Namazda yanılma ve unutma

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Namaz kılarken unutma ve yanılma

Namazda yanilma ve unutma

Bu sorularımı ayri ayrı yanıtlayabilir misiniz?

Hanefilere gore

1) Namazda ilk oturuşta tahiyyati okudum. Yanlışlıkla, yanilarak ya da bilerek Allahümme salli duasının bir kaç kelimesini, 1 ya da 2 cümlesini ya da hepsini okursak namaz bozulur mu sehv secdesi mi gerekir?
Allahumme salli ala desek hemen 3. Rekata mi kalkmaliyiz, sehv secdesi gerekir mi? Yanlışlıkla böyle okumaya başlarsak Allahümme salli duasını okuduktan sonra mi 3. Rekata kalkacağız? Böyle yaparsak da bilerek 3. Rekati geciktirmis olur muyuz? Allahumme salli dedikten sonra ayağa kalksak bu sefer de duayı yarım bırakmış oluyoruz, ne yapacagiz?

2) Namazda okuyacagimiz zammı sure aklımıza gelmezse aklımıza gelesiye kadar beklemeli miyiz yoksa herhangi bir sure okuyabilir miyiz? Herhangi bir sure okursak sure sırasını bozmuş oluruz. O zaman herhangi bir sure okumamali miyiz? Okursak sure sırasını bozduğum için sehv secdesi gerekir mi?

3)Namazda okuyacağımiz zammı sure aklımıza gelmezse en az kaç kere subhanellah diyesiye kadar sure aklımıza gelmezse sehv secdesi yapacağız yani 1 kere subhanellah diyesiye kadar mi yoksa 3 kere subhanellah diyesiye kadar mi beklersek sehv secdesi yapacağız? Yani 1 kere subhanellah diyesiye kadar beklersek sehv secdesi yapmazsak 3 kere subhanellah diyesiye kadar bekledigimizde sehv secdesi yaparsak, o zaman 1 kere subhanellah diyesiye kadar bekledigimiz zaman sehv secdesi yapmazsak günaha girer miyiz? Ya da tam tersi olursa yani 1 kere subhanellah diyesiye kadar bekleyip sehv secdesi yapıp, 3 kere subhanellah diyesiye kadar bekledigimizde sehv secdesi yapmazsak günaha girer miyiz?

Bu gecikmeler kıyam kıraat rüku ve secdedeki gecikmeler için, beklemeler icin de geçerli midir? Yani en az kaç kere subhanellah diyesiye kadar bekledigimizde sehv secdesi yapacağız? 1 kere subhanellah diyesiye kadar bekleyip sehv secdesi yapıp, 3 kere subhanellah diyesiye kadar bekleyip sehv secdesi yapmazsak günah mıdır?

Tam hatırlamıyorum ama bazi mezhep imamlarınin bazıları 1 kere subhanellah diyesiye kadar,bazıları 3 kere subhanellah diyesiye kadar demişler. Eğer birinin dediğini yapıp diğerinin dediğini yapmazsak günaha girer miyiz?

4) Namazda okuyacagimiz zammı sure aklımıza hiç gelmezse ne yapacağız?
Namazda okuyacagimiz zammı sure 3 kere subhanellah diyecek kadar zamanı geçse yani 2, 3 dakika beklesek aklımıza gelmese ne yapacağız?

5) 1 kere veya 3 kere subhanellah diyesiye kadar bekleme süresi zammı sure okurken mi yoksa kıyam kıraat rüku secde ve oturuslar için de geçerli midir? Yoksa sadece biri için mi geçerlidir?

6)hanefilere gore sehv secdesini ilk başta unutursak, en sonda rabbenalari okuyup selam verdikten sonra sehv secdesi yapıp duaları okuyup selam verebilir miyiz?

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

    1
    2021-12-06T08:44:53+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    1) Hanefi mezhebine göre dört rekatlı bir namazın ikinci rekatında tahiyyat duasından sonra yanlışlıkla Allahümme Salli dualarını okumaya başlayan bir kimse Allahümme Salli ala Muhammed dedikten sonra aklına gelirse namazın sonunda sehiv secdesi yapması gerekir. Buradaki yanılma miktarını alimlerin çoğunluğuna göre Allahümme Salli ala Muhammed olduğunu belirtmişlerdir. Sadece Allahümme Salli demekle sehiv secdesi gerekmez. Yanıldığınız anda ayağa kalkmanız gerekmektedir. Devam ederseniz namaz bozulmuş olur.

    2) Namazda Kur’an-ı Kerim’deki sıralamaya uygun bir şekilde okumayı terk etmek namazı bozmaz. Sadece bu şekilde okumak mekruhtur. Yani namaz kılarken ilk rekatta Fil Suresini okuyan birisi ikinci rekatta Hümeze suresini okumakla namazı bozulmaz. Bu davranışı mekruhtur. Fatiha Suresinden sonra okuyacağımız zammı sureyi düşünme miktarımız bir rüknü yerine getirecek miktarda olmalıdır en fazla. Yani namaz içerisinde bir rükû veya secdeyi yerine getirecek kadar bekleyebiliriz. Bundan fazlası sehiv secdesi gerektirir.

    3) İkinci sorunun cevabı ile aynı. Bu gecikmeler kıyam kıraat rüku ve secdedeki gecikmeler için, beklemeler icin de geçerlidir.

    4) Hanefi mezhebine göre zammı sure okumak vaciptir. Vacibi hata ile terk etmek sehiv secdesi gerektirir. Kasıtlı bir şekilde terk etmek ise namazı bozar.

    5) Namazdaki bekleme süresi bütün rükünler için geçerlidir.

    6) Bu şekilde sehiv secdesi yapılır.

     

  1. komutan
    0
    2023-06-25T12:00:08+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Namaz sırasında yanılma ve unutma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarla karşılaştığınızda aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

    Sakin olun: Yanılma veya unutma durumunda paniğe kapılmadan sakin olun. Allah’ın rahmetiyle dolu olduğunu hatırlayın ve kendinizi sakinleştirin.

    Doğru sıralamaya geri dönün: Eğer bir hareketi veya sıralamayı yanlış yaptığınızı fark ederseniz, hemen geri dönün ve doğru sıralamaya geçin. Örneğin, unutarak rükû veya secdeden hemen kalktıysanız, tekrar rükû veya secdenin yerine gelin.

    Gerekli düzeltmeleri yapın: Yanlışlık veya unutma durumunda gerekli düzeltmeleri yapın. Örneğin, eksik rekât kıldıysanız, eksik olan rekâtı tamamlayın. Eğer bir dua veya zikiri atladıysanız, hemen yerine getirin.

    Şüpheli durumlarda önlem alın: Şüpheli bir durumda, namazın güvenliğini ve geçerliliğini korumak için önlem alın. Örneğin, kaç rekât kıldığınızdan emin değilseniz, daha fazla rekât kılarak güvenceye alabilirsiniz.

    Namazın sonunda dua edin: Namazın sonunda, Allah’tan affını dilemek ve O’na şükretmek için dua edin. Yanılma veya unutma durumlarına rağmen, namazınızın Allah katında kabul olması için dua edin.

    İslam dininde namazın doğru bir şekilde yerine getirilmesi önemlidir, ancak yanılma veya unutma gibi durumlar insanların yapabileceği hatalardır. Önemli olan, samimiyetle ibadet etmek, düzeltmeler yapmak ve Allah’ın rahmetine güvenmektir. Daha fazla ayrıntı veya özel durumlar için yerel bir dini otoriteye veya ilim ehline danışmanız önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla