Paylaş
Namazda Vesvese
Question
Namaz Vesvesesi
Hocam namaz kılarken çok korkuyorum. Ben namaz kılarken aklıma Allah’ın zatı ile ilgili haşa şekiller geliyor.( Özellikle de bir tane var kafamdan çıkmıyor, çocukluktan kaldı. Resmen kafamı duvarlara çarpasım geliyor aklıma gelmesin diye) Ve ben kendime durmadan o bütün o şekillerin mahluk olduğunu söylüyorum ama o kadar çok aklımda ki bazen haşa inanmış gibi oluyorum. Özeliikle secde ederken korkudan titriyorum çünkü o zaman daha fazla geliyor o şekil ve ben ona secde etmiş oluyorum. Bazen de kafamda uydurduğum bir insana da secde etmiş gibi oluyorum. Ayrıca güneş gezegen gökyüzü vs. De oluyor ama dediğim gibi o şekil daha çok. Bir de artık baya haşa secde ediyorum çünkü bir kaç saniye boyunca öyle hissediyorum sonra geçiyor. Tövbe Estağfirullah namaz kılmak o kadar korkunç ki. Halbuki sabah namazı dahil hiç zorlanmadan kılıyorum. Ben şirke düşmüş olabilir miyim? Niyetimi bile anlamıyorum
NAMAZDA VESVESE HAKKINDA DİĞER KONULARIMIZ:
- Namazda Vesveseden kurtulma
- Abdest ve Namazda Vesvese
- Namazda Vesveseden kurtulma duası arapça
- Namazda gelen vesvese yüzünden namaz kılma isteğim olmuyor
- Namazda gülme vesvesesi
- Namaz Vesvesesi
- Vesveseden dolayı namazı bırakmak
- Namazda gelen vesvese yüzünden namaz kılma isteğim olmuyor
- Vesvese yüzünden namazı bıraktım
- Namazda gülme vesvesesi
Answers ( 2 )
Kardeş namaz kılarken aklına Allah’ın zatı ile şekiller gelmesi tamamen vesveseden ibarettir. Ve bu vesvesenin de şeytandan olduğunu bilmelisin. Bu durumun çözümü ancak sendedir. Vesveseyi kafandan silip atman gerekir. Başka şekilde kurtulamazsın bu durumdur. Bu şirk değildir. Çünkü insan düşündüklerinden sorumlu değildir. Ama bu vesvese sizi sadece ibadetler konusunda değil, günlük yaşantınızı bile etkiler. Bu durumdan kurrulmalısınız.
Hocam Allah razı olsun. Dediğim gibi bazen bir kaç saniyeliğine haşa “ Belki bu şekil doğrudur” diye geçiyor ve haşa ona secde ediyorum. Ya da aklıma gelen herhangi bir şeye ( insan, gezegen). Bu birkaç saniyelik süreden sonra da ne yaptım ben diyorum. Bu da şirk olmaz değil mi?
VESVESE; Namazda dilim dönmüyor yanlış okuyorum, Sureleri sessiz okuyamıyorum..
selamun aleykum kardeşlerim…
–Ben namaz kılarken son 1 yıldır çok zorlanıyorum, hele yatsı namazını 40 dakkada anca kılıyorum. Sureleri ve duaları okuyamıyorum. Dilim tutulurgibi oluyor, harfleri çıkaramıyom. Mahreçlerde takılıyor kekelıyor.
–Bir başka sorunum ise; Sureleri hafif ses tonunda asla okuyamıyorum. Sessız okudugumda sureklı yanlıs okudugum hısene kapılıyorum, dılım dolanıyor. hersey bırbırıne karısıyor.
–Acaba namazım olmadımı endısesıyle tekrar ustune tekrar yapıyorum. Düşünün birde camide cemaatteki halımı. Cemaate yetişemedıgım gibi sevabada nail olamıyorum.
–Çareye gelince birçok hoca takma aldırma tekrar etme kendılıgınden geçer diyor. Fakat yapamıyosun abdestım olmadımı acaba? diyerek tekrar abdest almaktan kendını alamıyorsun. Namaz esnasından dogru harfı cıkaramadıgın endısesi ile acaba ibadetım bosuna mı gitti diyerek tekrar kılmaktan kendını alamıyorsun?
–Çare hususunda HOCALARIMIZ nakledılen bir hadisi bizlere söylüyorlar;
—Sahâbeden birisi( Radiyallahu Anhum), Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’e namazda kendisine gelen vesveseleri şikâyeti üzerine Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
– O, Hanzeb (Hınzeb) adındaki şeytandır. Namazda sana geldiğini hissettiğin zaman ondan Allah’a sığın ve sol tarafına hafifçe üç defa tükür. (Eûzubillahimineşşeytanirracîm, “Kovulmuş olan şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım”dedikten sonra sol omuz tarafına tükürür gibi -tu tu tu- yap)”
—mesela Tam namazın içindeyken takılıyosun vesvese gelıyor. Euzu besmele cekıp sol tarafına tukurunce naamz bozulmaz mı… bunu tam acıklayan bır hoca yok. hep genel konusuyorlar. Hocam zaten goruyosun bız vesveselıyız detaya onem verıyoruz. şüphe bırakmıcak sekılde acıklasana bıze bunu.
