Paylaş
Namazda gaz kaçırma hissi ile ilgili hadisler
Question
Namazda Yellenme hissi hakkında hadisler arapça türkçe
*عَنْ عَبَّادِ بْنِ تَمِيمٍ عَنْ عَمِّهِ أَنَّهُ شَكَا إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الرَّجُلُ الَّذِي يُخَيَّلُ إِلَيْهِ أَنَّهُ يَجِدُ الشَّيْءَ فِي الصَّلَاةِ، فَقَالَ: لا يَنْفَتِلْ أَوْ لَا يَنْصَرِفْ حَتَّى يَسْمَعَ صَوْتًا أَوْ يَجِدَ رِيحًا.*[ رواه البخاري ومسلم ]
“Abbâd b. Temîm’den, o da amcasından rivâyet ettiğine göre, Rasûlullah (sav)’e, namaz sırasında bir şeyler hissettiği duygusu gelen dübüründen koku veya ses çıktığı yellendiği kendisine his gelen kişinin durumundan şikayette bulunulunca o şöyle buyurmuştur:
– Arkasından/Dübüründen bir ses işitmedikçe veya bir koku hissetmedikçe namazı bırakmasın
KAYNAK: Buhârî; hadis no: 137. Müslim; hadis no: 362.Lafız, Müslim
“Sesini veya kokusunu almadığınız şeylerden dolayı abdest almayınız.””
[Müslim, Hayz, 99 (362), Ayrıca bk. Buhari, Vudû, 4, 36]
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Namazda gaz kaçırma hissi varsa kişide, ve bu sadece bir his ise vesvese yapmadan namazına devam etmelidir. Rasulullah (sav)’in de buyurduğu gibi koku ve ses olmadığı müddetçe kişinin abdesti bozulmamıştır. Namazına devam edebilir. Bu gibi durumlarda vesvese yapmamak gerekmektedir. Eğer koku ve ses duymadığımız müddetçe gaz kaçırmış olmayız. Dolayısıyla namazımıza devam edebiliriz.
Hadis-i Şerif’ten anlıyoruz ki namazda gaz kaçırma hissi geldiğinde şayet ses duyulur veya koku hissedilirse namaz bozulur abdest alınır fakat ses duyulmaz ve koku da hissedilmezse bu şeytanın dürtüsü olabilir Ondan dolayı namaz ve abdest bozulmaz
Namazda gaz çıkarma hissinden bahseden birkaç hadis vardır. İşte konuyla ilgili iki hadis:
Ebu Hureyre (Allah ondan razı olsun)’dan Sahih-i Buhari’de şöyle rivayet edilmiştir:
“Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Sizden biri midesinde bir şey hisseder ve kendisinden bir şey çıkıp çıkmadığından emin olmazsa, bir ses veya koku duymadıkça mescidden çıkmasın. bir şey.'”
Bu hadis, namazda gaz çıkarmak söz konusu olduğunda yakinin önemini vurgulamaktadır. Namaz kılarken midesinde bir şey hissedildiği halde gaz çıkıp çıkmadığından emin olunmayan kimse, gaza benzer bir ses veya koku duymadıkça namaza devam etmelidir.
Abdullah ibn Zeyd (Allah ondan razı olsun) tarafından Sahih-i Müslim’de rivayet edilmiştir:
Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz namaz kılarken karnında bir şey hisseder ve gaz çıkarıp çıkarmadığından şüpheye düşerse, bir ses duymadıkça namazını terk etmesin.” veya bir şey kokuyor.'”
Bu hadis, önceki rivayeti pekiştirmekte ve namazda gazın çıkmasından şüphe duyan kimsenin, gaz kokusu veya buna benzer bir ses duymadıkça namazı bozmamasını tavsiye etmektedir.
Bu hadisler, namazda gazın çıkıp çıkmadığının tespitinde kesinliğin önemine dikkat çekmektedir. Ses, koku gibi açık bir delil olmadıkça, namaza devam edilmesi ve sadece gaz çıkarma şüphesi ile namaza ara verilmemesi müstehabdır.