Namazda huşuyu nasıl elde ederiz

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Huşu ile namaz nasıl kılınır

Namazda husuyu nasil elde ederiz

namazı Huşu ile kılmak için en başta ilmihal bilgilerini bilmeliyiz tüm duaları tam bilmeliyiz Mümkünse anlamlarını öğrenmeliyiz yani abdesti ve namazı uygun bir şekilde kılmalıyız ilmihal öğrenmeden abdesti ve namazı tam kılmak mümkün değildir

namaz dışındaki en büyük etken ise Allah’ın rızasına göre yaşamaktır helal ve harama dikkat etmeyen ağzıyla kötü söz söyleyen gözleriyle harama bakan kişi asla Huşu ile namaz kılamaz mümkün değildir


Huşu için ihlas ile amel edin ve günahlardan uzak durun göreceksiniz ibadet lezzeti hasıl olacak

Answers ( 3 )

    0
    2021-01-10T08:28:42+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Namazda Huşu İçin On Altın Kural

     

    Abdestinize büyük özen gösterin:

     

    Ne zaman alındığı belli olmayan, bozulup bozulmadığı konusunda şüpheli olduğunuz yıpranmış abdestlerle namaza durmayın. Abdestinizi ne kadar huşu ile alırsanız namazınızı da o kadar huşu ile kılarsınız. Temizliğinize çok dikkat edin. Abdest suyunu israf etmeyin. Abdestin sizi günah kirlerinden temizleyip Allah’ın huzuruna hazırlayan bir ibadet olduğunu unutmayın.

    ***

    Kalbinizi namaza hazırlayın:

     

    Namazınızı geçiştirecek bir ruh hali ile namaza durmayın. Şu namazı kılayım da aradan çıksın düşüncesi ile namaza durmayın. Abdest sıkışıklığı varken, yemek hazırken namaza durmayın. Bedeninizle birlikte kalbinizi de namaza getirin. Bedeniniz namazdayken kalbiniz dizide, filmde, yemekte, iş yerinde, kasada, müşteride, internette, whatsappta, sosyal medyada kalmasın.

    ***

    Namaza dertlerinizle gelin:

     

    Namaza durmadan önce dertlerinizi ve bu dertlerinizi de ancak Allah’ın giderebileceğini hiç aklınızdan çıkarmayın. Her bunaldığınızda ve sıkıldığınızda hemen namaza koşun! Size hiç bir faydası dokunmayacak insanlara sorunlarınızı anlatıp durmaktansa her şeyin Rabbi olan Allah’a dökün içinizi ve ondan isteyin!

    Unutmayın! “Namaz, kulun Rabbiyle gizli konuşmasıdır” (Buhari)

    ***

    Bu kapıdan boş dönülmeyeceğini aklınızdan çıkarmayın:

     

    Namaza durmadan önce asla eli boş dönmeyeceğiniz tek kapının Allah’ın kapısı olduğunu yani namaz kapısı olduğunu hatırlayın. Çünkü kul Allah’a dua edince ya istediği nimete kavuşur, ya duası kadar günahı affolunur, ya duası kadar bela ve musibetten kurtulur, ya da duası ahirette daha hayırlısı ile karşılık bulur. Ama asla eli boş olarak dönmez.

    ***

    Allah’tan isteyeceklerinizi namazla isteyin:

     

    Namaza dururken şu an sizin ihtiyacınız olan her nimetin sahibinin Allah olduğunu hatırlayın. “Her şeyin hazinesi Allah’ın katındadır.” (Hicr, 21) Bu hazinelerin anahtarları da Allah’ındır. “Göklerin ve yerin anahtarları O’nundur.” (Şura, 12) Bu hazinelerden ve nimetlerden isteme anahtarından birisi de namazdır. Çünkü Rabbimiz “(Benden) sabır ve namazla yardım isteyin” (Bakara, 153) buyuruyor. O halde ne isteyecekseniz namazla isteyin.

    ***

    Allah dilerse tüm sorunlarınızın anında çözülebileceğini hatırlayın:

     

    Namaza dururken hiç aklınızdan çıkarmayın; şifa veren Allah’tır, ecelimizi belirleyen Allah’tır, evlere huzur veren Allah’tır, rızka bereket veren Allah’tır, evlat veren, verdiği evlatların kız mı erkek mi olacağını belirleyen Allah’tır. Evlatlarımıza hidayet ve ahlak veren de Allah’tır. Başarı Allah’tandır. İzzet ve itibar Allah’ındır. Kalpler Allah’ın elindedir. Kalpleri kaynaştıran da Allah’tır. İnsanı bir makama çıkaracak olan Allah’tır. Dilediğini dilediği anda indirecek olan da Allah’tır. İşte böyle bir Rabbin huzurunda durduğunuzu hiç unutmayın.

    ***

    Her namazı son namazınızmış gibi kılın:

     

    Her namazınıza durduğunuzda bu namazınızın elinizdeki son fırsatınız ve son namazınız olduğunu düşünün. Belki de günahlarınızın affı ve dualarınızın kabulü için son ibadetinizi yaptığınızı ve son fırsatınızı kullandığınızı düşünün. Sürekli ölümü ve hesabı hatırlayın. Namazınızı hızlıca değil ta’dil-i erkan ile kılın.

    ***

    Namazda okuduğunuz surelerin anlamlarını öğrenin:

     

    Başta Fatiha suresi olmak üzere namazda okuduğunuz tüm surelerin, yaptığınız tesbihlerin ve duaların anlamlarını öğrenmeye çalışın. Böylece namazda ne söylediğinizin farkında olun. Yeni sureler ve özellikle dua ayetlerini manaları ile birlikte ezberlemeye gayret edin.

