akşam ve yatsı namazının birlikte vacip olduğu konusunda ihtilaf yoktur.

Yatsı namazının ilk ve son vakti, tercihli vakti ve cevaz vakti ne zamandır?

Yatsı namazının ilk vakti, kızıl şafağın kaybolması, tercihli vakti ise gece yarısıdır. Çünkü Cebrail aleyhisselam yatsı namazıni bir defasında kızıl şafak kaybolunca, bir defasında da gecenin üçte biri gidince kılmıştır. Abdullah b. Amr -merfu olarak- şöyle demiştir: “Yatsı namazının vakti, gece yarısına kadardır.” Yatsı namazının cevaz vakti ise, gece yarısından şafak atinca ya kadardır. Çünkü Katâde, -merfû olarak- şöyle rivayet etmiştir:

“Uyku nedeniyle namazı kaçırmada bir ihmal yoktur. ihmal, uyanıklık halinde bir namazı ikinci bir namazın vakti girinceye kadar geciktirmektir.”106

Namaz kılınması yasaklanan vakitler nelerdir?

Namaz kılınması yasaklanan vakitler şunlardır: Sabah namazı kılındıktan sonra güneş doğup yükselinceye kadar, ikindi namazı kılındıktan sonra güneş batıncaya kadar ve güneş tam tepe noktadayken batıya doğru kayıncaya kadar. Çünkü Ukbe b. Amir bize üç vakitte şöyle rivayet etmiştir: “Allah Resûlü namaz kılmayı ve ölülerimizi gömmeyi yasaklardı. Bunlar, güneş tamamen doğup yükselinceye kadar, öğle vakti güneş tam tepe deyken ve güneşin batmaya başladığı vakitlerdi.”

Bu vakitlerde kılınması caiz olan namazlar nelerdir?

Bu vakitlerde kılınması caiz olan namazlar, sadece, her hangi bir sebep olmadan kılınan nafile namazlardır.

Ezan ve kametin hükmü nedir?

Ezan ve kamet, farz-ı kifayedir. Çünkü Allah Resûlü sav, Malik b. Huveyris ve arkadaşına şöyle demiştir:

“Bir yolculukta olduğunuzda ezan okuyun ve kamet getirin; en büyüğünüz de imam olsun.”
Ayrıca, Allah Resûlü bir beldede ezan sesi işittiğinde oraya saldırmaz, işitmediğinde saldırırdı.

Sabah ezanında sünnet olan nedir?

Şafak sökmeden önce ve sõktükten sonra ezan okumak sünnettir. Çünkü Ibn Ömer radıyallahu anhuma, Hz. Peygamber in şöyle dedigini rivayet etmistir:

Bilal, gece (şafak sökmeden önce) ezan okur. İbn Ümmũ Mektum okuyuncaya kadar yiyin, için.”

Ezan kaç sözcüktür?

Ezan, terci ile birlikte on dokuz sözcüktür. Terci, hadis ile sabittir.

Zira Hz. Peygamber , Ebû Mahzure ve Abdullah b. sabittir. Zeyd’e, ezanı terci ile okumalarını ögretmiştir.

Ezanda tesvib hükmü nedir?

Ezanda tesvib sünnettir. Zira Enes Müezzinin sabah ezanında “Hayya ale’l-felah” dedikten sonra iki defa “es-Salatu hayrun mine’n-nevm” demesi sünnettir.

Tesvib, hangi ezanda yapılır?

Tesvib, sabah okunan ilk ezanda yapılır.

Kadının ezan okuması sahih midir?

Kadının ezan okuması sahih değildir.

Mümeyyiz çocuğun ezan okuması sahih midir?

Mümeyyiz çocuğun ezan okuması sahih olduğu gibi imamlık yapması da sahihtir. Çünkü onun müşahede edilebilen şeylerde verdiği haberler kabul edilir.

Cünüp olan veya abdesti olmayan kimsenin ezan okuması ve kamet getirmesi sahih midir?

Cünüp olan veya abdesti olmayan kimsenin ezan okuması ve kamet getirmesi, mekruh olmakla birlikte sahihtir. Çünkü Muhacir b. Kunfuz şöyle rivayet etmiştir: Hz. Peygamber tuvaletini yaparken yanına geldim. Ona selam verdim, fakat o bana cevap vermedi. Abdest aldıktan sonra özür diledi ve “Abdestim olmadan Allah’ı zikretmeyi hoş bulmadım.” dedi.

Ezanı işiten kimsenin, ezanı dinlemesi ve müezzinin sözlerini tekrarlamasının hükmü nedir?

Ezanı işiten kimsenin, ezanı dinlemesi ve müezzinin söz lerini tekrarlaması sünnettir. Çünkü Hz. Peygamber yurmuştur:

“Ezanı işittiğinizde, müezzinin söylediği gibi söyleyin. ”

Ezandan sonra Hz. Peygamber sav’e salavat getirip dua etmenin hükmü nedir?

124 Ezandan sonra Hz. Peygamber ‘e salâvat getirip dua etmek, müezzin ve dinleyen için sünnettir. Ancak müezzin, ezan okurken bunu açıktan söylemez. Çünkü Abdullah b. Amr -merfû olarak- şöyle rivayet etmiştir: “Müezzini işittiğinizde onun söylediği gibi söyleyin, sonra bana salavat getirin. Çünkü kim bana bir salâvat getirirse, Allah buna karşılık ona on misliyle rahmet eder. Sonra benim için Allah’tan vesileyi dileyin. Vesile, Cennette bir makamdır; orası, Allah’ın kullarından sadece biri nin olacaktır. Ben, o kul olmayı ümit ediyorum. Kim benim için Allah’tan vesileyi dilerse, şefaatim ona vacip olur.”

Ezani birinin okumasının, kameti ise başkasının getirmesinin hükmü nedir?

Birinin ezan okuyup başkasının kamet getirmesi caizdir.

Çünkü Abdullah b. Zeyd rüyasında ezanı ilk gördüğü zaman; Allah Resûlü , ezanı okumasını Bilal’a emretmiş, kamet getir mesini de Abdullah’a emretmiştir.

Hadesten temizlenmenin (abdestin) hükmü nedir?

Hadesten temizlenmek (abdest), namazın sahih olması icin şarttır. Çünkü Allah Resûlü şöyle buyurmuştur:

“Allah, abdestsiz kılınan namazı ve ganimet malından çalan la verilen sadakayı kabul etmez.”

Bedeni necasetten temizlemenin hükmü nedir?

Bedeni necasetten temizlemek, âlimlerin çoğunluğuna göre namazın sahih olması için şarttır. Çünkü yüce Allah şöyle buyurmuştur: “Ve elbiseni temizle!”
Hz. Peygamberler de idrardan iyice temizlenmeyi ve necaset yıkamayı emretmiştir.

Kabristanda namaz kılmanın hükmü nedir?

