Namazda gaz kaçırma vesvesesi

Question

Namazda gaz çıkardığını sanmak Vesvese

Selamun aleyküm. Benim namazdayken gazım geliyor tutmaya çalışıyorum, sonra gaz hissi gidiyor. Gaz hissinin gitmesinin sebebi gaz kaçırmam mı ? Gaz kaçırıp kaçırmadığımdan emin olamıyorum. Ne yapmalıyım, özür sahibi miyim, tek abdest almam doğru mu, Maliki mezhebini taklit etmem mi gerekir? (Gazın geldiğinden eminim) Abdestsiz namaz kılmaktan çok korkuyorum. Namazlarımı kılamaz oldum. Allah rızası için yardım edin.
Şimdiden Allah razı olsun.

Namazda sürekli gaz kaçırma hissi varsa bu vesvesedir

Yellenme hissi olunca ses ve koku duyulmadikça asla abdest ve namaz bozulmaz

Vesvese için başka mezhebi taklit etmeye gerek yoktur çünkü her mezhepte mutlaka çıkış yolu vardir

Maliki mezhebine göre gaz çıksa dahi bir daha abdest tazelemeye gerek yok mudur ? Özür mü sayılır ?

Kardeşim sana bir taktik vereyim bunu uygula:
Abdestin bozuldugundan emin degilsen abdestin var kabul et.

“kesin olmadığı surece kesinlikle abdest alma.Bozduysan abdest al.”
Ben böyle atlattım elhamdülillah.

CEVAP:

Aleykümselam ve rahmetullah. Öncelikle Allah seni bu konuda feraha çıkarsın ve ibadetlerinde huzur nasip etsin. Bu tür vesveseler, birçok kişinin yaşadığı yaygın bir durum ve İslam’da bununla ilgili net ilkeler bulunmaktadır.

1. Gaz Hissi Vesvese Olabilir

Eğer gaz çıkarıldına kesin bir delilin (ses veya koku) yoksa abdestin bozulmamış kabul edilir. Peygamber Efendimiz (sav) bu konuda şöyle buyurmuştur:

“Sizden biri, karnında bir şey olup olmadığından (gaz çıktığına) dair şüpheye düşerse, ses veya koku duymadıkça mescitten çıkmasın.” (Müslim, Hayz, 98)
Bu hadis, şüphe ile değil, kesinlik ile hareketin meydana gelmesinin ortaya çıktığını ortaya koyuyor. Gazın çıkışından kesin olarak emin değilsen, abdestin bozulmamıştır.


2. Vesveseyle Nasıl Mücadele Edilir?

Şüpheyle abdest bozulmaz : Şüpheye düştüğün zaman “acaba gaz kaçırdım mı?” diye söylemek yeterli bir delil değildir. Kendini bu düşünceyle sürdürmek, şeytanın vesvesesine kapılmaktır. Bu nedenle “abdestim var” kabul ediyorsunuz.

Sürekli abdest tazeleme alışkanlığını bırak : Vesveseli olan bir kimse, sürekli abdest tazeleme ihtiyacı duyuluyor. Oysa bu, ibadetlerini zorlaştırmaktan başka bir şey yaramaz.

Sakin ol ve kendini zorlamaya çalış : Gaz geldiğinin an, kaslarını sıkmak yerine rahatla. Bu onun çoğu zaman “sinirsel spazm” olabilir. Gerçekte gaz çıktığında, genellikle fark edersin.

Kendi İçindeki sesi fark et : Bu tür vesveseler, kalbin huzurunu bozmaya yönelik bir şeytani taktiktir. Kendine sık sık şu hatırlatmayı yap: “Eğer ses ve koku yoksa abdestim var.”


3. Özür Sahibi Olup Nasıl Anlarsın?

Özür sahibi olma şartları : Bir kimse, abdest aldığı andan itibaren bir takip zamanı boyunca sürekli gaz kaçırıyorsa (mesela her 5-10 dakikada bir çıkıyorsa) o kişi “özür sahibi” sayılır.