    ***

    Haram lokmadan kaçının:

     

    Kazancınıza faiz, rüşvet, haksız kazanç gibi haramlar karıştırmayın. Yediğiniz ve içtiğiniz gıdaların içinde haram katkı maddelerinin olmamasına özen gösterin. Helal sertifikalı ürünleri ve helal kesim etleri tercih edin. Çünkü yediklerimizin ve içtiklerimizin de huşu ile direkt ilgisi vardır.

    ***

    Evinizde namaz için özel bir mescit edinin:

     

    Namazlarınızı camide cemaatle kılmaya çalışın. Evde kıldığınız namazlarınız için de temizliği, sadeliği ve sakinliği olan bir köşeyi mescit olarak belirleyin.

    Sakın unutmayın! Huşu büyük bir nimettir. Bu nimeti elde etmek için vakit ayırmak, gayret etmek, sabırlı olmak ve Allah’a yönelmek gerekir. Çünkü her nimet gibi bu nimeti de verecek olan Rabbimizdir.

    Abdulaziz KIRANŞAL

  1. huşu avatarı
    0
    2021-09-16T15:39:54+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hocam selam aleyküm. Hocam namaza ben 4 gün oluyor başladım ama namaz üzerinde iken aklım başka şeylere gidiyor uygun olmayan şeylere ne yapmam lazım.

      0
      2021-09-16T16:04:06+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Rabbim namazınız da sizlere devam etmeyi nasip etsin.

      Namaz kılarken akla başka şeylerin gelmesi şeytanın vermiş olduğu vesvesedir. Bunu önlemek için sizlere tavsiyem namazda okumuş olduğunuz sure, dua ve tesbihatların manalarını öğrenmenizdir.  Şeytanın sizlere vesvese vermesine engel olmalısınız. Harama bakmaktan uzak durun.

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Dua ederek huşu veya saygı duygusuna ulaşmak, birçok kişinin ulaşmaya çalıştığı bir hedeftir. İşte duanızda daha derin bir huşu duygusu geliştirmenize yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

    Önemini anlamak: İslam’da namazın önemi ve amacı hakkında kendinizi eğitin. Duanın Allah’la doğrudan bir bağlantı, O’nun rehberliğini, bağışlamasını ve kutsamalarını aramak için bir fırsat olduğu gerçeğini düşünün.

    Niyetinizi arındırın: Namaza başlamadan önce, niyetinizi kendinize hatırlatın. Sadece Allah’ın rızasını kazanmak ve kulluk görevini yerine getirmek için namaz kıldığından emin ol. Herhangi bir dikkat dağıtıcı şeyi veya dünyevi kaygıları bırakın ve Allah ile olan bağlantınızın manevi yönüne odaklanın.

    Hazırlık: Fiziksel ve zihinsel olarak kendinizi duaya hazırlayın. Bedeninizin, zihninizin ve ruhunuzun arındığından emin olarak abdesti (abdesti) dikkatle alın. Dua etmek için dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak, temiz ve huzurlu bir yer seçin.

    Kur’an okuyun ve üzerinde düşünün: Namazda Kur’an okurken ayetlerin manasını anlamaya çalışın. Allah’ın sözlerinde yer alan derin mesajları ve rehberliği düşünün. Bu tefekkür, bağlantınızı ve huşu duygunuzu derinleştirebilir.

    İlahi Varlığın Bilinci: Her Şeye Gücü Yeten Yaratıcı’nın huzurunda durduğunuzu hatırlayın. Allah’ın sıfatlarını, rahmetini ve azametini hatırlayın. İlahi olanın huzurunda alçakgönüllülük ve minnettarlık duygusu geliştirin.

    Yavaş ve ölçülü okuma: Dua sözlerini yavaş ve düşünerek okuyun. Her kelimeye gereken önemi verin ve anlamı üzerinde düşünün. Bu kasıtlı ezber, odaklanmanızı geliştirebilir ve söylenen kelimelerin ağırlığını hissetmenize yardımcı olabilir.

    Dua ve içten iletişim: Allah ile samimi bir sohbete girmek için dua etme fırsatını kullanın. Endişelerinizi, umutlarınızı ve şükranlarınızı samimiyetle paylaşın. Sizi yakından tanıyan ve dualarınıza cevap veren Kişi ile konuştuğunuzun farkına varın.

    Tefekkür ve tefekkür: Farz namazları tamamladıktan sonra, birkaç dakikanızı nafile namazlara (sünnet veya nafile namazlar gibi) ayırın veya kişisel dualarla meşgul olun. Bu zamanı tefekkür, tefekkür ve Allah’a yakınlık aramak için kullanın.

    Tutarlılık ve bağlılık: Düzenli olarak dua edin ve tutarlılık için çaba gösterin. Bir rutin geliştirmek ve kendinizi dua pratiğinize adamak, huşu duygunuzu ve ruhsal bağlantınızı zamanla derinleştirebilir.

    Dua ederken derin bir huşu duygusuna ulaşmanın kişisel bir yolculuk olduğunu unutmayın. Samimiyet, çaba ve tutarlı uygulama gerektirir. Allah ile ilişkinizi geliştirmek için çabalamaya devam edin ve manevi yükseliş arayışınızda O’nun rehberliğini arayın.

    En iyi cevap

Cevapla