Namaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Peygamber Efendimiz namazdan sonra nasıl dua ederdi? Hadislerle dualar

ARAPÇA TÜRKÇE

Namaz tesbihati nasil yapilir Namazdan sonra okunacak dua ve zikirler

Selamdan Sonra Ve Namazın Arkasından Yapılacak Zikir Ve Dualar

Sevban (r.a) şöyle rivayet eder:

Peygamber (s.a.v) namazdan ayrıldıktan sonra Allah’a üç defa istiğfar eder ve şöyle derdi:

اللهم انت السلام ومنك السلام تباركت ياذا الجلال والاكرام –

“Allah’ım Sen selâmsın. Selâmet sendendir. Ey celâl ve ikram sahibi! Sen her türlü eksiklik ve noksanlıktan münezzehsin, yücesin”

Muğire b. Şube’nin (r.a) rivayet ettiği hadiste Peygamber (s.a.v) namazdan sonra şöyle demiştir.

لا إله الا الله وحده لا شريك له له الملك وله الحمد وهو على كل شيء قدير اللهم لا ما نع لما أعطيت ولا معطى لما منعت ولا ينقع ذا الجد منك الجد

“Allah’tan başka ilah yoktur. O’nun eşi ve ortağı yoktur, mülk onundur. Hamd ancak O’na mahsustur. O’nun gücü her şeye yeter.
Allah’ım! Senin verdiğine engel olacak, vermediğini de verebilecek (başka bir kimse) yoktur. Servet sahibinin serveti de senin yardımın olmadan kendisine fayda vermez.”

Abdullah b. Zübeyr’in (r.a) rivayeti şöyledir:

Allah Rasulü (s.a.v) her namazın arkasında selam verdikten sonra şöyle derdi:

لا إله إلا الله وحده لا شريك له له الملك وله الحمد وهو ا على كل شيء قدير، لا إله إلا الله مخلصين له الدين ولو كرة الكافرون أهل النعمة والفضل والثناء الحسن، لا إله إلا الله مخلصين له الدين ولو كره الكافرون

“Allah’tan başka ilah yoktur. O tektir, ortağı yoktur. Mülk O’nundur. Hamd O’na mahsustur. O’nun her şeye gücü yeter. Güç ve kuvvet ancak Allah’a özgüdür. Allah’tan başka ilah yoktur, biz ancak O’na ibadet ederiz, nimet O’nun, lütuf O’nun, güzel övgü O’nundur. Kâfirler hoşlanmasalar da samimi olarak ibadet edilecek Allah’tan başka ilâh yoktur. ”

Ebu Hureyre’nin (r.a) rivayet ettiği hadiste Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

من سبح الله في دبر كل صلاة ثلاثا وثلاثين، وحمد الله ثلاثا وثلاثين، وكبر الله ثلاثا وثلاثين، فتلك تسعة وتسعون، وقال تمام المائة: لا إله إلا الله، وحده لا شريك له له الملك وهو على كل شيء قدير، غفرت خطاياه وإن كانت مثل زبد البحر

“Kim her namazın ardından otuz üç kez (Subhanallâh), otuz üç kez (el-Hamdulillah), otuz üç kez (Allahu ekber) der ve La ilahe illâllahu vahdehu la şerike leh, lehülmülkü ve lehülhamdü ve hüve alâ külli şey’in kadir (Allah’tan başka ilah yoktur. O tektir, ortağı yok tur. Mülk O’nundur. Hamd da O’na mahsustur. O’nun her şeye gücü yeter) diyerek yüz sayısını tamamlarsa, onun günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile bağışlanır.”

Sünen’de geçen Abdullah b. Amr’ın rivayet ettiği hadiste Peygam ber (s.av) şöyle buyurmuştur:

“İki çeşit zikir vardır ki bunlara devam eden Müslüman kişi mutlaka cennete girer. Bunlar kolaydır ancak bunları yapanlar azdır. Her namazın arkasından on defa ‘Subhanallah’, on defa ‘Elhamdulillah’, on defa ‘Allahu ekber’ der. Bunlar (günde) dil ile yüz elli defa söylenmiş olur, ancak mizandaki karşılığı bin beş yüz eder. Yatağına yattığında otuz dört defa ‘Allahu ekber’, otuz üç defa ‘Elhamdülillah’, otuz üç defa ‘Subhanallah’ der. Bunlar dille yüz defa söylenmiş olur, ancak mi zanda bin kabul edilir.” Ravi Abdullah b. Amr (şöyle devam eder):

‘Ben Resulullah’ı (s.a.v) bu (duaları) eliyle (parmaklarıyla) sayarken gördüm.’