Kabristanda namaz kılmak, kılınan yerler temiz olsa da haramdır. Çünkü Hz. Aişe radıyallahu anha, Hz. Peygamber ‘in, kabristana gelince şöyle dediğini rivayet etmiştir:

“Allah, yahudi ve hıristiyanlara lanet etsin; çünkü onlar, pey gamberlerinin kabirlerini mescitler (namaz yerleri) edindiler. Bu yaptıkları ne kötü!”

Peygamber ‘in, vefat etmeden önce dikkat çekip yasakladio beş şeyden biri de şudur:

“Sizden öncekiler, peygamberinin ve aralarındaki iyi kulların kabirlerini namaz yerleri edinirlerdi. Siz de kabirleri namaz yerle ri edinmeyin! Size böyle yapmayı yasaklıyorum.”

Gasbedilen yerde namaz kılmanın hükmü nedir?

Gasbedilen yerde namaz kılmak haramdır. Ancak kılınan namaz sahihtir. Bu kimse bir yönden günahkar, diğer yönden iba det edendir. Burada günah işleme hali ortadan kalkmaz; çünkü günah, ancak onu terk etmekle yok olur.


30- Namazda ayıp yerlerini örtmenin (setr-i avretin) hükmü nedir?

130- Namazda avret yerlerini örtmek, âlimlerin çoğunluğuna göre, namazın sahih olması için şarttır. Çünkü Hz. Aişe radıyallahu hu anha, Hz. Peygamber ‘in şöyle söylediğini rivayet etmiştir:

“Allah, hayız gören kadının başörtüsüz (kıldığı) namazını ka bul etmez. “118

131. Erkeğin avret yeri neresidir?

131- Erkeğin avret yeri, göbeği ile dizi arasıdır. Çünkü Cer hed, Hz. Peygamber’in kendisine şöyle söylediğini rivayet etmiştir:

“Uyluğunu ört; çünkü uyluk da aurettendir.”119 Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden -merfû olarak- şöyle rivayet etmiştir: “Diz ile göbek arası, avrettir.”120

117 Müslim, Cündüb b. Abdullah Tan rivayet etmiştir.

118 Ebû Dâvud.

119 Ebu Davud.

120 Darekutni, bunu hasen bir isnadla rivayet etmiştir.
Sorulu Cevap Islam Fikhi

132- Kadının namazdaki avret yeri neresidir?

132- Kadının namazdaki avret yeri, el ve yüz dışındaki butun verleridir. Zira yüce Allah şöyle buyuruyor:

Görünen kısımları dışında ziynetlerini göstermesinler… ”

İbn Abbas radıyallahu anhuma, “Görünen kısımları dışında”

ifadesini el ve yüz olarak açıklamıştır.

Ayrıca Allah Resûlü

şöyle buyurmuştur.

“İhramlı kadın, yüzünü örtmez ve eldiven giymez. “2

133- Namaz kılarken kıbleye yönelmenin hükmü nedir?

133- Kıbleye yönelmek, namazın sahih olması için şarttır.

Çünkü yüce Allah şöyle buyuruyor:

“Her nereden çıkarsan, yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir.

(Siz de) her nerede olursanız yüzünüzü onun yönüne çevirin… “123

134- Kıbleye yönelmemenin caiz olduğu haller nelerdir?

134- Savaş sırasında, şiddetli korku hallerinde kıbleye yönel memek caizdir. Çünkü yüce Allah şöyle buyuruyor:

“Eğer (herhangi bir şeyden) korkarsanız (namazlarınızı) yürü yerek yahut binmiş olarak (kilin)… “124 İbn Ömer radıyallahu anhuma, “yürüyerek yahut binmiş ola rak” ifadesini, “kıbleye yönelerek veya yönelmeyerek” şeklinde açıklamıştır. 125

121 Nur, 24/31.

122 Buhâri.

123 Bakara, 2/150.

124 Bakara, 2/239.

125 Buhari.
Yeni Başlayanlar için

AyRıca, yolculuk sırasında binek üzerinde nafile namaz kılar-

ken kibleye yönelmemek de caizdir. Çünkü Ibn Omer radiyallokh anhuma söyle demiştir: “Allah Resûlü yolculuk halinde bina õinin üzerinde (nafile) namaz kılardı, bineği onu dilediği taraf çevirirdi.”126

135- Tren veya gemide namaz kılarken, kaya mı (ayakta durmayı) terk etmek caiz midir?

135- Kıyamda (ayakta) durma gücü oldukça, kıyamı terk et.

mek caiz değildir. Çünkü Hz. Peygamber ma hakkında soruldu. Hz. Peygamber

e gemide namaz kıl şöyle buyurdu:

“Boğulmaktan korkmadıkça, orada kiyamı terk etmeden na maz kıl!”127

136- Bir kimse içtihadı sonucu bir tarafa yönelip namaz kılar, sonra kesin olarak yanlış tarafa yöneldiğini anlar sa, namazını iade eder mi?

136- Bu durumdaki bir kimsenin namazını iade etmesi gerek mez. Çünkü Amir b. Rebia Peygamber şöyle anlatmıştır: Bir yolculukta Hz. ile birlikteydik. Çok karanlık bir gecede, kıblenin ne tarafta olduğunu bilemedik. Bunun üzerine herkes bir tarafa yö nelip namaz kıldı. Sabah olduğunda bu durumu Hz. Peygamber ‘e haber verdik. Bunun üzerine şu ayet nazil oldu:

“Her nereye dönerseniz Allah’ın yüzü (kıblesi) orasıdır…”128

126 Muttefekun aleyh.

127 Bezzar ve Darekutni.

128 Bakara, 2/115. Tirmizi, bu hadisi, hasen bir isnadla rivayet etmiştir
Sorulu-Cevaplı Islam Fikhi

Namaz kılanla kible arasına sütre koymanın hükmü nedir?

2 Namaz kılanla kıble arasına sütre koymak müstehaptır.

Cinkü Allah Resûlü

şöyle buyurmuştur:

Biriniz semerin arka kaşı boyunda bir şey önüne koydu đunda, artık namazıni rahat kılsın ve onun gerisinden geçenlere aldırmasın.”130

Ata der ki: “Semerin arka kaşı boyu” bir zira (yaklaşık 68 cm)

kadardır.

138- Sütre koymak ne zaman müstehab olur?

138- Yalnız başına veya imam olarak namaz kılarken bütün durumlarda sütre koymak müstehabtır.

139- Namaz kılan kimsenin önünden kimler geçerse namaz bozulur?

