Paylaş
Namazda Tadil-i Erkan Nedir, Nasıl Yapılır?
Question
NAMAZDA TA’DİL-İ ERKANA RİAYET ETMEK
Dinimizin direği olan namaz, İslam’ın beş şartından biridir. Yerine getirmekle yükümlü olduğumuz ibadetlerin başta gelenidir. Dünya ve ahiretimiz için çok faydalar sağlayan namaz, insanı kötülüklerden uzaklaştırır, güzel ahlak sahibi kılar. Ahirette de manen yücelmeye, Ce-hennem azabından kurtulmaya ve Cennete girmeye vesile olur. Bütün bunları elde etmek ise usulüne ve şartlarına göre namazı kılmakla mümkündür.
Namazın usul ve şartlarından biri de tadil-i erkândır. Tadil-i erkan, namazın içinde yer alan kıyam, rükû, secde gibi rükünleri dikkatli bir şekilde, hakkını vererek yerine getirmektir. Sevgili Peygamberimiz “Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın.” [1] buyurmuştur. Bizim için en büyük örnek olan Peygamberimizin namazı nasıl kıldığını Hz. Aişe şöyle anlatıyor: “Kıyamda ağırlığını iki ayağının üzerine vermiş dimdik durur; Rükû ettiği zaman başını ne yukarıya diker ne de aşağıya büker, ikisi arasında tutardı. Rükûdan kalktığı vakit iyice doğrulmadan secdeye gitmezdi. Başını secdeden kaldırdığı zaman, iyice doğrulup oturmadıkça, ikinci secdeyi yapmazdı.”[2]
Hayatımızın en faydalı, en kıymetli dakikaları ibadetle geçirdiğimiz vakitlerdir. Bu itibarla namazda acele etmemek gerekir. Sevgili Peygamberimiz ashabıyla sohbet ederken, en kötü hırsızlığın namazdan çalmak olduğunu söyledi. Orada bulunanlardan biri: “Ey Allah’ın Rasülü! Kişi namazından nasıl çalar?” diye sorduğunda; Peygamberimiz: “Rükû ve secdelerini tam olarak yapmaz” [3] buyurdular.
Allah Rasulü bir gün mescidde tadil-i erkana riayet etmeden namaz kılan birine:”Dön yeni baştan kıl, çünkü sen namaz kılmadın.” buyurdu.
Peygamberimizin üzerinde hassasiyetle durduğu bu husus, namazın hakkıyla kılınması halinde insanı kötülüklerden alıkoyacağı gerçe-ğine işarettir. Nitekim, Ankebut Suresi 45. ayette “Sana vahyedilen kitabı oku. Namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkor.” buyrulmaktadır.
Kıldığımız namazları bütün varlığımızla Allah’a yönelerek ve huşu içinde kılalım. Çünkü Rabbimiz: “Mü’minler saadete erenlerdir. Onlar namazlarını huşu içinde kılarlar.” [4] buyurmuştur. İçtenlikten yoksun, hele hele gösteriş ve riyanın bulunduğu bir ibadetin, sahibine hiçbir faydası olmayacağını unutmayalım.
Ne mutlu! namazı adabına riayet ederek huşu içinde kılanlara; ne mutlu bu şekilde ebedi saadeti kazananlara…
—————————-
[1] Buhari, Ezan,18.
[2] Buhari, Ezan, 122.
[3] Muvatta, Kasru’s-Salât 72, (1, 167).
[4] Mü’minun, 23/1-2.
BENZER KONULAR:
- Namazda Tadili Erkan
- Tadili erkan nasıl yapılır
- Namazda tadili erkan ne demek
- Peygamberimiz nasıl namaz kılardı
- Tümünü görüntüle.
–
Answers ( 2 )
Tadili Erkan; namaz kılarken namaz içerisinde olan her bir rüknün hakkını vererek, acele etmeden yerine getirmek demektir. Tadili Erkan; Hanefi mezhebi hariç, diğer mezheplerde namazın bir rüknüdür. Hanefî mezhebindeki kuvvetli görüşe göre, sayılan dört yerde ta’dîl-i erkân vaciptir. Diğer bazı mezheplere ve Hanefîlerden de İmam Ebû Yûsuf’a göre ise ta’dîl-i erkân farzdır.
Tadil-i erkan, namazın rükünlerini düzgün, yerli yerinde ve tam yapmak demektir. Namazda dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biridir.
Tadil-i erkanı sağlamak için, namazın rükünlerini yaparken şu noktalara dikkat etmek gerekir:
Tadil-i erkanı sağlamak için şu tavsiyelere uymak da faydalı olabilir:
Tadil-i erkanı sağlamak, namazın sevabını artırır ve namazın manevi değerini yükseltir.