Sahabeden biri: “Ya Rasulallah! Bunlar kolay olduğu halde yapanlar neden az oluyor? diye sorduğunda Allah Rasulü (s.a.v) şöyle cevap verdi:

يأتي أحدكم يعني الشيطان في منامه فينومه قبل أن يقوله، ويأتيه في صلاته فيذكره حاجة قبل أن يقولها

“Sizden biri yatağındayken şeytan ona gelir, kulun söylemesine fırsat vermeden onu uyutur. Yine (şeytan) namaz kılarken gelir, (namazın sonunda) bunları söylemeden önce ona bir ihtiyacını hatırlatıverir. ”

Ukbe b. Amr (r.a) şöyle rivayet eder: “Peygamber (s.a.v) bana, her namazın arkasından muavvizeteyni (Felak ve Nas surelerini) okumamı emretti.”

Ebu Umame’den (r.a) gelen rivayette Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

“Her kim farz namazlarının ardından Ayete’l-Kürsi’yi okursa cennete girmesine engel olan tek şey (aradaki engel) ancak ölümdür.

BENZER DUA VE ZİKİRLER

Answers ( 3 )

  1. Soru75439 avatarı
    1
    2022-03-23T12:10:58+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Namaz tesbihati

    Is yogunlugu nedeniyle namaz kilabiliyorum fakat namaz tesbihati en kisasi nasil oluyor namaz nasil bitirilir subhannallah elhamdulillah allahuekber 33 er kere cekmeden namazi nasil bitirebilirim

      1
      2022-03-23T12:56:08+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      İş yoğunluğu sebebi ile tesbihatları yapamıyor iseniz yürürken, otururken yapın. Fakat bu da mani oluyor ise tesbihatları terk edebilirsiniz. Namazdan sonra tesbihatlar sünnettir. Ama dediğim gibi yürürken, otururken tesbihatları söyleyebilirsiniz.

    1
    2022-07-04T12:43:49+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Namaz içindeki tembihatları sessiz yapmak

    Selamunaleykum, namaz içindeki tesbihatları sessiz kendi sesimizi işitmeden dudak kıpırdatmasıyla yapsak olur mu?

      1
      2022-07-04T14:35:59+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Zaten namaz kılarken rükû ve secdede yapılan tesbihleri sessiz yapmamız gerekir. Fakat dudakların mutlaka hareket etmesi gerekmektedir.

    0
    2022-07-17T16:04:07+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hocam selamün aleyküm naslsnz.

    Hocam ben camide cemaatle namaz kılarken şafii oldukları için bazı zorluklar yaşıyorum. Ben hanefiyim.

    Hanefilerde son sünnet dahil tüm namazlar bitince tesbihat yapılıyor. Ama şafilerde farzdan hemen sonra tesbihat yapılıyor.

    Ben müezzinlik yapmadığım zamanlarda farzdan sonra selam verildikten sonra tesbihat yapmadan kalkıp son sünneti kılıp tesbihatı kendim yapıyorum.

    Ama müezzinlik yaptığımda hem farzdan sonra tesbihat yapıyorum hemde son sünnetten sonra tesbihat yapıyorum. Bu durumda en evla ve faziletli olan hangisi acaba.

    Müezzinlik yaptgmda hem farzdan hemde son sünnetten sonra her ikisinde de tesbihat yapmak mı. Yoksa sadece farzdan sonra yapmakmı yeterli.

    Eğer farzdan sonra yapmak yeterli ise son sünneti kıld…

    : Hocam hadiste sünnetleri evde kılmamızın daha evla olduğu belirtilmiş. Evinizi mezarlığa çevirmeyin denmiş mesela. İlk sünnetleri evde kılmak pek mümkün gözükmüyor sabah namazı haricinde. Ezan okunmadan ne sünnet ne de farz kılınamıyor. Ezan okunduktan sonra ilk sünneti evde kılıp camiye farzı kılmak için gitsek farza yetişemiyoruz. İlk sünneti son sünnet gibi farzdan sonra da kılamıyoruz. Sadece son sünnetleri evde kılabiliyoruz. Son sünnetleri de evde kılmak istediğimizde camiden eve gelene kadar hiçbir şekilde konuşmamak gerekiyor diye biliyorum.

    Şimdi bu durumda son sünneti evde kılmak istediğimizde,

    1-Camide vaktin farzını kılıp selam verdkten sonra tesbihat ve dualama yapmadan eve gelip son sünneti kıldıktan sonra tesbihat ve dualamayı yapmakmı daha faziletli yoksa camide vaktin farzını kıldıktan sonra tesbihat ve dualamayı yapıp son sünneti evde kıldıktan sonra da ikinci defa tesbihat ve dualama yapmak mı yapmamak mı daha faziletli hocam.

    2- camiden farzı kılıp son sünneti evde kılmak için eve dopru giderken hiç bir şekilde konuşulmaması gerektiği doğrumu hocam.

    Şimdiden çok teşekkür ederim hocam Allah razı olsun ? essalamü aleyküm

      0
      2022-07-18T12:40:23+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Namazdan sonra tesbihatta bulunmak sünnettir. Rasulullah (sav)’in hadislerinde tesbihatın farz namazından sonra olduğunu biliyoruz. Fakat kişi ister farzdan sonra isterse son sünnet veya vitirden sonra da tesbihatta bulunabilir. Bir defa tesbihat yeterlidir. İkincisine gerek yoktur.

Cevapla