Namaz neden farz kılındı ?
BildirPlease briefly explain why you feel this question should be reported.
Selamın aleyküm hayırlı günler,
Bildiğiniz gibi dinimizde 5 vakit namaz farz kılınmış, namaz kötülüklerden sakınmak, iyi insan olmak, takva sahibi olmak, Allah’a yakınlaşıp günahlarımızın affedilmesi için çok iyi bi yol, fakat ben namaz kılmadanda iyi bi insan olabilceğime inanıyorum ve öyle olduğumuda düşünüyorum, namaz kılmasamda kötülüklerden sakınıyorum, takvalı olmaya çalışıyorum Allah’tan korktuğum için. Böyle olduğu içinde namaz kılmayı istemiyorum Allah’ın emrine karşı gelmeyide istemiyorum fakat namaz kılmak içimden gelmiyor, ve biz kendi irademizle iyiyi kötüyü seçiyoruz, peki böyle bi durumda namaz kılmayıp kötülük yapmasak bile neden kılmadığımız namazlar bize günah olarak geri dönüyor ?
Daha öncedende ramazan ayında aralıksız 5 vakit namaz kıldığım zamanlar çok oldu fakat bu 5 vakit namaz işi beni çoğu zaman bunalttı ama sırf Allah rızası diye yaptım istemsizce, şimdide çalışıyorum yorgunum bedenimde ve ruhumda hiç istemediğim problemlerimde var, namaz kılmayı gerek yorgunlugumdan ve istemediğim için kılmak istemiyorum içimdende gelmiyor, bu soruyuda kendi içimde sorunca iyice bunaldım gerek hayat içerisindeki inandığım şeyler gerek dindeki inandığım bazı şeyler zaman geçtikçe parçalanıyor, ramazandaki kıldıgım namazlardada halim iyi değildi ama ben yine pes etmedim hasta olsam bile oruç tutup namaz kıldım, şimdiyse bazı sıkıntılı soruların cevaplarını arıyorum, bu hayatı yaşamak bana biraz saçma geliyor ölmeyi daha iyi buluyorum, yardım ederseniz sevinirim
Namazın farz kılınma sebebi ubudiyettir yani Allah’a kulluktur.
Namazın farz kılınmasının hikmeti ise manen temizlemektir.
Siz bu durumda Allah’a kul olma, Allah’a itaat etmeyi terk ediyorsunuz. Kötülük yapmazsanız bile en büyük kötülük bizi yaratan Allah’a karşı gelmektir onun farkına varmalısınız.
Şöyle bir düşünün; komutan size askeri terbiye veriyor terbiye etmek için de sağlam bir vücut için spor yaptırıyor
Siz iseb zaten güçlüyüm spor yapmama gerek yoktur deyip karşı geliyorsunuz komutan size ne der?
Sizi sizi üzmek istemem ama emin olun namaz kılmama sebebiniz işlediğiniz bazı günahlardandır
Biz sanıyoruz ki biz namaz kılmıyor ibadet etmiyoruz halbuki Allahu Teala bazı yanlışlarımızdan dolayı bizi huzuruna kabul etmiyor.
Kişiye ibadet ağır geliyorsa elleriyle işledikleri günahlar yüzündendir insan kendini kontrol etmeli nerede hata yapıyorum nerede İslam’a uygunsuz bir iş yapıyorum uygunsuz bir söz söylüyorum diye düşünmelidir.
Ve ve özellikle imanda Bir problem varsa bu giderilmelidir yoksa Allah korusun zamanla insan tamamen yoldan çıkar.
———-
Bir de şunu düşünün yorgunluktan namaz kılmıyorum biliyorsunuz bakın dünyaya ne güzel çalışıyoruz bedenimiz yorulsa bile asla ara vermiyoruz buna ihtiyacımız var
Bizi yaratan var eden her türlü nimeti veren ve yarın öbür gün huzuruna çıkıp hesap vereceğimizyüce Rabbimize neden günde 15 dakikamızı ayıramıyoruz?
