Namaza engel olan necaset miktarı ne kadardır

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Namaza engel olan pislikler nelerdir?

Namaza engel olan necaset miktari ne kadardir

Necasetten taharet namaz için farzdır denilirken hanefi mezhe­bin­de gram/avuç hesabı yapılıyor. İnsandan çıkan katı necasetin/sıvı necasetin tanımı tam olarak nedir? Biyolojik bir organ olan makat, her türlü sıvı giriş çıkışına müsait bir organ, ve insanın en çok terleyen bölgelerinden birisi de makat bölgesi. Bir insan büyük abdest yaptıktan sonra taharetini tam olarak yapsa da gün içerisinde yellenme sonucunda, yellenmeyle terin karışması sonucunda ya da bağırsak içi sıvının dışarı çıkması sonucunda veya kişinin uzun süre oturarak çalışması sonucunda külotta kahverengi lekeler/izler oluşuyor. Bu oluşan leke/iz necaset midir? Namaza mâni midir? Katı mıdır/sıvı mıdır? Ne kadarı namaza manidir? Böyle bir külotun kalça etlerine değmesi bölgenin tamamen yıkanmasını mı gerektirir? Her vakit namazda külot kontrolü yapmak, yıkanıp çamaşır değiştirmek mi gerekir? veya Maliki mezhebinin “namaz için necasetten taharet sünnettir” kavline göre amel edebilir miyim? Yani büyük abdestten sonra taharetimi tam yapıp bir daha çamaşırıma bakmadan namaz kılabilir miyim? Maliki mezhebinin bu kavline göre hareket edersem namazımı da maliki mezhebine göre mi kılmak zorundayım?

CEVAP:

Namazda necaset miktarı, necis olan maddenin katı veya sıvı olmasına göre değişir.

Katı necaset miktarı: Katı necaset miktarı, 1 dirhem (yaklaşık 3 gram)’dir. Katı necaset miktarından fazla olan necaset, namaza engel olur.

Sıvı necaset miktarı: Sıvı necaset miktarı, el ayası (avuç içi) kadardır. Sıvı necaset miktarından fazla olan necaset, namaza engel olur.

Ancak, sıvı necaset, vücutta veya elbisede, bulaştığı organın veya elbisenin tamamının dörtte birine yayılmışsa da namaza engel olur.

Namazda necaset miktarına ilişkin bazı hadisler şöyledir:

  • Peygamberimiz (s.a.v.), “Katı necaset miktarından fazlası namaza engel olur.” buyurmuştur. (Müslim, Taharet, 10)
  • Peygamberimiz (s.a.v.), “Sıvı necaset miktarından fazlası namaza engel olur.” buyurmuştur. (Ebu Davud, Taharet, 10)

Namazda necaset miktarı konusunda, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan fetvaya göre, katı necaset miktarı, 1 dirhem (yaklaşık 3 gram)’dir. Sıvı necaset miktarı ise, el ayası (avuç içi) kadardır. Ancak, sıvı necaset, vücutta veya elbisede, bulaştığı organın veya elbisenin tamamının dörtte birine yayılmışsa da namaza engel olur.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2021-07-04T15:32:43+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bedenimizdeki veya elbisemizdeki necasetin namaza engel olabilmesi için en fazla miktarı şu şekildedir; eğer necaset idrar ve kan gibi ıslak bir necaset ise bunun en fazla miktarı bütün vücutta veya elbisedeki miktarı avuç ayası, avuç içi kadardır. Bundan fazlası namaza engeldir. Eğer necaset kuru bir necaset ise; bunun da en fazla miktarı bir dirhem yani 3 gramdan az olmak zorundadır.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam fıkhında necaset kavramı, bir nesneyi veya yüzeyi kirli hale getiren necis anlamına gelir. Namaza mâni olan necâsetlerin cinsi ve miktarı, mezheplere ve ilmî görüşlere göre değişebilmektedir. Ancak, size bazı genel yönergeler sağlayabilirim:

    Büyük Safsızlıklar (En-Necase-i Ekber): İdrar, dışkı, kan, alkol ve benzeri necis maddeler gibi büyük kirlilikler. Bu necislerin önemli olduğu kabul edilir ve namaz kılınmadan önce vücuttan, elbiseden veya namaz kılınan yerden çıkarılması gerekir.

    Küçük Safsızlıklar (An-Najasa al-Asghar): Küçük kirlilikler, idrar damlaları, kan lekeleri veya miktar veya yapı olarak daha az önemli olan safsızlıklar gibi maddeleri içerir. Birçok âlimlere göre küçük pislikler namazı bozmaz, fakat namaza başlamadan önce bunların vücuttan, elbiseden veya namaz kılınan yerden çıkarılması veya temizlenmesi müstehabdır.

    Farklı bilim adamlarının, namazı engelleyen necasetin miktarı hakkında farklı görüşlere sahip olabileceğini not etmek önemlidir. Bazı alimler daha müsamahakar olabilirken, diğerleri yaklaşımlarında daha temkinli olabilir. Ek olarak, belirli durumlar bireyselleştirilmiş kararları gerektirebilir, bu nedenle durumunuza ve takip ettiğiniz düşünce ekolüne dayalı olarak belirli rehberlik için bilgili bir İslam alimi veya güvenilir bir dini otoriteye danışmanız her zaman önerilir.

    Ayrıca namaza hazırlanırken temizliği korumak ve mümkün olduğunca pisliklerden kaçınmak önemlidir. Uygun abdestin (abdestin) ardından ve vücudun, giysinin ve namaz kılacak yerin temizliğinin sağlanması, daha odaklanmış ve ruhen canlandırıcı bir dua deneyimine katkıda bulunur.

Cevapla