Paylaş
Namazda Fatiha farz mı
Question
Fatiha’nın namazda okunması farz mıdır?
Mezheplere göre namazda Fatiha okumanın Hükmü
Fakihler, Fâtiha’nın namazda okunması konusunda iki görüşe ayrılmışlardır:
a) Cumhûra (Mâlikî, Şâfiî, Hanbeli) “ye göre, Fâtiha’nın namazda okunması sıhhatinin şartıdır. Fâtiha Sûresi’ni bilip de okumayan bir kimsenin namazı sahih olmaz.
b) İmâm Sevrî ve İmâm-ı A’zam Ebû Hanîfe (rha)’ye göre namaz Fâtiha okunmaksızın da sahih olur. Namazda Kur’ân’dan üç kısa âyet veya bir uzun âyetin okunması ise farzdır.
Cumhurun delilleri
Cumhûr, Fâtiha’nın namazda okunmasının farz olduğunu birçok delille ispat etmişlerdir.
Birinci delil: Ubâde b. Samit’in (ra) Resûlullah’tan (s.a.v.) naklettiği şu hadis-i şeriftir: “Fâtiha’yı okumayanın namazı geçerli değildir.”43 İkinci delil: Ebû Hüreyre’nin (ra) Resûlullah’tan (s.a.v.) naklettiği:
“Her kim namaz kılarda ümmü’l-kitâbı (Fâtiha) okumazsa o namaz noksandır, noksandır, noksandır. Tamam değildir.”” hadis-i şerifidir.
Üçüncü delil: Ebû Sa’id el-Hudrî’nin (r.a) naklettiği şu hadis-i şeriftir: “Resûlullah (s.a.v.), bize namazda Fâtiha Sûresi ile bildiğimiz di ğer bir sûre veya bir sûreden birkaç âyetin okunmasını emrettiler.”
Cumhûra göre bu hadis-i şerifler, Fâtiha Sûresi’nin namazda okunmasının farz olduğuna delâlettir. Zira Resûlullah’ın (s.a.v.) birinci delildeki hadis-i şerîfi namazın sıhhatli olmayacağına delâlet ettiği gibi, Ebû Hüreyre’den (r.a) nakledilen ve Resûlullah tarafından üç defa tek rar edilen “o namaz noksandır” ifadesi de Fâtiha okunmadan kılınan namazın noksan ve fâsit olacağını gösterir. Öyleyse Fâtiha’nın namazda okunması farzdır ve sıhhatinin şartlarındandır.
BENZER KONULAR:
Cevapla