SORU:
Selamün aleyküm hocam. Daha önceleri sık sık olurdu, bu sıralarda seyrekleşen bir sorunum var. Abdestten önce gaz ile hiçbir sorun yaşamıyorum, ancak abdest aldıktan sonra gaz çıkarma konusunda vücudum hassaslaşıyor. Özellikle namaz esnasında kıpırdanma hissediyorum. Ama gaz çıkıp çıkmadığından emin olamıyorum. Yüzde doksan çıkmadı, yüzde on çıktı hissi oluyor. Bu konudaki hadiseleri de biliyorum. Ve önemsemeyip namaza devam ediyorum. Gaz çıktığından tam emin olsam namazı keserim. Şüpheli olduğundan ve de vesvese illetine kapılmamak için namaza devam ediyorum. Bu yaptığım doğru mudur. Bana bu konuda başka nasıl bir hareket yapmamı tavsiye edersiniz. Teşekkür ederim.
CEVAP:
Namazda yellenme hissi sahabeler döneminde de yaşanmış ve Peygamberimize sorulmuş.
Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem ses ve koku duymadıkça namazınızı bırakmayınız buyurmuştur.
Bu yellenme hissi gaz / kaçırma hissi genelde namazda olur namazınızı kılın namazı bırakmayın, sizin kalbinize gelen düşüncelere aldırmayın doğru olanı budur tıpkı yaptığınız gibi
Aşağıdaki linke tıklayarak bu konudaki hadisleri de okuyabilirsiniz
Answers ( 3 )
Namazda yellenme hissi sadece bir histen ibaret ise yani ses veya koku yok ise; namazı bozmadan bu şekilde namaza devam edilmelidir. Fakat yellenme hissinin yanında ses ve koku var ise namazı bozup tekrar abdest almak gerekmektedir.
Bu gibi haller yani namaz kılarken yellenme hissi olması vesveseden kaynaklanmaktadır. Vesvese yapmamak gerekmektedir.
Namaza baslayali 4 5 gun falan oldu abdest aldigim an gaz geliyor namaz esnasinda cok zorlaniyorum tekrar tekrar abdest aliyorum her abdest aldigimda ise tekrar geliyor yani her abdestten sonra geliyor kacis yolum olmuyor ve bu yuzden namazda beni bu durum cok zorluyor hicbirinde de ses ve koku yok agladigim bile oldu normal hayatta boyle olmadigim icin ozurlu de sayilmiyorum sanirim napacam bilmiyorum ama namaz kilmayi cok istiyorum birakmak istemiyorum lutfen yardimci olur musunuz
Rabbim namaz kılmayı sizlere devam ettirsin.
Eğer sadece namaz kıldığınız zaman bu gaz sorunu oluyor, diğer zamanlarda böyle bir durum söz konusu değil ise ve bu sadece namazlarda meydana geliyor ise şeytanın vesvesesidir. Sizlerden ricam gaz çıktığından emin olmadığınız müddetçe namazınızı bozmayıp, namaz kılmaya devam edin. Ancak bu şekilde bu hastalıktan baş edebilirsiniz
Dua sırasında gaz çıkarma (gaz veya şişkinlik) hissi yaşarsanız, rahatsız edici ve dikkat dağıtıcı olabilir. İşte bu sorunu çözmek için birkaç öneri:
Diyetinize özen gösterin: Diyetinize ve beslenme alışkanlıklarınıza dikkat edin. Bazı yiyecekler, özellikle fasulye, mercimek, lahana, soğan, gazlı içecekler ve kızartılmış veya yağlı yiyecekler gibi gaz yapanlar gaza ve şişkinliğe katkıda bulunabilir. Rahatsızlığı en aza indirmek için namazdan önce bu yiyeceklerden kaçınmaya veya sınırlandırmaya çalışın.
Orta derecede yiyin ve için: Namazdan önce aşırı yemek veya çok miktarda sıvı içmek tokluk ve gaz hissine yol açabilir. Dua etmeden önce sindirim için yeterli zamanınız olduğundan emin olarak yeme ve içme alışkanlıklarınızda ölçülü olun.
Doğru duruşu koruyun: Namaz sırasında, özellikle ayakta ve secde pozisyonlarında doğru duruşu korumaya odaklanın. Sırtınızı düzeltin, karın kaslarınızı gevşetin ve eğilmekten veya kambur durmaktan kaçının. Doğru duruş, karın üzerindeki baskıyı hafifletmeye ve daha iyi sindirimi desteklemeye yardımcı olabilir.
Gerekirse kısa bir mola verin: Rahatsızlık şiddetlenirse veya dua sırasında konsantre olma yeteneğinizi önemli ölçüde etkilerse, kısa bir süre ara verebilir ve sorunu çözmek için kendinize izin verebilirsiniz. Gerekirse tuvaleti ziyaret edin veya birkaç dakikanızı ayırarak herhangi bir hapsolmuş gazı ihtiyatlı bir şekilde serbest bırakın.
Sorun devam ederse tıbbi yardım alın: Sürekli olarak namazınızı veya günlük yaşamınızı önemli ölçüde engelleyen aşırı gaz veya şişkinlik yaşıyorsanız, bir sağlık uzmanına danışmanız faydalı olabilir. Doğru bir teşhis sağlayabilir ve semptomları hafifletmek için diyet ayarlamaları veya potansiyel tedaviler önerebilirler.
Unutmayın, namazın birincil odak noktası Allah ile bağlantı kurmak ve ibadetle meşgul olmaktır. Geçici bir fiziksel rahatsızlıkla karşılaşırsanız, bunu halletmek için elinizden gelenin en iyisini yapın, aynı zamanda duanıza odaklanın ve samimi niyet ve bağlılıkla Allah’a yakınlık arayın.