Namazda esnemenin hükmü nedir?
Namazda esnemenin esnemek mekruhtur Çünkü baharıyla radıyallahu anh Hz Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir
Biriniz namazda esnediğinde gücü yettiğince Onu yutmaya çalışsın ve ha demesin Çünkü böyle söylemeniz şeytanı güldürür.
Mescide tükürmenin hükmü nedir?
Mescid-i görmek mekruhtur Çünkü hazreti peygamber Sallallahu Aleyhi Vesellem bundan Men etmiştir Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur Biriniz tükürürse bir müminin bedenine ve elbisesine deyip ona zarar vermeden hemen onu yok etsin.
Idrar dışkı ve yel e sıkışık olduğu halde namaz kılmanın hükmü nedir?
idrar dışkı veya yel e sıkışık halde namaz kılmak mekruhtur. Çünkü Hz Aişe Radıyallahu Anha hazreti peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem’i şöyle söylerken işittiğini rivayet etmiştir ;
Hiç kimse yemek hazırken ve (büyük e küçük) tuvaleti kendisini sıkıştırırken namaz kılması.
Yemek hazırken namaz kılmanın hükmü nedir?
Yemek hazırken namaz kılmak mekruhtur Çünkü Hz Aişe Radıyallahu Anha efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir.
Akşam yemeği konulur ve namaz vakti de gelirse Siz yemeye başlayın.
Namazdan önce misvak kullanmanın hükmü nedir?
Namazdan önce misvak kullanmak müstehaptır Çünkü Hz Peygamber Sallallahu Aleyhi Vesellem şu şekilde buyurmuştur
Ümmetime zorluk verecek olmasaydım onlara her namazda misvak kullanmalarını emrederdi.
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam; dinen mükellef olan her Müslüman’a beş vakit namazı farz kılmıştır. Yeni Müslüman olan bir kimsenin daha önce kılmadığı namazları kaza etmesi zorunlu değildir. Çünkü İslam, kendinden öncekileri siler. Âlimlerin ittifakı ile, hayızlı ve lohusa kadınlar, kılamadıkları namazları kaza etmezler.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Namaz veya Salat olarak da bilinen namaz, İslam’ın beş şartından biridir ve Müslümanların hayatında büyük bir öneme sahiptir. Müslümanların Allah ile doğrudan bir bağlantı kurmak için yaptıkları farz bir ibadet şeklidir. Dua, manevi arınma, Allah’ı anma ve O’nun hidayetini ve nimetlerini aramanın bir aracı olarak hizmet eder.
Namaz fiziksel hareketlerden, Kuran’dan belirli ayetlerin okunmasından ve dualardan oluşur. Belirli bir dizi eylem ve ezberden sonra, gece ve gündüz belirli zamanlarda gerçekleştirilir. Beş vakit farz namaz şunlardır:
Fajr: Güneş doğmadan önce kılınan sabah namazı.
Öğlen: Güneş tepe noktasını geçtikten sonra kılınan öğle namazı.
İkindi: Öğleden sonra kılınan ikindi namazı.
Akşam: Güneş battıktan hemen sonra kılınan akşam namazı.
Yatsı: Hava karardıktan sonra kılınan yatsı namazı.
Namazda Müslüman, Kuran’dan ayetler okurken ve kişisel dualar yaparken ayağa kalkar, rüku eder, secde eder ve belirli duruşlarda oturur. Namaz, tekbir (“Allahu ekber”, yani “Allah en büyüktür” demek) ile başlar ve Hz.
Namaz sadece bireysel bir ibadet değil, aynı zamanda camilerde bir imam önderliğinde cemaatle (cemaat) kılınır. Müslümanlar arasında birlik ve beraberlik ruhunu besler.
Allah’a yakınlaşma, mağfiret dileme, şükretme, hidayet dileme, teselli ve sükunet bulma aracı olarak namaz İslam’da büyük önem taşımaktadır. Manevi gelişme ve disiplini teşvik eden, bir Müslümanın günlük yaşamının temel bir yönüdür.
Namazın genel ilkeleri ve uygulamaları Müslümanlar arasında tutarlı olmakla birlikte, farklı düşünce ekolleri (mezhepler) içindeki belirli kıraat ve hareketlerde küçük farklılıklar olabileceğini not etmek önemlidir.