Paylaş
Namazda Takıntı
Question
Namazda Takıntı
Merhaba. İyi akşamlar. 2 hafta önce Cuma bildiğiniz üzere Kandildi ve bende oruç tuttum ve o gün 5 vakit namaz kılıcaktım sonra sabah namazını kıldım ama tüm gün dışarda olduğum için aksam eve gelince uyuyakalıp diğer vakitleri kılamadım. O vakitleride cumartesi günü kalkıp sabah namazıyla kıldım. Cumartesi günü de dün yani kandil günü vaktinde kılamadığım için bugün 5 vakiti hakkıla kılayım dedim ama o günde uyuya kaldım. 2 haftadır böyle diyip yemin edip uyuyakalıyorum. Haftaiçi bazı kılamadığım zamanları kıldım ve bugün sadece 4 kılamadığım günü telafi ettim. Ama böyle yapmalı mıyım yoksa bu bi takıntı mı takıntı halinde mi çözemedim. Bugün tüm hepsini bitiricem diye yemin ettim kılmayada başladım tüm kılamadıklarımı 2 haftada. Ama önceden obsesif kompulsif takıntı hastalığım oldugu için bu hal takıntı mı yoksa kılmam gerekir mi?
Aslı kardeşimiz nasıl bir cevap verelim bilmiyorum
Namaz zaten Allahın emri, kılmayan dünyada rahat etmez ahirette ise büyük azap vardır.
İmandan sonra yerine getirmemiz gereken en önemli ibadet namazdır. İnsanın ruhunu temizleyen, kalbini aydınlatan, Allah (c.c.)’ın huzuruna yükselten namaz, İslam’ın beş şartından biridir. Hicretten bir buçuk yıl önce Mirac gecesinde farz kılınmıştır.
Dinin direği, ruhun gıdası, mü’minin miracı olan namaz, Kur’an-ı Kerim’de 65 yerde yalnız olarak, 33 yerde de zekât ile birlikte zikredilen çok önemli bir ibadettir. Bu ayet-i kerimelerden birkaçını hatırlayalım:
“…Muhakkak ki namaz, mü’minlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır.”
“Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin. Kendiniz için her ne iyilik işlemiş olursanız, Allah katında onu bulursunuz. Şüphesiz Allah bütün yaptıklarınızı görür.”
“Ailene namazı emret; kendin de ona sabırla devam et…’’
Ebu Hüreyre (r.a.)’nin Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’den naklettiği şu hadis-i şerif bize namazın ne kadar önemli bir ibadet olduğunu anlatmaktadır:
“Kulun, kıyamet günü amelinden hesaba çekileceği şeyin ilki namazıdır. Eğer namazı iyi çıkarsa kurtulur ve umduğuna kavuşur. Eğer kötü çıkarsa zarar eder ve hüsrana uğrar. Eğer farz namazlarından biraz eksik kalırsa Aziz ve Celil olan Allah: “Bakınız kulumun nafile namazı var mı ki, farz namazlarından eksik kalan kısım onunla tamamlanmış olsun’’ buyurur. Sonra diğer amelleri de bu şekilde hesaba çekilir.”
Namaz yüce Allahın o kadar önemli bir emridir ki; yolculukta, ikamet durumunda, savaşta, barışta, hastalık halinde veya sağlık durumunda mutlaka kılınması gerekir.
Allah katında en sevilen ibadetlerden biri olan namazlarımızı vaktinde kılarak, O’nun sevgisini kazanmalıyız. Nefislerimizin istekleri doğrultusunda yürüyüp, sonra da işi-gücü bahane ederek namazlarımızı terk etmemeliyiz.
Namazın fert ve toplum üzerinde pek çok olumlu etkileri vardır. Her şeyden önce, namazını aksatmaksızın günde beş defa yerine getiren bir kul, Allahın rızasını ve sevgisini kazanarak doğru yola ulaşır. Haramlardan uzak durur. Eline, beline ve diline hakim olan, güzel ahlak sahibi bir Müslüman olur.
Namaz kılan bir insanın neler kazanacağını Yüce Allah (c.c.) şöyle haber veriyor: “(Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı biliyor.’’
Hâsılı;
Namaz müminin miracıdır. Kendini tam manasıyla Allah’a vererek namaz kılan bir mü’min günde beş defa ruhunu arındırarak yüksek mevkilere erişir. Namaz kılmayanlar ise büyük mahrumiyetlerle baş başa kalır.
“Rabbim! Beni namaza devam eden bir kimse eyle. Soyumdan da böyle kimseler yarat. Rabbimiz! Duamı kabul eyle.”
BENZER KONULAR:
Cevapla