Sevgili kardeşim ben seni samimi buldum inşallah bu konuda bize sorularını yönlendir bizde elimizden geldiğince cevap vermeye çalışalım.
Komutan belki benim güçlü olmadığımı görüyodur ve o yüzden ısrar ediyodur iyi bi vücut için spor yapmamı, bu doğru olabilir mi ?
İşlediğim günahlar ve gereksiz yanlış davranışlar var tabii farkına vardığımda pişmanlıktan suratım idama mahkum biri gibi asılıyor bidaha yapmayı istemiyorum fakat kendimi rahatça kontrol edemiyorum içimdeki kişi kontrolden çıktı ve arkasından birsürü problemler… bi iki aydır psikologa gitmeyi düşünüyodum ve müsait olduğum en erken zamanda gidicem inşallah.
Huzuruna kabul etmiyor dediğiniz kısmı tam anlamadım ne yani ben günah işlediğim ve tövbe etmediğim içinmi kendi katına almıyor ?
Dünyaya çalışıyorum fakat çalıştığım işyerinde benim için pekte iyi insanlar olmadığı için sadece zorunda ve biraz paraya ihtiyacım olduğu için çalışıyorum stajyerim bu arada.
Son sorduğunuz soruda gayet güzel ama ne bileyim bu farz olan namazları kılmadığımda onun günahı haram kadar büyük olduğunu duydum, tek onu duyduğumda değil daha öncedende kılmadığım farz namazlarından dolayı sürekli pişmanlık duyuyorum içim el vermiyo içimde boş yere çelişip duruyorum harekete geçmekte zorlanıyorum, ramazanda kıldıgım namazlara şuan biraz şaşırıyorum Allah alla ya bu haldeyken yinede başardım diye.
Ramazanda kaza namazları kılıyodum kılarken sıkılıyodum, şimdide kaza değilde sadece gün içerisindeki farzları kılasım geliyo, kazayı kılasım gelmiyo ama pişmanlık hissediyorum napcağımı şaşırdım, sadece gün içerisindeki farzları kılsam kılmadıklarım için tövbe felan etsem kabul olur diye düşünüyorum Allah sonuçta duyuyor içimdeki pişmanlığı vs. çok iyi biliyor halimi, böyle yapsam yine kardır bence.
İlginiz için teşekkür ederim, benide doğru bulmuşsunuz, maalesef ben kendim için samimi ve açık olmayı daha iyi buluyorum ve bundan başka iyi yol bulamıyorum böyle olunca rahatlıyorum, bi çoğu insan kötü gözle baksada sizin gibi iyi insanlar az bile olsa, kötü bakmadığı için bu yolda yürümekten korkmuyorum.
Namaz bizleri kötülükten alıkoysun diye huşu versin diye rabbimizi düşünelim diye farz kılınmıştır miraçta emredildi bize namaz ve 5 vakit olarak emredilmiştir
Sabır ve namazla Allah’tan yardım isteyin. Şüphesiz bunlar, Allah’a huşû ile boyun eğenlerden başkasına ağır gelir.
Onlar kesinlikle rablerine kavuşacaklarını ve O’na döneceklerini bilen kimselerdir.
Bakara suresi 45, 46
İslâmın beş şartından ikincisi namaz kılmaktır. İnsanların ilk görevi, Allah’ın varlığına ve birliğine, Hazreti Muhammed (s.a.s.)’in peygamberliğine inanmaktır. İmandan sonra farzların en önemlisi namazdır. Beş vakit namaz, hicretten bir buçuk yıl önce Mîrac gecesinde farz kılınmıştır.
Namaz, rûhu temizleyen, kalbi aydınlatan, insanı Allah’ın huzuruna yükselten bir ibadettir.