139- Hayızlı kadın, eşek ve siyah köpek, namaz kılanın önün den geçince namaz bozulur. Çünkü Ebû Zer , Hz. Peygamber s’in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:

“Birinin namaz kılmaya kalktığı zaman, önüne semerin arka kaşı boyunda bir şey koyduğunda bu, onun namazını korur. Eğer önüne semerin arka kaşı boyunda bir şey koymazsa, önünden) eşek, kadın ve siyah köpek (geçtiğinde) namazını bozar. “131

129 Sütre: Perde, örtü. Namaz kılarken kıble tarafında duvar gibi bir şey olmadığında geçenlerin namaza zarar vermemeleri için ön tarafa

konulan şey. Çev.

130 Müslim.

131 Müslim.
131 Müslim.
Yeni Başlayanlar için

140. Namaz kılanın yanında konuşmanın hükmü nedir?

140- Namaz kılanın yanında konuşmak mekruhtur. Çünkü konusma, namaz kılanın dikkatini dağıtır, onu namazda meşgul eder

141- Farz namazlarda kıyamın hükmü nedir?

141-Farz namazlarda kıyamda durmak, geçerli bir özür olma dikça, farzdır. Çünkü Imran , Hz. Peygamber s in, kendisine şöyle dedigini rivayet etmiştir:

“Kiyamda durarak namaz kıl! Eğer buna gücün yetmezse, oturarak kill Buna da gücün yetmezse, yan tarafın üzerine uza narak kıll”
132 Buhari
Yeni Başlayanlar için

140. Namaz kılanın yanında konuşmanın hükmü nedir?

140- Namaz kılanın yanında konuşmak mekruhtur. Çünkü konusma, namaz kılanın dikkatini dağıtır, onu namazda meşgul eder

141- Farz namazlarda kıyamın hükmü nedir?

141-Farz namazlarda kıyamda durmak, geçerli bir özür olma dikça, farzdır. Çünkü Imran , Hz. Peygamber s in, kendisine şöyle dedigini rivayet etmiştir:

“Kiyamda durarak namaz kıl! Eğer buna gücün yetmezse, oturarak kill Buna da gücün yetmezse, yan tarafın üzerine uza narak kıll”
132 Buhari


Namaz Kilma Şekli

الفقه الإسلامي

Yeni Başlayanlar için Sorulu Cevaplı Islam Fikhi

142- Kiyamda durma gücü olduğu halde nafile namazı oturarak kılmak caiz midir?

142- Ayakta durma gücü olduğu halde nafile namazı otura rak kılmak caizdir. Ancak bu şekilde namaz kılana, ayakta durup kılanın yarısı kadar sevap vardır. Çünkü İmrân -merfû olarak şöyle rivayet etmiştir: “Ayakta durarak namaz kılmak daha fa ziletlidir; oturarak namaz kılana, ayakta durarak namaz kılanın yarısı kadar sevap vardır. Uzanarak namaz kılana da oturarak namaz kılanın yarısı kadar sevap vardır.” 133 143- Namazda niyet etmenin hükmü nedir?

143- Niyet, namazın sahih olması için şarttır. Öyle ki İbn Mun zirve başkaları, niyet olmadan namazın sahih olmayacağı konu sunda âlimlerin ittifakı olduğunu nakletmişlerdir.

144. Namazdan çıkmaya niyet etmek, namazı bozar mı?

144- Namazdan çıkmaya niyet etmek, namazı bozar.

145- İftitah (namaza başlama) tekbirinin hükmü nedir?

145- İftitah tekbiri farzdır. Çünkü Hz. Ali -merfû olarak şöyle rivayet etmiştir: “Namazın anahtarı abdesttir. Namaz disi şeylerle uğraşmayı haram kılan, iftitah tekbiri; namaz dışı şeylerle uğraşmayı helal kılan ise selamdır.”134

133 Buhâri.

134 Ebû Dâvud.

Yeni Başlayanlar için

146- İftitah tekbirinde “Allahu ekber” yerine “Allahu a’zam” demenin hükmü nedir?

146- İftitah tekbirinde “Allahu ekber” yerine “Allahu a’zam”

demek, namaza başlamak için yeterli değildir. Çünkü namaza

“Allahu ekber” ifadesiyle başlamak gerekir.

147- İftitah tekbirini Arapça dışında bir dille söylemek

caiz midir?

147- Iftitah tekbirini Arapça dışında bir dille söylemek caiz değildir. Çünkü bu, gücü yettiği halde, meşru kılınan ifadeyi terk

etmektir.

148- iftitah tekbirini alırken elleri kaldırmanın hükmü nedir?

148-iftitah tekbirini alırken elleri kaldırmak müstehaptır. Hat ta Ibn Munzir, iftitah tekbirini alırken elleri kaldırmanın müstehab olduğu konusunda ümmetin görüş birliği olduğunu nakletmiştir.

149- Elleri, omuzun veya kulakların hizasına kadar kaldırmak gerekir mi?

149- Ellerin, omuzların hizasında; parmakların ise kulakların hizasında olması gerekir. Böylece aşağıdaki iki hadisi cem edip onlarla amel etmiş oluruz.

İbn Ömer radıyallahu anhuma anlatıyor. Allah Resûlü na namaza başlarken, rükuya giderken ve basını rükuda tekbir getirdiğinde ellerini omuzlarının hizasına kadar kaldırdı.135 Malik b. Huveyris anlatıyor. Allah Resûlü namaza başlarken tekbir aldığında ellerini kulaklarının hizasına kadar kaldırdı.136

135 Muttefekun aleyh.

136 Müslim.
Sorulu-Cevaplı Islam Fıkhı

150- Namazda sağ eli, sol elin üzerine koyup gögüs hizasında baglamanın hükmü nedir?


150- Namazda sağ eli sol elin üzerine koyup göğüs hizasında bağlamak vaciptir. Çünkü Allah Resûlü şöyle buyurmuştur:

“Biz peygamberler topluluğu, iftarımızda acele etmekle, sahu rumuzu geciktirmekle ve namazda sağ elimizi sol elimizin üzerine koymakla emrolunduk. “37

151- İftitah duasının hükmü nedir?

151- İstiftah duası müstehabtir. Çünkü Ebû Hureyre anlatıyor. Allah Resûlü şöyle tekbir alıp namaza başlayınca, kıraa te (Fatiha’yi okumaya) başlamadan önce kısa bir süre susardı.

Ona, “Ey Allah’ın Resûlü! Anam-babam sana feda olsun. iftitah tekbir ile kıraat arasındaki bu susma nedir? O sırada ne okuyor şöyle buyurdu: “Diyorum ki:

sun?” diye sordum. Allah Resûlü Allahümme baid beyni ve beyne hatayaye kema baatte beyne’l mesriki ve’l-mağrib. Allahümme nakkini min hatayaye kema yünekkas-sevbül ebyadü mine’d-denes. Allahümme-ğsilni min hatayaye bi’s-selci ve’l-mai ve’l-bered / Allah’ım! Doğu ile Bati’yi birbirinden uzaklaştırdığın gibi beni de hatalarımdan uzaklaştır.

