Namaz Sureleri

Question

Namaz Sureleri

Selamun aleyküm. İnşaAllah iyisinizdir. Adım Zehra… Ben yeni yeni sureleri öğreniyorum ve “Fil Suresi, Kureyş Suresi, Maun Suresi, Kevser Suresi, Kafirun Suresi, Nasr Suresi, Tebbet Suresi, ihlas Suresi, Hümeze Suresi, Felak Suresi, Nas Suresi, Fatiha Suresi, Amenerrasulü, Ayetel Kürsi, Asr Suresi, Zilzal Suresi, Kadir Suresi, Haşr Suresi son 3 ayeti, İnşirah Suresi, Tin Suresi, Duha Suresi, Alak Suresi, Adiyat Suresi, Rum Suresi son 3 ayeti, Saffat Suresi son 3 ayeti, Karia Suresi, Tekasür Suresini” öğrendim. Ama namazda hangi sıra ile okuyacağımı bilmiyorum. Bazı kaynaklarda Kuran’daki sırasına göre okumam gerektiği; diğer kaynaklarda ise uzunluk sırasına göre (ayet sayısı çok olandan kısa olana doğru) okumam gerektiği yazıyordu. Ve her kaynak sıralamayı farklı yapmıştı. Lütfen benim için namazda okumam gereken şekilde sıralar mısınız bu sureleri… Çünkü hata yapmak istemiyorum. Zaten aciziz. İki rekat namaz bile bazen zor geliyor bize. Bari yapmışken tam yapayım istiyorum İnşaAllah. Ve biraz daha ayet ve sure öğreniyorum. Örneğin “Rum Suresi son 3 ayeti” gibi kısa ayetler. Ve bu ayetleri öğrendikçe namazda okumak adına hangi sıraya itaat etmem lazım. İniş sırasına göre mi, ayet çokluğuna göre mi yoksa neye göre öğrendiğim yeni sure ve ayetleri sıraya eklemeliyim? Ayrıca kafama göre Kuran okurken aklımda kalan sıralı 3 ayeti de namazda okumam gereken sureler arasına katabilir miyim yoksa ne? Bir de “birinci rekatta uzun, ikinci rekatta ise birincisinden daha kısa bir sure okunmalı” ifadesi bu doğrultuda nasıl olacak? Ve biliyorum sorum ve isteğim çok oldu ama “namazda sureler sıra ile okunmalı ve okunamıyorsa eğer 2 sıra atlanmalı” şeklinde bir kural varmış. Yani okuduğum sureden 2 sıra sonrasındaki sure mi yoksa okuduğum sureyi de içine katıp 2 sure sonra mı okumalıyım? Açıkçası çok soru sordum, hakkınızı helal edin. Şimdiden cevap için teşekkür ederim…

BENZER KOULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2023-05-16T14:20:29+03:00

    Kur’an-ı Kerim’de genellikle namazlarda okunan birkaç sure (bölüm) vardır. Farklı namaz vakitlerinde sık sık okunan surelerden bazıları şunlardır:

    1. Fatiha Suresi (Bölüm 1): Bu sure, namazın her rekatında okunur.
    2. İhlas Suresi (Bölüm 112): Namazın her rekatının birinci ve ikinci rekatında Fatiha Suresinden sonra bu surenin okunması müstehabdır.
    3. Felak Suresi (Bölüm 113) ve Nas Suresi (Bölüm 114): Bu sureler genellikle sünnet veya Nafl olarak bilinen namazın son iki rekatından sonra okunur.

    Ayrıca her namazın ilk iki rek’atında okunabilen daha uzun sureler de vardır, örneğin Bakara Suresi (2. Sure), Al-i İmran Suresi (3. Sure) veya Maide Suresi ( Bölüm 5). Bununla birlikte, okunan belirli sureler, kişisel tercihe veya takip edilen belirli İslami düşünce okulunun tavsiye edilen uygulamasına göre değişebilir.

    Yukarıdaki sûrelerin kapsamlı bir liste olmayıp örnek olduğunu belirtmekte fayda var. Müslümanlar, namazlarında Kur’an’ın herhangi bir bölümünü diledikleri gibi okumakta serbesttirler. Namaz sırasında manevi bağı güçlendirmek için sureleri doğru anlayarak ve anlamları üzerinde düşünerek okumak tavsiye edilir.

    En iyi cevap

Cevapla