Eğer gaz gelmesi sürekli oluyorsa ama gerçekten gaz çıkmıyorsa , bu özür değil, vesvesedir. Ancak eğer bir vakit boyunca gaz kaçırma durumu sürekli oluyorsa (her 10 dakikada bir mesela) o zaman pişmanlık sahibi olabilirsin. Bu durumda, onun namaz vakti için bir abdest almak yeterlidir. O abdestle o namaz vaktinin sonuna kadar ibadet edebilirsin.


4. Maliki Mezhebi’ni Taklit Etmek Gerekir mi?

Hanefi mezhebinde, gaz geldiğini hissetme, ses veya koku olmadıkça abdestin miktarlarına neden olmaz. Bu nedenle başka bir mezhebi taklit etmeye gerek yoktur .

Ancak vesveseden kurtulmak adına bazı insanlar Maliki mezhebini taklit eder. Maliki mezhebinde, sürekli gelen gaz “özür” kabul edilir. Yani bir vakitte sürekli gaz yapan kişi bir defa abdest alır ve o vakitte abdestini bozan bir durum (gaz dahi olsa) olsa bile, o abdest bozulmaz.

Maliki mezhebini taklit etmek bir çözüm olabilir , ancak bu vesveseyle mücadele etmek daha faziletlidir. Çünkü şeytanın hedefi seni ibadetten soğutmak ve zorlamaktır.


5. Pratik Öneriler

Kendine bir kural koy : “Koku veya ses olmadan abdestimi alınmayan kabul edilmeyeceğim” de.

Aynı düşünceyle sürekli olursa hemen namaza dön : Bu düşünceyi uzatmak şeytanın meydana geldiği bir durumdur.

Bu konuda aşırı titizlik bırak : İslam güvenliği dinidir. Senin bu sıkıntının farkında olan Rabbimiz, sana bir sağlık sunmuş ve ses ve koku olmadan abdestin bozulmayacağını bildirmemiştir.

Namaz dairesini ve bırakma : Asla namazlarını terk etme. Bu düşünceleri seni yıpratsa da, ibadetini bırakman daha büyük bir zarardır.

Dua et : Allah’a dua et ki, bu vesveseden kurtulabilesin. Peygamber Efendimiz’in (sav) vesvese ile ilgili şu duasını sık sık okuyabilirsin:

“Allahım! Nefsime takva ver ve onu temizle. Sen onu en iyi temizleyensin. Onun dostu ve sahibisin.” (Müslim, Zikir 2722)


6. Özetle

Gaz geldiğinde kesin olarak emin değilsen abdestin bozulmaz .

Gaz hissi, vesveseden çıkansa bu şeytanın bir türüdür . Bu hisle savaşmalısın.

Koku veya ses yoksa abdestin geçerlidir .

Özür sahibi olup olmadığı için, bir takip zamanı boyunca sürekli gaz kaçırma gözlemle.

Maliki mezhebini taklit etmek bir çözüm olabilir, ama asıl çözüm, vesveseyi yenmektir.

Unutma: Vesvese ne kadar artarsa ​​artsın, namaz kılmaya devam et. Şeytanın seni amacı ibadetten alıkoymaktır. Sen bu oyunu boz ve “Ses yok, koku yok, abdestim bozulmadı” diyerek namazına devam et. Bu konuda ne kadar kararlı olursa, vesvese o kadar çabuk yok olur.

Allah yardımcınız olsun, kalbinize huzur versin. Eğer başka sorular olursa korkmadan sorabilirsin.

Dini Siteler

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 7 )

    0
    2021-02-07T20:15:46+03:00

    Merhaba bende irritabl bağırsak sendromu var. Yellenme problemi yasayan bir insanım namazlarımda eğilip kalkarken çok sıkıntı yaşıyorum bazı namazlarımı 3 4 kere kılmam gerekiyor fakar 2 sene boyunca bu yellenmeyle mücadele ediyorum her namazımda yelleniyorum gazların kesildiği bir müddet bekliyorum fakat bir iki namaz dışında diğer bütün namazlarım sıkıntılı ben bu durumda özür sahibi oluyor muyum?