Allah’ım! Beyaz elbisenin kirlerden temizlendiği gibi beni de hata larımdan temizle. Allah’ım! Hatalarımı su, kar ve doluyla yıka. “139 152. İftitah duasının sözleri nasıldır?

152- İftitah dualarının biri yukarıdaki hadiste geçen duadır.

Biri de şudur: “Sübhaneke Allahümme ve bihamdike ve tebareke’s-müke ve Teâlâ ceddüke ve la ilahe gayruk/Allah’ım!

137 İbn Hibban, “Bu hadis sahihtir.” diyor.

138 İftitah duası, namaza tekbirle başladıktan sonra okunan Sübhaneke vb. duadır. Çev.

139 Muttefekun aleyh.
Yeni Başlayanlar için

Seni hamdinle tesbih ederim. Senin ismin pek yüce, şanın pek büyüktür. Senden başka ilah yoktur.”

153- Namazda “Eūzu billahi mine’ş-şeytani’r-racím Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım.” demenin hükmü nedir?

153- Namazda bu duayı okumak müstehabtır. Çünkü yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

“Kur’an okuduğun zaman, kovulmuş şeytandan Allah’a si ğın!” 140

Hz. Peygamber

de namazda Allah’a sığınır ve şöyle derdi:

“Eûzu billahi mine’ş-şeytani’r-racim min hemzihi ve nefhihi ve nefsihi / Kovulmuş şeytandan, onun fısıldamasından, dürtmesin den ve kibirlendirmesinden Allah’a sığınırım.”141

154. Her rekatta Fatiha suresini okumanın hükmü nedir?

154. Namazda her rekâtta Fatiha suresini okumak farzdır.

Çünkü Ubade b. Samit ‘ın rivayet ettiği hadiste Allah Resûlü şöyle buyurmuştur:

“Namazda Fatiha suresini okumayan kimsenin namazı geçerli olmaz.”142

155- Besmele, Fatiha’dan bir ayet midir?

155- Besmele, Fatiha suresinden bir ayettir. Ama diğer rin başındaki besmele, o surelerin bir ayeti değildir. Çünkü Ümmü Seleme radıyallahu anha, Hz. Peygamber in besmeleyi okudu- ğunu ve onu (Fatiha’dan) bir ayet saydığını rivayet etmiştir, 143 140 Nahl, 16/98.

141 Ebû Dâvud ve diğerleri.

142 Muttefekun aleyh.

143 İbn Huzeyme.
Sorulu-Cevaplı Islam Fıkhı

156- Namazdaki besmele açıktan mı, gizliden mi söylenir?

156- Açık ve gizli okunan namazlarda besmeleyi gizliden soy lemek sünnettir. Çünkü Enes Allah Resúlü in, Hz. Ebubekir in ve Hz. Ömer ‘in namaza “Elhamdu lillahi rabbil alemir”

diyerek başladıklarını rivayet etmiştir.* 157- Her rekatta Fatiha suresini okumak zorunlu mudur?

157- Evet, her rekatta Fatiha suresini okumak zorunludur.

namazı güzel bir şekilde kılmadiğini

Çünkü Hz. Peygamber gördüğü bir kimseye şöyle demiştir:

“Sonra bunu (Fatiha suresini okumayı) her rekatta yap!”

Başka bir hadisinde şöyle buyurmuştur.

“Benim namaz kıldığımı gördüğünüz gibi namaz kılın!”

Allah Resûlü her rekatta Fatiha suresini okurdu.

158- Cemaatle kılınan namazda imama uyanın Fatiha suresini okumasının hükmü nedir?

158- Cemaatle kılınan namazda imama uyan kimsenin, gizli okunan namazlarda Fatiha suresini okuması vaciptir, açık oku nan namazlarda vacip değildir. Çünkü Ebu Hureyre yet etmiştir: Allah Resûlü şöyle riva açıktan okuduğu bir namazı kıldiktan sonra, “Aranızda benimle birlikte okuyan kimse var mi?” dive

sordu.

Bir adam, “Evet ey Allah’ın Resûlü!” deyince, Hz. Peygamber

“Ben de kendi kendime, ‘Kim benden okumayı kapmaya cal – şiyor?’ diyordum.” dedi.

144 Buhâri.
Yeni Başlayanlar için

Bunun üzerine insanlar, aciktan okunan namazlarda Hz. Pey gamber ile birlikte okumaktan vazgeçtiler.” 159. Namazda Fatiha’dan sonra “Amin” demenin hukmü nedir?

159- Namazda Fatiha’yı okuduktan sonra “Amin” demek, imam, imama uyan ve yalnız başına namaz kılan için mustenab tir. Çünkü Ebu Hureyre

-merfû olarak- şöyle rivayet etmiştir:

“Imam ‘Amin deyince, siz de ‘Âmin’ devin. Çünkü kimin ‘Amin’i meleklerin Amin’ine denk gelirse, Allah onun geçmiş günahlarını bağışlar.”146

160- Fatiha’yı okumayı bilmeyen kimse namazda ne

yapar?

160- Fatiha’yı okumayı bilmeyen kimse, namazda, “Elham dulillah, Allahu ekber ve là ilâhe illallah” sözlerini okur. Çünkü Allah Resûlü, namazı güzel kılmayan kimseye şöyle demiştir:

“Eğer Kur’an’dan bildiğin bir şey varsa onu oku! Yoksa ‘El elhamdulillah, Allahu ekber ve lâ ilâhe illâllah’ de!”147

161- Fatiha’yı ve meşru zikirleri doğru okuyamayan kimse ne yapar?

161- Fatiha’yı ve meşru zikirleri doğru okuyamayan kimse.

Fatiha suresi okunacak kadar sessiz olarak kiyamda durur: sonra rükuya gider ve namazı bu şekilde kilar. Bu şekildeki namaz ona veterlidir ve bir daha iade etmesi gerekmez. Çünkü o, kıyam ve kıraatle emrolunmuştur. Bunlardan birini yapmaya gücü yetme- diğinde, diğerini yapar. Zira Allah Resûlü şöyle buyurmuştur:

145 Malik ve diğerleri.

146 Muttefekun aleyh.

Ebû Dâvud, bu hadisi hasen bir senetle rivayet etmiştir.

Sorulu-Cevaplı Islam Fıkhı

Size bir şey emrettiğimde, onu gücünüz yettiğince yerine ge tirin.” 149

162- Kur’an’ı Arapça’dan başka bir dille okumak caiz midir?

162- Kur’an’ı Arapça’dan başka bir dille okumak, Arapça okuma imkânı olsun olmasın- caiz değildir. Şayet bir kimse na mazda Arapça Kur’an yerine başka bir dildeki mealini okursa, namazı geçerli olmaz. Çünkü Kur’an’ın meali, -bütün Müslüman ların ittifakıyla- Kur’an değildir.

163- Namazda Fatiha’dan sonra bir sure okumanın hükmü nedir?