Sevgili Peygamberimiz: “Namaz dinin direğidir.” (39) buyurarak, namazın dinimizde çok önemli bir ibadet olduğunu belirtmiştir. Namaz, bize beden ve ruh temizliği kazandıran bir nurdur. Bu sayede müslüman günah kirlerinden arınır ve cennete girmeye lâyık temiz bir kul olur.
Peygamberimiz (s.a.s.) efendimiz bu konuda şöyle buyurdu:
“Sizden herhangi birinizin kapısı önünde bir nehir bulunsa, ve o kimse nehirde günde beş defa yıkansa kendisinde kirden birşey kalır mı?”
Dinleyenler:
“Hiç kir kalmaz Ya Rasûlellah!” diye cevap verdiler.
Peygamberimiz:
“İşte beş vakit namaz da buna benzer, Allah namazla günahları siler.” buyurdu.
Namaz, kalplere Allah korkusunu yerleştirerek insanı günah işlemekten korur. Bu gerçek Kur’an-ı Kerim’de şöyle bildirilmektedir:
“Sana vahyolunan kitabı oku, namazı dosdoğru kıl. Gerçekten namaz, hayasızlıktan ve fenalıktan alıkoyar.”
Müslüman kişi namaz kılmakla mükellef olduğu gibi, çocuklarına da namazı öğretmek zorundadır. Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor: “Çocuklarınıza yedi yaşına gelince namaz kılmasını emredin.”
Anne ve baba yedi yaşına giren çocuklarına namaz kılmayı öğretirse çocuklar erginlik çağına gelince namaza iyice alışmış olurlar.
Güzel kardeşim öncelikle sana bir benzetme yapıp anlatayım kanaatimce cevabını
Yemek yiyorum ama elimle yemek istiyorum çatal kaşık kullanmak bana göre zahmetli ve saçma geliyor diyorsunuz
Doğru yemek yeme adına bir hoca tutuyorsun fakat o hocanın dediklerine itimat etmiyorsun hoca sana sağ elinde çatal sol elinde bıçak olacak demesine rağmen sen elinle yemeye devam ediyorsun
Yaratıcısı olduğuna inandığın ALLAH a inanıp dediklerini veyahut ilettiklerini sorguluyorsun ??? Bir çelişki icerisindesin ALLAH sana hidayet nasip etsin INŞALLAH
Sevgili kardeşim namaz kılmanın nefsinize ağır gelmesi yeteri kadar ibadet aşkı ve şevkini artıracak bilgiye sahip olmamanızdan kaynaklanabilir.
Bu konuda şevkinizi artıracak aşağıdaki hadislerin fayda sağlayacağına inanıyorum.
“Ey Rasûlüm! Benim katımda söz aslâ değişmez. Bu beş vakit namazın karşılığında sen, elli vaktin ecrini alacaksın.” (İbn-i Mâce, İkâmetü’s-salât, 194)
Rasûlullâh -sallâllâhü aleyhi ve sellem-, ümmetine bu beş vakit husûsunda şöyle buyurur: “Allâh Teâlâ buyurdu ki: «Senin ümmetine beş vakit namazı farz kıldım. Kendi katımda verilmiş bir söz vardır. Kim o namazları tam vaktinde kılarsa, onu mutlaka cennete sokacağım. Kim de o namazları korumazsa, katımda ona verilmiş hiçbir söz yoktur.»” (İbn-i Mâce, İkâmetü’s-salât, 194)
Bir başka hadîs-i şerîfte şöyle buyurulur:
“Allâh, kullarına beş vakit namazı farz kılmıştır. Küçümsemeden her kim bu namazları tam kılarsa, Allâh ona kıyâmet gününde cennete koyacağına dâir kesin söz vermiş olur. Kim de onları, hafife alarak eksik bir şekilde îfâ edip gelirse, Allâh katında ona verilmiş bir söz olmaz. Dilerse onu azâblandırır, dilerse bağışlar.”(İbn-i Mâce, İkâmetü’s-salât, 194)
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Namaz Müslüman için farz olan bir ibadettir. Namaz Allah’a kul olduğumuzu hatırlamak için farz kılınmıştır. İbadetlerin tamamı, özellikle namaz ibadeti Rabbimize adeta bir teşekkürdür, bizlere vermiş olduğu nimetler için. Namaz temizliktir. Bu temizlik maddi anlamda temizlik değil, manen yani iç dünyamızı temizleriz bizler namaz kılarak.