—–Bazı hocalarımızda yanlıs yapıyor zannına kapılsanızda veyahut kesın yanlış yapsanızda namazda veya abdest hususunda ki vesveselerde;” 1 YIL GİBİ BİR SÜRE ASLA TEKRAR ETMEYIN. YAP VE GEÇ. DÜŞÜNME. BUNUN ÇÖZÜMÜ BUDUR DIYORLAR. SİZ VESVESELİSİNİZ VE DİNDE VERILEN RUHSATTAN YARARLANARAK ASLA TEKRAR ETMIYECEKSINIZ Kİ; BU HASTALIKTAN KURTULASINIZ” DİYORLAR
— VELHASIL KARDEŞLERİM ben bu hususta kendı deneyımım ve kendi araştırmalarımın sentezini size açıkladım. Ben hala düzelebilmiş değilim.
— Şifası nedir bilen varsa farklı bir bilgisi ve bize rahatlatacak açıklaması olan yazsın istifade edelim hep birlikte?
— Rabbim Şafi isminden cümlemize şifa ihsan eylesin.
Ve aleyküm selam ve rahmetullah.
Namaz kılarken nelerde vesvese olur ve bu vesvese nasıl oluşur çok güzel anlatmışsınız. İnan bu vesvesenin çözümü sendedir. Başka hiç kimse sana bu konuda yardım edemez. Genel ve basit bir kural vardır. Şunu unutmamak gerekir; Müslüman ibadet etmeye niyetlendiği zaman şeytan bu kişiyi engellemek için kalbine vesvese bırakır. Aslında kişi bunu bilirse mesele kendiliğinden çözülmüş olur. Senden ricam namaz kılarken çeşitli şekillerde vesvese geliyor ise bu vesvesenin üzerine gitmendir. Biliyorum bunu söylemek basit; uygulamaya geçmek ve çözüme kavuşturmak zordur. İnan başka şekilde bu hastalıktan kurtulmak çok zordur
Esselamualeyküm.
Namazda işlediğim günahlar ile ilgili vesvese geliyor. Tekrar namaza dönmeye karar verdiğimde şu günahı şimdi namazda aklıma getirir diye içime şüphe düştü. Namazda aklıma geliyor. Secdede vesvese gelmez diye okudum. Secdede, başımı koyacağım yere insan sureti geliyor. Haliyle insan sorguluyor, kime secde ediyorum diye. İçinden çıkılır gibi değil, cevaplarsanız sevinirim…
Ve aleyküm selam ve rahmetullah.
Kardeş; namazda vesvese olur. Bunu önlemenin iki yolu var. Vesvesenin şeytandan olduğunu bilip umarsamamak gerekir. Şimdi bana diyeceksin ki bu yazıldığı kadar kolay değil. Ama emin ol başka şekilde kurtulamazsın. İkincisi ise; namazlarda okumuş olduğun sure, dua, tesbihatların Türkçesini yanı anlamını öğren. Bunları okurken anlamlarını düşündüğün zaman aklına vesvese gelmez zaten.
Namazda vesvese, namaz sırasında şüphe, kaygı ve zihinsel dağılmalar anlamına gelir. Bu durum, kişinin kalbinde ve zihninde sürekli olarak doğru niyet, hareket veya okunan ayetlerle ilgili şüpheler yaratabilir. Vesvese, namazın ruhunu ve huzurunu bozan bir durumdur ve genellikle insanın ibadetine olan samimiyetini zedelememek için üzerinde çalışılması gereken bir meseledir.
Namazda vesvese ile başa çıkmanın bazı yolları şunlardır:
Azim ve Kararlılık: Namazda, vesveselere karşı kararlı bir şekilde durmak, kalbinizi ve zihninizi ibadete odaklamak önemlidir. Her defasında vesvese geldiğinde, kendinizi yeniden namaza odaklayarak bu şüphelerden uzak durmaya çalışın.
Ezan ve Tekbirin Gücü: Ezanı dinlerken veya tekbir getirirken, bunu bir uyarı ve bir davet olarak kabul etmek, kalbinizi rahatlatarak vesveseyi engellemeye yardımcı olabilir.
Dua ve Zikir: Namaz öncesinde ve sonrasında yapılan dualar ve zikirler, kalbiniz üzerinde olumlu bir etki yaratabilir. Allah’tan yardım istemek ve ona yönelmek, vesvesenin azalmasına yardımcı olabilir.
Namazda Kalp ve Zihni Odaklamak: Namazı, Allah’la bire bir bir konuşma olarak görmek, dikkat ve odaklanmayı artırabilir. Namazdaki her hareketi anlamlandırmak, dikkat dağılmasını engeller.
Vesvese Gelirse, İleriye Gitmek: Vesvese geldiğinde, bunun farkına varmak ve Allah’a sığınmak önemlidir. Ancak, vesvese gelirken, namazı terk etmeyip devam etmek gerekir. Şüphelerinizi yok sayarak namazı bitirmeye odaklanın.
Profesyonel Yardım: Eğer vesvese, ciddi anlamda ruhsal bir sıkıntıya dönüşüyorsa, bir uzmandan veya dini liderden rehberlik almak faydalı olabilir. Bazen vesvese, zihinsel bir rahatsızlıkla da bağlantılı olabilir ve profesyonel yardım gerekebilir.
Vesvese, birçok kişi için zaman zaman karşılaşılan bir durumdur ve bununla başa çıkabilmek için sabır, azim ve duaya yönelmek önemlidir.