163- Namazda Fatiha’dan sonra bir sure okumak sünnet tir. Bir kimse sadece Fatiha suresini okusa bile namazı geçerlidir.

Çünkü Hz. Peygamber

şöyle buyurmuştur:

“Fatiha’yı okumayan kimsenin namazı geçerli değildir.”

Bu hadisin zahirinden, Fatiha okumanın namazın geçerli ması için yeterli olduğu anlaşılmaktadır.

Muaz ‘in rivayet ettiği bir hadiste, Allah Resûlü , bir gen ce, “Yeğenim! Namaz kıldığında ne yapıyorsun?” diye sormuş; o da “Fatiha’yı okuyor, Allah’tan cenneti istiyor ve cehennem den Allah’a sığınıyorum. Ben, ne senin mırıldanmalarını ne de Muaz’ın mırıldanmalarını bilmiyorum.” diye cevap verince de şöyle buyurmuştur: “Ben ve Muaz da bu şeyler etrafında minik daniyoruz.” 149

148 Muttefekun aleyh.

149 Beyhaki, bu hadisi sahih bir senetle rivayet etmiştir.
Yeni Başlayanlar için

164. Imam, hangi namazlarda gizliden oku

164- Älimlerin ittifakıyla, imam; öğle ve ikindi namazlarında, akşam namazının üçüncü rekâtında ve yatsı namazının üçüncü ve dördüncü rekâtlarında gizliden okur.

165- İmam, hangi namazlarda açıktan okur?

165- Âlimlerin ittifakıyla, imam; sabah, akşam ve yatsı na mazlarının ilk iki rekâtında, Cuma ve iki bayram (Rama kurban bayramı) namazında, güneş tutulunca kılınan namazda ve yağmur duasına çıkınca kılınan namazda açıktan okur.

166- Yalnız başına namaz kılan kimse, açıktan okunan namazda ne yapar?

166- Yalnız başına namaz kılan kimsenin, açık okunan na mazlarda açıktan okuması, gizli okunan namazlarda gizliden oku ması sünnettir. Çünkü yalnız başına namaz kılan kimse, açıktan okuma konusunda, okuduğunu iyi düşünmek için imam gibidir.

Bu yüzden o da imam gibi açıktan okur. Bu onun için daha evla dır. Oysa imama tâbi olan kimse böyle değildir. Çünkü bu kimse, imamın okuduğunu dinlemekle ve o okurken onu rahatsız etme mekle emrolunmuştur.

167- Bu kimsenin gizliden okunan namazda açıktan okumasının hükmü nedir?

167- Gizli okunması gereken namazda açıktan okumak mek ruhtur. Bu durum namazı bozmaz; çünkü Katâde etmiştir: “Hz. Peygamber şöyle rivayet bazen gizli okumasını bize işittirirdi.


168- Namazda rükûnun hükmü nedir?

168- Rükû, âlimlerin ittifakıyla, namazın bir farzı dır. Çünku yüce Allah şöyle buyurmuştur:

Sorulu-Cevaplı Islam Fikhi

“Ev iman edenler! Rükû edin, secde edin.. “150

Hz. Peygamber seye şöyle demiştir:

de namazı güzel bir şekilde kılmayan kim

“Sonra rükûa git ve rükûda tam mutmain ol!”

169- İntikal tekbirlerinin hükmü nedir?

169- İntikal tekbirleri sünnettir. Çünkü Hz. Peygamber güzel namaz kılmayan kimseye, bu tekbirleri emretmemiş; ona sade ce iftitah (namaza başlama) tekbirini emretmiştir. Dolayısıyla Hz.

Peygamber ‘in bu tekbirleri getirme fiili, bunların müstehab ol duğuna delalet eder.

170- Rükûa giderken, rükudan doğrulurken ve secdeden kalkarken elleri kaldırmanın hükmü nedir?

sec

170- Tüm bu hallerde elleri kaldırmak müstehaptır. Çünkü Ibn Ömer radıyallahu anhuma şöyle rivayet etmiştir: Hz. Pey gamber , namaza başlarken, rükûa giderken ve başını rükudan kaldırırken tekbir aldığında ellerini omuzlarının hizasına kadar kaldırırdı.151 Hz. Ali’in rivayetinde şu ziyade vardır: “Allah Resûlü deden kalkınca, aynı şekilde ellerini kaldırır ve tekbir alırdı.” 152

171- Rükûda, secdede ve diğer hallerde mutmain olma nin (bunları tam ve eksiksiz yapmanın) hükmü nedir?

171- Tüm bu hallerde mutmain olmak vaciptir. Çünkü Hz.

Peygamber emretmiştir.

150 Hac, 22/77.

namazı güzel kılmayan kimseye böyle yapmayı

151 Muttefekun aleyh.

152 Ebu Davud.
Yeni Başlayanlar için

Ayrıca Hz. Huzeyfe, rükû ve secdesini tam yapmayan bir adamı görünce, “Sen namaz kılmadın; eğer bu halde ölürsen

Allah’ın Muhammed ‘i yarattığı fitrat üzerinde ölmemiş olur sun.” demiştir. 153

172- Rükû ve secdede okunan zikirlerin hükmü nedir?

172- Rükû ve secdede okunan zikirler sünnettir. Çünkü Hz.

Peygamber, namazı güzel kılmayan kimseye, namazın farz ve vaciplerini öğretmiş, bu hallerde okunan zikirleri ona öğretme miştir. Bu yüzden bu konuda rivayet edilen tüm hadisler, o zikir lerin müstehab olduğuna yorumlanır.

173- Rüküdan tam doğrulmanın hükmü nedir?

173- Rükûdan tam doğrulmak farzdır. Çünkü Hz. Peygamber namazı güzel kılmayan kimseye, “Sonra ayakta tam doğrul!”

demiştir.

174. Rükûdan doğrulunca ne denir?

174- Rüküdan kalkınca; imam, “Semiallahu limen hamideh/ Allah kendisine hamd edeni işitti.” der; imama uyan ise “Rabbe na leke’l-hamd/Rabbimiz! Hamd Sanadır.” der. Çünkü Ebû Hu reyre -merfû olarak- şöyle rivayet etmiştir: “Imam Semiallahu limen hamideh’ deyince, siz de ‘Rabbena leke’l-hamd’ devin “154 175- Namazda secdenin hükmü nedir?

175- Secde, namazin bir farzidir. Çünkü yüce Allah şöyle bu-

yurmuştur:

“Ey iman edenler! Rükû edin ve secde edin…”155

153 Buhâri.

154 Muttefekun aleyh.

155 Hac, 22/77.
Sorulu Cevaplı İslam Fıkhı

Hz. Peygamber de namazı güzel kılmayan kimseye, “Sonra secdeye git ve secdede mutmain ol” demiştir.

176- Secdeye giderken önce eller mi, dizler mi yere konur?