Kişinin özellikle namaz ibadetinden uzak kalma sebebi işlemiş olduğu günahlardan ötürüdür.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da namaz (Namaz), bir ibadet aracı ve Allah ile doğrudan bir bağlantı kurmanın bir yolu olarak farz kılınmıştır. Namaz farzı birçok amaca hizmet eder ve bireyler ve toplum için sayısız faydalar sağlar. İşte İslam’da namazın farz kılınmasının sebeplerinden bazıları:
İbadet ve Teslimiyet: Namaz, İslam’da temel bir ibadettir. Müminlerin Allah’a olan teslimiyetlerini, şükranlarını ve bağlılıklarını ifade etme biçimleridir. Müslümanlar, düzenli bir namaz rutini oluşturarak, Allah’ın egemenliğini kabul ettiklerini ve O’nun emirlerini yerine getirmeye bağlılıklarını gösterirler.
Manevi Arınma: Dua, mümin için manevi bir arınma ve arınma görevi görür. Bağışlanmak, kişinin eylemleri üzerinde düşünmek ve Allah ile yeniden bağlantı kurmak için bir fırsat sağlar. Namaz sırasında tekrarlanan fiziksel hareketler, Kuran ayetlerinin okunması ve dualar, kalbi ve ruhu arındırmaya yardımcı olur.
Disiplin ve Özdenetim: Düzenli olarak namaz kılma zorunluluğu, Müslümanların hayatlarına disiplin, özdenetim ve sorumluluk duygusu aşılar. Bireyler, sabit namaz vakitlerine bağlı kalarak ve ibadet ritüellerini yerine getirerek, zaman yönetimini, öz disiplini ve dengeli bir yaşam tarzını destekleyen bir rutin geliştirirler.
Ahireti Hatırlatma: Namaz, hayatın nihai amacını ve Kıyamet Günü’nü sürekli olarak hatırlatır. Müslümanlara Allah’a karşı hesap verme sorumluluklarını ve doğru bir yaşam sürmenin önemini hatırlatır. Namaz sırasında Kuran ayetlerinin ve duaların okunması, genellikle kişinin ahiretteki eylemlerinin ödüllerini ve sonuçlarını hatırlatır.
Cemaat ve Birlik: Namaz, sadece bireysel bir ibadet değil, aynı zamanda Müslümanlar arasında birlik ve beraberliği geliştirme aracıdır. Cuma namazı (Jumu’ah) ve bayram namazı gibi cemaatle kılınan namazlar, müminleri bir araya getirerek kardeşlik, dayanışma ve karşılıklı dayanışma duygularını geliştirir.
Hidayet ve Nimet Aramak: Namaz, hayatın çeşitli yönlerinde Allah’tan hidayet istemek ve O’ndan nimetler dilemek için bir fırsat sağlar. Müslümanlar namaz sırasında Allah’a dua etmeye, O’nun rehberliğini, yardımını ve merhametini dilemeye teşvik edilir.
İman beyanı (Şehadet), Ramazan orucu (Savm), zekat (Zekat) ve hac (Hac) yanında namazın İslam’ın beş şartından biri olduğuna dikkat etmek önemlidir. Namaz zorunluluğu, İslam inancının temel bir yönüdür ve Allah ile güçlü bir bağ geliştirmenin ve doğru ve tatmin edici bir yaşam sürmenin bir aracı olarak görülür.