Paylaş
Namazda dikkat edilmesi gereken hususlar diyanet
Question
NAMAZDA DIKKAT EDILECEK HUSUSLAR
Peygamberimizin namazda dikkat ettiği hususlar nelerdir
Dinimizin direği olan namaz, günah ve kusurlarla kirlenen gönüllerimizin aydınlanmasına katkı sağlayan bir ibadettir. Onunla gönül sarayımız Yüce Yaradana yarasır hale gelir. Namazla özümüze, kimliğimize döneriz. Yüce Mevla’ya sığınmanın haz ve lezzetini, var oluşun sebep ve hikmetini, düşüncelerin enginliğini, kulluğun zirvesini onunla yakalarız. Onunla hayatımızı düzenler, vakitlerimizi onunla kıymetlendiririz. Şüphesiz namaz, yakarışın, sığınışın, ilahi huzura kabulün en güzel biçimidir.
İnsan, zaman zaman dünyanın aldatıcı lezzet ve meşgaleleri ile kulluk bilincinden uzaklaşabilir. Her şeyin hesabını Allah’a vereceğini, ölümü, cennet ve cehennemin varlığını unutabilir. İşte, ruh ve beden bütünlüğü içinde kılınan beş vakit namaz da, bu gafleti yok ederek mü’minin bilinç ve iradesini canlı tutar. Bu itibarla namaz, Allah ile olan bağımızın sürekliliğini sağlar.
Hayatımızın en kıymetli dakikaları şüphesiz ibadet ile geçirdiğimiz anlardır. Bu itibarla namazda acele etmemek, kıraat, kıyam, rüku, secde gibi rükünlerinin hakkını vererek yerine getirmek gerekir.
Bizim için en güzel örnek olan peygamberimizin namazı nasıl kıldığını Hz. Aişe şöyle anlatıyor: “Kıyamda ağırlığını iki ayağının üzerine vererek dimdik durur; Rukü ettiği zaman başını ne yukarıya diker ne de aşağıya eğer, ikisi arasında tutardı. Ruküdan kalktığı vakit ise iyice doğrulmadan secdeye gitmezdi. Başını secdeden kaldırdığı zaman, iyice doğrulup oturmadıkça, ikinci secdeyi yapmazdı.”(3) Bir defasında sevgili peygamberimiz ashabıyla sohbet ederken, en kötü hırsızlığın namazdan çalmak olduğunu söyleyince orada bulunanlardan birisi; “Ey Allah’ın Rasulü! Kişi namazdan nasıl çalar?” diye sordu. Bunun üzerine peygamberimiz: O kişi;”Rüku ve secdelerini tam olarak yapmaz”(4) şeklinde cevap verdi.
Unutmayalım ki, şartlarına riayet edilerek kılınan namaz, Yüce Mevla’mızın ifadesi ile kötülük ve çirkinliklere karşı korur. (5) Öyle ise namazlarımızı bütün beden ve gönül varlığımızla Allah’a yönelerek huşu içinde kılalım. Namazda huşu; Yüce Rabbimizin huzurunda O’nun azametini kalbimizde hissederek, saygı dolu bir yönelişle bu ibadeti yerine getirmektir.Bu itibarla bir mümin, huşuyu engelleyebilecek her şeye karşı önlem almalı, namazda elinden gelen dikkat ve gayreti göstermelidir. Unutmayalım ki namazlarını huşu içinde kılan müminler huzura ererler.(6) Samimiyet ve ihlastan yoksun, hele hele gösteriş ve riyanın karşılığı bir ibadetin sahibine hiçbir faydası olmayacaktır.
Yüce Yaratıcıya karşı kulluk görevimizin bir gereği olarak, kıldığımız namazlarımızın Allah (C.C.) katında makbul olması ve sevgili Peygamberimizin gözümün nuru dediği bir ibadetin güzelliklerinin günlük hayatımıza yansıyabilmesi için; namaza ihlasla başlamalı, dünyevi bir takım kaygı ve düşünceleri geride bırakarak Allah’ın divanına durmalı, Cenab- Hak’kın bizi gördüğünü, bu namazın son namazımız olabileceğini ve kurtuluşumuzu sağlayabileceğini daima hatırımızda tutarak namaz kılmalıyız. Bir ayet mealiyle bitiriyorum:”Rasulüm! Sana vahyedilen Kitab’ı oku ve namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir..”(7)
DİYANET
1-Maide,6.
2-Müslim,Taharet33.
3-Buhari,Ezani22.
4-Malik,Muvatta/Kasru’s-Salat 72
5-Ankebut,45,
6-Mu’minun, l-2
Namaz konusunda Müslümanlara bir tavsiyem olacak
Namazının doğru düzgün ve koşu ile kılınmasını isteyen her Müslüman vdeki sokaktaki çarşıdaki hayatını İslam’a uygun yaşamalıdır. namaz dışındaki vakitlerini haram işlerle geçiren bir Müslüman asla namazını hakkıyla kılamaz.
Haramlar işlenen günahlar kalpleri karartır ve ibadetten uzaklaştırır ibadet zevkini öldürür insanı ibadete karşı tembelleştirir.
Bunlarla birlikte her Müslüman namazın nasıl kılınacağını namazla ilgili hükümleri öğrenmelidir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Namaz kılarken belki de en fazla dikkat edeceğimiz şey namaz kılarken acele etmemek olmalıdır. Her bir rüknün hakkını vererek namaz kılmak, namazda dikkat edeceğimiz şartların başında gelmektedir.
Rabbimiz (cc) şöyle buyuruyor:
”Rasulüm! Sana vahyedilen Kitab’ı oku ve namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir..”