Paylaş
Namaz kılan birinin yanında konuşmak günah mıdır?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Namaz kılan birinin yanında konuşmak günah mıdır? hadis ve ayetlerle desteleyerek anlatır mısınız
Bulunduğumuz mekanda namaz kılan birisi varsa nasıl davranmalıyız?
Aile büyüklerimiz genelde namaz kılan birisi varsa sessiz olun konuşmayın televizyonu kapatın gürültü yapmayın şeklinde tavsiyede bulunuyorlar bunun dinde yeri var mıdır bu bir Emir midir tavsiye midir?
Namaz kılana nasıl saygı duymalıyız.
Namaz kılan birinin yanında konuşmak ve gürültü yapmak mekruhtur, yani hoş karşılanmaz. Bununla birlikte İslam’da namaz kılan birine saygı göstermek esastır. Bu saygının temeli Kuran’da yer alan şu ayete dayanır:
“İnananlar, namazlarında derin saygı içinde olurlar.” (Mü’minun Suresi, 2)
Bu ayet, namazın önemini ve namaz kılan kişinin saygıya layık olduğunu vurgular. Namaz kılan birinin dikkatini dağıtmamak, huzurunu bozmamak gerekir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de bu konuda şöyle buyurmuştur:
“Namaz kılanın önünden geçmeyin.” (Buhari, Ezan, 89)
Bu hadis, namaz kılan birinin önünden geçmenin mekruh olduğunu gösterir. Namaz kılan birinin yanında konuşmak, televizyon sesi veya başka gürültülerle dikkatini dağıtmak da aynı şekilde mekruh kabul edilir.
Namaz Kılan Birine Nasıl Saygı Göstermeliyiz?
Sessiz Olmak: Namaz kılan birinin yanında yüksek sesle konuşmaktan kaçınmalıyız. Eğer konuşmamız gerekiyorsa, kısık sesle ve namaz kılan kişiyi rahatsız etmeyecek şekilde konuşmalıyız.
Gürültü Yapmamak: Televizyon, müzik gibi ses kaynaklarını kısmalı veya kapatmalıyız. Çocukların veya evcil hayvanların gürültü yapmasına engel olmalıyız.
Önünden Geçmemek: Namaz kılan birinin önünden geçmekten kaçınmalıyız. Eğer geçmek zorundaysak, en azından eğilerek veya namaz kılan kişiye saygı göstererek geçmeliyiz.
Dikkatini Dağıtmamak: Namaz kılan kişinin dikkatini dağıtacak her türlü davranıştan kaçınmalıyız. Örneğin, yanına gidip soru sormamalı, gereksiz yere hareket etmemeliyiz.
Aile Büyüklerinin Tavsiyeleri
Aile büyüklerimizin namaz kılan birinin yanında sessiz olunması, televizyonun kapatılması gibi tavsiyeleri, İslam’ın namaz kılana saygı gösterme prensibine dayanır. Bu tavsiyeler, dini bir emir olmasa da, toplumumuzda yerleşmiş bir gelenektir ve namaz kılana saygı göstermenin bir ifadesidir.
Sonuç
Namaz kılan birinin yanında konuşmak ve gürültü yapmak mekruh olsa da, İslam’da asıl önemli olan namaz kılana saygı göstermektir. Namaz kılan birinin huzurunu bozmamak, dikkatini dağıtmamak için elimizden geleni yapmalıyız. Bu sayede hem namaz kılan kişiye saygı göstermiş oluruz, hem de İslam’ın öğretilerine uygun davranmış oluruz.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam dinine göre, namaz kılan bir kişiyle konuşmakta herhangi bir günah bulunmamaktadır. Namaz kılan bir kişiyle konuşmanın veya yanında konuşmanın herhangi bir sakıncası veya günahı yoktur. Namaz, bir ibadet olduğu için, namaz kılan kişi bu ibadetini yerine getirmek için odaklanmakta ve Allah’a yönelmektedir. Ancak namaz dışında, namaz kılan kişiyle normal bir şekilde iletişim kurmakta herhangi bir sorun bulunmamaktadır. İslam’da iletişim ve insanlar arasında sağlıklı ilişkilerin kurulması teşvik edilmektedir. Dolayısıyla, namaz kılan bir kişiyle konuşmanın herhangi bir günah veya sakıncası bulunmamaktadır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Muâviye İbni Hakem es-Sülemî radıyallahu anh şöyle dedi:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in arkasında namaz kılarken cemâatten biri aksırdı. Ben de hemen “yerhamükellah” dedim. Cemaat bana dik dik bakmaya başladı. Bunun üzerine:
– Vay başıma gelenler! Yâhu bana niye öyle bakıyorsunuz? deyince de ellerini uyluklarına vurmaya başladılar. Onların beni susturmaya çalıştıklarını görünce kızdım; ama yine de sustum.
Anam, babam Resûl-i Ekrem’e fedâ olsun. Ne ondan önce ne de ondan sonra kendisinden daha iyi bir öğretici görmedim. Vallahi beni ne azarladı ne dövdü ne de sövdü. Namazı kıldırıp bitirince bana:
– “Bu ibadetin adı namazdır. Namaz kılarken dünya kelâmı konuşulmaz. Çünkü namaz tesbih, tekbir ve Kur’an okumaktan ibarettir”