176- Secdeye giderken önce eller yere konur. Çünkü Ebû

Hureyre -merfu olarak- şöyle rivayet etmiştir: “Biriniz secdeye vardığı zaman, devenin çöktüğü gibi çökmesin. Dizlerinden önce ellerini yere koysun.”156

177- Secde, burun üzerine mi, alın üzerine mi yapılır?

177- Alin ve burun üzerine, ikisine birden secde yapmadıkça, secde geçerli olmaz. Çünkü Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:

“Alnının yere dokunduğu gibi burnu yere dokunmayan kimse nin namazı geçerli olmaz, “157

178- Yen ve sarık üzerine yapılan secde sahih midir?

178-Yen ve sarık üzerine yapılan secde sahihtir. Çünkü Enes şöyle anlatıyor. Aşırı sıcak bir vakitte Hz. Peygamber ile bi likteydik. Şiddetli sıcak nedeniyle birimiz alnını yere koyamadi ğında, elbisesini serer ve üzerine secde ederdi.” 158 179- İki secde arasında oturmanın hükmü nedir?

179- İki secde arasında oturmak farzdır. Çünkü Hz. Peygam ber namazı güzel kılmayan kimseye şöyle demiştir:

“Sonra başını secdeden kaldır ve mutmain oluncaya kadar otur,”159

156 Ebû Dâvud, bu hadisi ceyyid (hasen) bir senetle rivayet etmiştir.

157 Hakim ve Zehebi’nin dediği gibi, bu hadis, Buhâri’nin şartına göre sahihtir.

158 Muttefekun aleyh.

159 Buhâri.
Yeni Başlayanlar için

180- Dinlenme oturuşunun hukmu nedir?

180- Dinlenme oturuşu müstehabtır. Çünkü Malik b. Huawei.

ris, Hz. Peygamber’i namaz kılarken gördüğünü ve tekli rekâtlarda tam olarak oturup kısa bir süre beklemedikçe kiyama kalkmadığını rivayet etmiştir..!

181- Ellere dayanarak secdeden kalkmanın hükmü

nedir?

181- Ellere dayanarak secdeden kalkmak müstehaptır. Çünkü Eyyub es-Sahtiyani, Amr b. Seleme’nin namazının Hz. Peygam ber’in namazı gibi olduğunu anlatırken şöyle demiştir: “O zat, tekbir getirip başını ikinci secdeden kaldırınca, oturur ve yere tam dayanırdı. Sonra kıyama kalkardı.” 162

182- Birinci teşehhüd ve oturuşun hükmü nedir?

182- Birinci teşehhüd ve oturuş sünnettir. Çünkü Abdullah b.

Buhayne şöyle anlatmıştır: Allah Resûlü , bize öğle namazı kıldırıyordu. İkinci rekâtta oturmadan kıyama kalktı. Namaz bitin ce iki defa sehiv (yanılma) secdesi yaptı, sonra selam verdi. 163 Birinci teşehhüd vacip olduğunu söyleyenler, Hz. Peygam ber’in namazı güzel kılmayan kimseye söylediği şu hadisi delil getirirler:

“Namazın ortasında (ikinci rekâtta) oturunca, tam mutmain ol! Sol uyluğunu yere yay, sonra da teşehhüd duasını oku!”164

160 Dinlenme oturuşu; birinci ve üçüncü rekâtlarda başını secdeden kaldırdıktan sonra kısa bir süre oturmaktır. Cey 161 Buhâri.

162 Buhari.

163 Muttefekun aleyh.

164 Ebû Dâvud, bu hadisi, hasen bir senetle rivayet etmiştir.
Sorulu Cevapli Islam Fikhi 183 Her iki teşehhüdde oturma sekli nasıldır?

183 Birinci teşehhüdde, sağ ayak dikilir ve sol ayak üzerine olurulur. Ikinci teşehhüdde; sağ ayak dikilir, kıç yere konulur; sol avak, sag ayak bileğinin altından dışarıya çıkarılır. Çünkü Ebû Humeyd soyle rivayet etmiştir:

ikinci rekatta oturunca, sağ ayağını diker, sol ayağının üzeri ne oturur. Son rekâtta oturunca, sol ayağını öne alıp sağ ayağını diker ve kıcı üzerine oturur “165

184. Birinci teşehhüdde has oturuş şekli nasıldır?

184 Birinci teşehhudde, sol ayak üzerine oturulur, sağ ayak

dikilir

185- Son tesehhüde has oturuşun şekli nasıldır?

185- Ikinci ve son teşehhüdde, sol kalça üzerine oturulur ve sol ayak, sağ ayak bileğinin altından dışarıya çıkarılır.

186- Birinci teşehhüdden sonra Hz. Peygamber ‘e salavat getirmek meşru mudur?

186 Birinci teşehhüdden sonra Hz. Peygamber ‘e salâvat getirmek meşrudur. Bu oturuşta teşehhüd duasını okumak meşru kılınmıştır. Bu yüzden, namazın son oturuşunda olduğu gibi bu oturuşta da salavat getirmek meşrudur. Bu, Imam Şafii’nin görü şudur. Sevkani ve Elbani de bu görüştedir.

187- Namazın sonunda teşehhüd duası ve oturuşunun hükmü nedir

187- Namazın sonunda oturmak ve teşehhüd duasını oku mak farzdır, bunlar yapılmadıkça namaz sahih olmaz. Çünkü İbn Mes’ud şöyle rivayet etmiştir: Teşehhüd bize farz kılınmadan
Yeni Başlayanlar için

önce şöyle diyorduk: “Kullarından önce Allah’a selam olsun.

Cebrail’e, Mikail’e ve filana selam olsun.”

Bunun üzerine Allah Resûlü

şöyle buyurdu:

“Allah’a selam olsun!’ demeyin; çünkü Allah’ın kendisi es Selam’dır. Şöyle deyin: ‘et-Tahiyyatu lillahi…166

188- Namazda, Hz. Peygamber s’den rivayet edilmeyen dualarla dua etmek caiz midir?

188- Namazda Hz. Peygamber ‘den rivayet edilmeyen dua- alarla dua etmek caizdir. Çünkü Ebû Hureyre , Hz. Peygamber in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:

“Biriniz teşehhüd duasını okuduktan sonra şu dört şeyden Allah’a sığınsın: Cehennem azabı, kabir azabı, hayat ve ölümün fitnesi ve Mesih Deccal’ın fitnesi. “167

Beyhakî ve Nesâi’nin rivayetlerinde şu ziyade vardır: “Sonra kendisi için dilediği şekilde dua etsin.”168

189- Namazda selam vermenin hükmü nedir?