      0
      2021-02-07T20:34:11+03:00

      Özür sahibi olabilmeniz için o özrün en az bir namaz vakti boyunca namaz kılamayacak şekilde devam etmesidir. Eğer bu durum var ise sizde özür sahibisiniz demektir. Özür sahibi olduğunuz için her namaz için ayrı ayrı abdest almalısınız. Namazda gaz gelse bile abdestiniz bozulmadığı için namazınıza engel bir durum olmamaktadır.

    0
    2022-03-05T21:15:21+03:00

    Abdestsiz namaz kılma vesvesesi

    Selamun Aleyküm. Ben kaza namazımı kılarken teşehhüd miktarı oturduktan sonra afedersiniz dübür kısmında bir şey hissettim. İlk başta abdestimin bozulmuş olabileceğini düşünüp namazdan çıktım. Çok kısa bir süre sonra bozulmamış olabileceğini düşündüm. Koku ve ses de yoktu. Daha sonra bir başka namazımı kılmadan önce 2 defa daha afedersiniz kendimi acaba gaz var mı diyerekten sıktım yine bir şey hissettim gibi oldum. Fakat tam gaz çıkıp çıkmadığı konusunda emin değildim. Yine koku ve ses yoktu. Çıkmamış olabileceğini düşünerek bir sonraki namazlarımı kıldım. Abdestsiz namaz kılmış olmaktan korkuyorum. Sizce ne yapmam gerekir. Yardımcı olursanız sevinirim. Allah şimdiden sizden razı olsun.

      0
      2022-03-05T21:27:40+03:00

      Namaz kılarken gaz çıkarma vesvesesi ne yazık ki Müslümanlarda oluyor. Sizin de dediğiniz gibi eğer ses ve koku yok ise namazınıza devam edin. Ancak vesveseyi bu şekilde yenebilirsiniz. Ama ses ve koku var ise namazınız bozulmuştur. Abdest alıp tekrar namazı kılmanız gerekir.

    0
    2022-03-05T21:29:33+03:00

    Bir Müslüman namaz kılarken sürekli gaz kaçırma durumu aklına geliyor ise bu vesvesedir. Şeytan bu kişinin ibadet yapmasını engellemek istiyor demektir. Bu durumda yapılması gereken tek bir şey vardır o da; ses ve koku olmadığı müddetçe namazına devam etmesi gerekir kişinin. Ancak bu şekilde yenebilir vesveseyi.

    0
    2022-03-05T23:28:29+03:00

    Hocam sadece his vardı. Koku ve ses yoktu. Dediğim gibi sadece hissetme olayı oldu. Kendimi gaz var mı diye sıkınca da dediğim gibi ses ve koku olmadı yine sadece his oldu. Ben bozulmamış olabileceğini düşünerek namazlarıma devam ettim. Yani doğru mu yaptım ? Anladığım kadarı ile.

    0
    2023-03-19T14:09:37+03:00

    Namazda önden bişey çıkması

    Selamün Aleyküm. Ben bir kadınım ve bazen namazda önden gaz gibi bisey çıkıyor hava baloncuk ya da gerçek bir gaz gibi yani ama önden bunu hissettiğim sırada arkada bi hareketlilik olmadığını biliyorum yine de abdestim bozuldu mu bile bile günaha mı girdim diye düşünmeden edemiyorum bu önden hissettiğim şey vesvese değil ama kesin olarak olan bişey ama acaba arkadan çıktı da öne dogru mu geldi diye düşünüyorum arkadan da bisey çıktığını sanmıyorum ama öyle olsa hissederdim namazım olmamış gibi hissediyorum önden çıkan şeyler abdest bozmaz yazıyor internette ama kalbim mutmain olmuyor bel ki de ben yanlış yaptım o yüzden böyle içim rahat etmiyor diye düşünüyorum ne yapıcağımı bilmiyorum Allah rızası için bana yol gösterin.

    0
    2023-05-27T04:47:07+03:00

    Dua ederken gaz sızıntısı olduğu sanrısını veya korkusunu yaşamak üzücü olabilir. Bu tür endişeleri ele almak ve güvenliğinizi ve iç huzurunuzu sağlamak için uygun önlemleri almak önemlidir. İşte atabileceğiniz bazı adımlar:

    1. Durumu değerlendirin: Gaz kaçağı olasılığını değerlendirmek için bir dakikanızı ayırın. Belirgin bir koku veya diğer göstergeler nedeniyle bir gaz sızıntısından gerçekten şüpheleniyorsanız, güvenliğinize öncelik verin ve alanı derhal boşaltın. Yardım için uygun yetkililerle veya gaz şirketiyle iletişime geçin.
    2. Gaz kaçağı olmadığını onaylayın: Açık bir gaz kaçağı belirtisi yoksa, bunun asılsız korkuların veya endişelerin bir sonucu olabileceğini kendinize hatırlatın. Gaz kaçakları tipik olarak belirgin bir koku, tıslama sesleri veya diğer fiziksel işaretler gibi göze çarpan göstergelere sahiptir. Emin değilseniz, ek güvence sağlamak için bir gaz dedektörü kullanmayı düşünebilirsiniz.
    3. Profesyonel yardım alın: Dua sırasında veya genel olarak gaz sızıntısı veya diğer fobilerle ilgili kalıcı korkular veya endişeler yaşıyorsanız, bir akıl sağlığı uzmanından yardım almanız yararlı olabilir. Bu korkuları ele almak ve endişelerinizi hafifletmek için destek, başa çıkma stratejileri ve müdahaleler sağlayabilirler.
    4. Farkındalık ve konsantrasyona odaklanın: Dua sırasında, farkındalığı ve konsantrasyonu korumaya çalışın. Dikkatinizi duanızın amacına ve maneviyatına yönlendirin, bunun sizi rahatsız eden düşünce ve endişelerden öncelikli olmasına izin verin.
    5. Dini rehberlik isteyin: Özellikle dua sırasındaki dini uygulamalar veya ritüellerle ilgili endişeleriniz varsa, güvenilir bir dini otoriteye veya alime danışmak faydalı olabilir. İslami öğreti ve ilkelere dayalı olarak rehberlik ve güvence sağlayabilirler.

    Unutmayın, İslam inananları güvenliklerine, esenliklerine ve akıl sağlıklarına öncelik vermeye teşvik eder. Gerekli önlemlerin alınması ve gerektiğinde profesyonel yardım alınması önemlidir. Dualarınız huzur ve sükunetle dolsun.

    En iyi cevap
    0
    2024-03-10T11:20:28+03:00
    This answer was edited.

    Selamün Aleyküm. Ben gazdan dolayı özür sahibiyim normalde bu kesin fetva hattıyla gorusmustum daha önce ibs sorunum var. Özür sahibi de olsak bilerek gaz çıkarırsak abdest bozulur bunu biliyorum. Ben namazda hep bilerek cikariyormusum gibi geliyor.karnim hep sis olduğu için sürekli karnımı ileri doğru veresim geliyor nefesim yetmiyo gibi geliyor  derin nefes alıp karnımı dışarı verirken gazda çıkarıyorum sanki. Ya da başka hareket yaparken de farketmez hep kasıtlı yapıyorum sanki öyle hissediyorum bilerek yapmak değilim amacım asla o niyetle yapmıyorum ama ya bilerek yapıyorsak istemesem de diye de düşünüyorum. Ben içim rahat etmediği için bir kaç gece yatarken dua ettim Allah’ım eğer emin olmadığım şeyde gerçekten abdestim bozukduysa beni gece uyandir yoksa alarma kadar uyanmayayım diye her dua ettiğinde de gece uyandım yatsıyı vitiri geri kıldım ama namazda hissettiğim şey de gerçekten birşey mi yapıyorum emin değilim ama Allah duamı kabul etti uyandım diye düşünüyorum vesvese diyip takilmasam zaten özür sahibi olduğum için istemsiz kas hareketleri oluyordur belki makatta ama bu seferde Rabbimin duamı kabul edip etmediğinden şüpheye düşmüş olacağım günaha girersem çünkü ne zaman böyle dua etsem hep gece uyandım Rabbim beni kaldırdı diye düşünüyorum. gece uyandim diye yatsıyı falan yeniden kıldım imsak olmadan ama gün içinde diğer namazlarim da oldu bunlar onlar ne olacak . Ettiğim dualar ve sonrasında gece uyanmalarim olmasaydı bende vesvese diyip takılmaya çalışırdım ama yapamıyorum Rabbim beni uyandırdı demek ki istemeden de olsa yanlış yapmışım diyorum biliyorum size garip gelebilir ama kafayı yemek üzereyim rezil bir kul gibi hissediyorum kendimi hiç layıkıyla ibadet edemiyorum napcam sürekli böyle oluyor sabah namazında da oldu geri kilmadim içim rahat degil şaşırdım Allah rızası için yardımcı olun bana.

    0
    2024-12-16T16:22:50+03:00

    Ve Aleykümselam kardeşim,

    Öncelikle Allah seni vesveseden, şüpheden ve hayallerden muhafaza etsin. Bu bölgedeki ilgili endişelerini ortadan kaldıracak ve seni rahatlatacak bazı bilgiler vermek istiyoruz.

    1. Özür Sahibi Olma Hali

    Fıkha göre, özür sahibi olan kişi, abdesti bozan bir durumun sürekli devam etmesi (bununla sürekli gaz çıkışı, miktarı damlaması vb.) nedeniyle, her namaz vakti için abdest alır ve o vakit boyunca o abdesti bozan şey tekrar etse de namazına devam eder. Bu, dinimizin bir konforu ilkesidir ve Allah, kullarına zorluklar değil sağlıktır.

    2. Vesvese ve Şeytanın Hileleri

    Vesvese, insana ibadetten soğutmak, yetersizlik hissini vermek ve sürekli şüphe içinde ayrılmak için şeytanın bir yoludur. Eğer sürekli “Acaba’yı kullandım mı gaz çıkardım?” diye düşünüyorsan, bil ki bu vesvesedir. Çünkü bir şeyi aktarmanın bilinmesi olursun. Vesveseler, kişinin gözlerini çalıştıran, yaptığı ibadetten zevk almayı engelleyen ve huzuru kaçıranlar içindir.

    İmam Gazali (rahimehullah) şöyle der:

    “Vesvese, şeytanın kalbe attığı bir fitnedir. Onun tedavisi, vesveseyi görmezden gelmektir.”

    Senin dedin, “Derin nefes alıyorum, karnımı ileri itiyorum, sanki gaz çıkıyormuş gibi oluyor” durumu kontrol edemediğiniz bir durum ve bu, abdestin düzenine sebep olmaz. Çünkü yapmak istiyoruz; Kasıtlı, iradeli bir fiili gerektirir. Senin amacın gaz çıkarmak değil, nefes almak ve rahatlamaktır.

    3. Dua ve Gece Uyanmalarının

    Senin, Allah’tan doğru yolda olmak için yardım istemen çok güzel bir davranış. Gece uyanmak ise belki biyolojik bir refleks veya Rabbimizin bir lütfudur. Ancak unutma ki, bu uyanmayı “abdestim bozuldu”ya delil doğru değildir. Çünkü bu, Allah’ın insan fıtratına koyduğu bir kapasitelik halidir. Gece uyanmalarının sebebini abdestle öldürmenin, vesvesenin bir göstergesidir. Eğer bu yolu takip ederse, sürekli gece uyanmayla ibadetlerini iç huzuruyla yapamayacaksın.

    Şeytanın hilelerinden biri de, insanı “ibadeti eksik yaptın, iade et” diye zorlamaktır. Unutma, bu hislerin seni yorduğunu ve ibadetten soğutmaya gittiğinde fark ediyorsan, bil ki bu vesvesedir.

    4. Ne Yapmalısın?

    gelecekte vesveseye kulak esma. Bu, ibadetinin değerini düşürmez. Zaten kusuru sahibi olduğun için, istemeden gaz çıkması abdesti bozmaz.