189- Namazda selam vermek farzdır. Çünkü Allah Resûlü şöyle buyurmuştur:

“Namazın anahtarı temizliktir (abdesttir). Namaz dışı şeylerle uğraşmayı haram kılan, iftitah tekbiri; namaz dışı şeylerle uğraş- mayı helal kılan ise selamdır. “169

166 Darekutnî ve Beyhakî, bu hadisi, sahih bir isnadla rivayet etmişlerdir.

167 Muttefekun aleyh.

168 Bu rivayetin isnadı sahihtir.

169 Ebû Dâvud.
Sorulu-Cevaplı Islam Fıkhı

190- Namazda sadece bir selamla yetinmek caiz midir?

190- Namazda sadece bir selamla yetinmek, caizdir. Çünkü ibn Munzir şöyle demiştir: “Alimler, namazda sadece bir selamla vetinen kimsenin namazının caiz olduğu konusunda ittifak etmiş lerdir.”

191- Namazda kunut duasının hükmü nedir?

191- Felaket ve sıkıntı zamanlarında, namazda kunut duası okumak müstehaptır. Çünkü Enes Resûlü şöyle rivayet etmiştir. Allah bir ay boyunca rükûdan sonra bazı Arap kabilelerine beddua ederek kunut duası okudu; sonra terk etti. 170

Sa’d b. Tarik da şöyle anlatır. Babama dedim ki: “Babacı- ğım! Sen Hz. Peygamber’in, Hz. Ebubekir’in, Hz. Ömer’in, Hz.

Osman’ın ve Hz. Ali’nin -Allah hepsinden razı olsun- arkasında namaz kıldın. Onlar sadece sabah namazında mi kunut duası okuyorlardı?”

Babam, “Yavrucuğum! Bu, sonradan ortaya çıkmıştır.” dedi. 171

192- Kunut duasının yeri neresidir?

192- Kunut duası, başı rükûdan kaldırdıktan sonra okunur.

Ancak vitir namazındaki kunut duası, rükûdan önce okunur.

Çünkü Ebû Hureyre , “Andolsun, size Hz. Peygamber ‘in na- mazını göstereceğim.” dedi. Ebu Hureyre , öğle, yatsı ve sabah namazlarında, son rekâtta “Semiallahu limen hamideh” dedikten sonra kunut duası okuyarak müminlere dua etti, kâfirlere lanet etti. 172

170 Muttefekun aleyh.

171 Nesai.

172 Muttefekun aleyh.
Yeni Başlayanlar için

da şöyle demiştir: “Allah Resûlü bana vitir Hasan b. Ali namazında okumamı tamamladıktan sonra şu kunut duasını oku.

mayı öğretti: “Allahummehdini fi men hedeyte…”173

193- Kunut duası okurken elleri kaldırmanın

hükmü nedir?

193- Kunut duasını okurken elleri kaldırmak müstehabtır.

Çünkü Enes , öldürülen karilerin (Kur’an okuyanların) olayını anlatırken şöyle der: Ben, Allah Resûlü’in her sabah namazını kıldığında ellerini kaldırıp o karileri öldürenlere beddua ettiğini gördüm. 174

194. Kunut duası sadece sabah namazında mı okunur?

194- Hayır; kunut duasının, felaket zamanlarında kılınan bü tün namazlarda okunması caizdir. Çünkü Sa’d b. Tarık’ın rivayeti buna delildir (191 no’lu cevapta geçen rivayete bakınız).

195- Sabah namazında kunut okumayan kimsenin kıldığı namazın hükmü nedir?

195- Sabah namazında kunut okumayan kimsenin kıldığı na maz sahihtir.

173 İbn Mende, Tevhid.

174 Beyhaki.



Namazı Bozan Haller

Yapma gücü olduğu halde namazın şartlarından bi rini yerine getirmeyen kimsenin kıldığı namazın hükmü nedir?

Yapma gücü olduğu halde namazın şartlarından birini yerine getirmeyen kimsenin kıldığı namaz geçersizdir.

Namazda abdesti bozulan kimsenin hükmü nedir?

Namazda abdesti bozulan kimsenin namazı ve abdesti, alimlerin ittifakıyla geçersiz olur.

Namazda kasten konuşanın hükmü nedir?

Namazda kasten konuşmak, alimlerin ittifakıyla, namazı bozar.

Bu konuşma, namaz hakkında olsa da (mesela) bir kimsenin, imam beşinci rekâta kalkınca “Dört rekât kıldın.” diye konuşması da namazı bozar. Çünkü Allah Resûlü şöyle buyurmuştur:

“Kim namazında bir şey (eksiklik veya fazlalık) bulursa, erkek ler ‘Subhan Allah’ desin, kadınlar eline vursun.”175

Namazda gülmenin hükmü nedir?

Namazda gülmek, namazı bozar. İbn Munzir, gülmenin namazı bozduğu konusunda âlimlerin ittifakı olduğunu naklet miştir. Bu gülme, iki ve daha fazla harf şeklinde ortaya çıktığında geçerlidir.

Kısa da olsa namazda unutarak konuşmanın hükmü nedir?
unutarak konuşmak namazı bozmaz Çünkü Muaviye Bin Hakem es-sülemi şöyle rivayet etmiştir Ben Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem ile birlikte namaz kılarken doktorluktan bir adam aksırınca ona yerhamukallah yani Allah sana rahmet etsin dedim Bunun üzerine insanlar Pınar casına gözlerini bana deyince Vay başıma gelene bana neden böyle bakıyorsunuz dedim Bunun üzerine insanlar ellerini dizlerine vurmaya başladılar onların beni susturmaya çalıştıklarını görünce Sustum Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem namazı bitirdi anam babam ona feda olsun ben ne daha önce ne daha ne de daha sonra ondan daha iyi öğretmen bir öğretmen görmedim Allah’a hamdolsun ki o ne beni azarladı ne dövdü ne de bana kötü söz söyledi sadece şöyle dedi bu namazda insan sözünün bulunması uygun değildir onu ancak tesbih tekbir ve Kur’an okuma uygundur.

Namazda ağlamanın hükmü?

Namazda ağlamak caizdir ancak ağlarken iki harf çıkarsa namaz bozulur.

Namazda üfürmenin hükmü nedir?

Namazda üfürmek mekruhtur Eğer bu kasten ve haram olduğunu bilerek 2 harfli çıkacak şekilde olursa namazı bozar

namazda yeme ve içmenin hükmü nedir?

Namazdayken Yemek ve içmek namazı bozar Ebin munzir der ki alimler namazda yemenin içmenin yasak olduğu konusunda ittifak etmişlerdir Buna göre bir kimse faz1 namazda kasıtlı olarak yer veya içerse namazı iade etmesi yeniden kılması gerekir.

Namazda bir iki adım atma ve akrep öldürmek gibi az hareketin hükmü nedir?