    “Acaba ile mi yaptım?” diye söylediğinin onu an, bu bir vesvesedir. Çünkü yapılmış olsan, bilirsin. Şüphe varsa, asıl olan, abdestin devam etmektedir.

    Gece uyanmalarla abdestin bozulmadığını kaybetmedi. Bu bir delil değildir. İslam, açık ve net delil ister. Zan ile hüküm verilmez.

    Her namazdan sonra “Rabbim kabul et, hatam varsa afet” duası et ve ibadetini Allah’a emanet et. Ama sana gönül rahatlığı verir.

    5. Özetle:

    Özür sahibi olduğun için, onun namaz vakti bir abdest al ve o vakit boyunca başka bir abdest almana gerek yok.

    Gazın istem dışını çıkarsa abdesti bozmaz.

    Vesveseye kapılırsan, kesin bir bilgi olmadan abdesti bozduğuna inanıyorum.

    Gece uyanmalarınla ​​ibadetin değişmesi bir bağ kurma. Allah seni uyandırmış olabilir, ama bu, “Abdestim bozuldu” anlamına gelmez.

    Kendini “rezil bir kul” olarak görme. Bu, şeytanın sana kurduğu bir tuzaktır. Allah, tövbe eden, samimiyetle çabalayan kullarını sever.

    Sana Bir Dua ve Tavsiye

    Şu duayı sık sık oku:

    “Allahümme eûzü bike mine’l-hemmi ve’l-hazeni ve eûzü bike mine’l-aczi ve’l-keseli ve eûzü bike mine’l-cübni ve’l-buhli ve eûzü bike min galebeti’d-deyni ve kahri’r-ricâl.”

    (Anlamı: Allah’ım, üzüntüden ve kederden, acizlikten ve tembellikten, korkaklıktan ve cimrilikten, borcun baskısından ve insanların kahrından Sana sığınırım.)

    Ayrıca abdest aldığında şunu belirtsin:

    “Allah’ım, abdestimi ve namazımı Sana emanet ediyorum, hatam olursa Sen düzelt.”

    Bu teslimiyet, gönlündeki vesveseyi kırar. Kendini yetersiz bir kul gibi görme. Hahamımızın rahmeti geniştir. Ey, seni ne kusurlarınla ​​ne vesveselerinle ne de şüphelerinle yargılama hatası. Niyetine ve samimiyetine bakacaktır.

    Bu durumda, hayat kalitesinde çok fazla düşüş olursa, bir psikologla konuşarak düşünebilirsin. Çünkü bazen bu tür vesveseler, “dini takıntılar” (obsesif-kompülsif bozulma, OKB) adı verilen bir durum parçası olabilir. Bu, iman zayıflığı değildir; psikolojik bir durum ve tedavi mümkündür.

    Son Tavsiyem

    Namazdan önce kendine şunu söyle:

    “Ben abdest aldım, abdestsiz değilim. Vesvese gelse de beni bağlamaz. Şeytana almayacağım.”

    Her vesvese geldiğinde, “Allah benden bu kadarını istiyor, daha fazlasını değil” de ve namazına devam et. Şeytanın vesvesesine karşı almazsan, şeytan pes eder.

    Sonuç

    Vesvese, seni yormak ve ibadetten soğutmak için gelir.

    Özür sahibi olduğun için, o vakit boyunca gaz çıksa bile abdestin bozulmaz.

    Gece uyanmanın abdestinin bozulduğuna delil değildir.

    Namazdan sonra, “Allah’ım, namazımı kabul et” de ve gerisini Allah’a bırak.

    Rabbine güven ve unutma ki, Allah rahmetiyle muamele eder.

    Sakın “ben rezil bir kulum” deme! Sen çabalıyorsun, ilerliyorsun, dualar ediyorsun. Bu, Allah’ın sevgisine layık bir çabadır. Rahat ol. Allah seni bu hâlinle seviyor.

    Eğer belirginse başka bir konu olursa, buradayım. Allah’a emanet ol. Rabbimin huzuruna ver.

Cevapla