Bu şekilde az hareketle namaz bozulmaz Çünkü Hz Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem namaz kılarken önünden geçmek isteyenleri eliyle etmiştir başka bir hadiste ise Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem yılan ve akrep gibi zararlı hayvanların namazda bile öldürülmesini emretmiştir yine bir rivayette Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem namaz kılarken henüz çocuk olan umame Binti ebul as ı taşımış secdeye gittiğinde yere koymuş kalktığında tekrar almıştır bir başka rivayette ise Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem ayakkabılarını çıkarmıştır Ayrıca namaz kılarken kendisine selam veren ensar’a işaretle cevap vermiştir

namazda çok hareketin hükmü nedir?

3 adım atmak gibi çok hareket peşpeşe olursa namazı bozar

namazda kur’an-ı mushaftan okumanın ve eliyle sayfalarını çevirmenin hükmü nedir?

namazda kur’an-ı mushaftan okumak ve eliyle sayfalarını çevirmek namazı bozmaz Çünkü Hz Aişe Radıyallahu An İn mevlası zekvan, Ramazan ayında Hz Aişe Radıyallahu Anha imamlık yapar ve Kuranı mushaftan okurdu


Bir kimse namaz kılarken kendisine selam verilirse ne yapar?

Sözlü cevap vermesi caiz değildir Ancak işaretle cevap vermesi müstehaptır Çünkü Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem namaz kılarken kendisine selam veren ensar’a işaretle cevap vermiştir.

Namazda sağa sola bakmanın hükmü nedir?

Namazda sağa sola bakmak mekruhtur Çünkü Hz Aişe Radıyallahu Anha şöyle demiştir
Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve Sellem’e namazda sağa sola bakma hakkında sordum şöyle buyurdu
Bu şeytanın kulun namazından kapıp kaçırdığı gizli hırsızlıktır.

Namazda göğe bakmanın hükmü nedir?

namazda güğe bakmak mekruhtur Çünkü Ebu Hureyre radiyallahu anh Hz Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir
Namazda gözlerini güğe çeviren bazı kimseler ya buna son verirler ya da gözleri çıkarılır.

Eli belinde yani arkada namaz kılmanın hükmü nedir?

eli belinde namaz kılmak mekruhtur Çünkü Ebu Hureyre radiyallahu anh şöyle rivayet etmiştir
Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem Namazda elleri bele yani arkaya koymayı yasakladı.

Namazda secdeye giderken elbiseyi ve saçı toplamanın hükmü nedir?

Namazda secdeye giderken elbiseyi ve saçı toplamak mekruhtur Çünkü Hz Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem böyle yapmayı yasaklamıştır Abbas Radıyallahu anhuma merfu olarak şöyle rivayet etmiştir Ben 7 aza üzerine secde etmekle emrolundum alın ve burun Eller Dizler ve ayak uçları.


Namazda esnemenin hükmü nedir?

Namazda esnemenin esnemek mekruhtur Çünkü baharıyla radıyallahu anh Hz Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir
Biriniz namazda esnediğinde gücü yettiğince Onu yutmaya çalışsın ve ha demesin Çünkü böyle söylemeniz şeytanı güldürür.

Mescide tükürmenin hükmü nedir?

Mescid-i görmek mekruhtur Çünkü hazreti peygamber Sallallahu Aleyhi Vesellem bundan Men etmiştir Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur Biriniz tükürürse bir müminin bedenine ve elbisesine deyip ona zarar vermeden hemen onu yok etsin.

Idrar dışkı ve yel e sıkışık olduğu halde namaz kılmanın hükmü nedir?

idrar dışkı veya yel e sıkışık halde namaz kılmak mekruhtur. Çünkü Hz Aişe Radıyallahu Anha hazreti peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem’i şöyle söylerken işittiğini rivayet etmiştir ;
Hiç kimse yemek hazırken ve (büyük e küçük) tuvaleti kendisini sıkıştırırken namaz kılması.

Yemek hazırken namaz kılmanın hükmü nedir?

Yemek hazırken namaz kılmak mekruhtur Çünkü Hz Aişe Radıyallahu Anha efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir.
Akşam yemeği konulur ve namaz vakti de gelirse Siz yemeye başlayın.

Namazdan önce misvak kullanmanın hükmü nedir?

Namazdan önce misvak kullanmak müstehaptır Çünkü Hz Peygamber Sallallahu Aleyhi Vesellem şu şekilde buyurmuştur
Ümmetime zorluk verecek olmasaydım onlara her namazda misvak kullanmalarını emrederdi.

Answers ( 2 )

    1
    2022-09-09T23:26:38+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam; dinen mükellef olan her Müslüman’a beş vakit namazı farz kılmıştır. Yeni Müslüman olan bir kimsenin daha önce kılmadığı namazları kaza etmesi zorunlu değildir. Çünkü İslam, kendinden öncekileri siler.  Âlimlerin ittifakı ile, hayızlı ve lohusa kadınlar, kılamadıkları namazları kaza etmezler.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Namaz veya Salat olarak da bilinen namaz, İslam’ın beş şartından biridir ve Müslümanların hayatında büyük bir öneme sahiptir. Müslümanların Allah ile doğrudan bir bağlantı kurmak için yaptıkları farz bir ibadet şeklidir. Dua, manevi arınma, Allah’ı anma ve O’nun hidayetini ve nimetlerini aramanın bir aracı olarak hizmet eder.

    Namaz fiziksel hareketlerden, Kuran’dan belirli ayetlerin okunmasından ve dualardan oluşur. Belirli bir dizi eylem ve ezberden sonra, gece ve gündüz belirli zamanlarda gerçekleştirilir. Beş vakit farz namaz şunlardır:

    Fajr: Güneş doğmadan önce kılınan sabah namazı.
    Öğlen: Güneş tepe noktasını geçtikten sonra kılınan öğle namazı.
    İkindi: Öğleden sonra kılınan ikindi namazı.
    Akşam: Güneş battıktan hemen sonra kılınan akşam namazı.
    Yatsı: Hava karardıktan sonra kılınan yatsı namazı.
    Namazda Müslüman, Kuran’dan ayetler okurken ve kişisel dualar yaparken ayağa kalkar, rüku eder, secde eder ve belirli duruşlarda oturur. Namaz, tekbir (“Allahu ekber”, yani “Allah en büyüktür” demek) ile başlar ve Hz.

    Namaz sadece bireysel bir ibadet değil, aynı zamanda camilerde bir imam önderliğinde cemaatle (cemaat) kılınır. Müslümanlar arasında birlik ve beraberlik ruhunu besler.

    Allah’a yakınlaşma, mağfiret dileme, şükretme, hidayet dileme, teselli ve sükunet bulma aracı olarak namaz İslam’da büyük önem taşımaktadır. Manevi gelişme ve disiplini teşvik eden, bir Müslümanın günlük yaşamının temel bir yönüdür.

    Namazın genel ilkeleri ve uygulamaları Müslümanlar arasında tutarlı olmakla birlikte, farklı düşünce ekolleri (mezhepler) içindeki belirli kıraat ve hareketlerde küçük farklılıklar olabileceğini not etmek önemlidir.

Cevapla