Namazdayken tuvaletin gelmesi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Namazdayken insanın tuvaleti gelse, ve zor tutsa ve bitene kadar tutsa, bu naamz geçerlimi ozaman ? Çünki birinden, eğer gaz veya tuvaletin gelirse ve kendini zorlarsan namaz bozulur olmaz diye duydum. Bu doğrumudur?

2. Namazı önemli bir nedenden dolayı nasıl bozulur? Hemen yere inip selammı verilmeli? Yoksa direk yürüyebilirmiyiz?

3. Olarakta mesela insan gaz çıksa namazdayken ozaman bozuluyor namaz, ama yinede selam vermelimi?


Namazdayken sıkışma olursa aşırı sıkışık değilse namazına devam edebilir geçerlidir ama çok fazla sıkışık ise namazı bırakıp yeniden abdest alıp namazı yeniden kılar. aşırı sıkışık halde bile olsa namaz bozulmaz kim söylemiş ise doğru söylemiş sadece mekruhtur

Başlanılan başlanılan bir ibadeti önemli bir sebep yok iken bozmak günahtır fakat tehlikeli bir durum olur ya da tuvalet ihtiyacı olursa o zaman namazı bırakır bunun bir günah yoktur selam vermek gerekmez.

Namaz sırasında abdesti bozulan namaza devam edemez zaten otomatik olarak namazdan çıkmış olur gider abdest alır

Answers ( 2 )

    1
    2021-08-01T20:33:20+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Namaz kılarken kişinin sıkışık tuvalet ihtiyacı nedeni ile abdest bozulmadığı sürece bu kişinin namaza devam etmesi gerekir. Fakat sıkışık tuvalet ile namaza başlamak mekruhtur.

    Namaz kılarken abdestimiz bozulduğu anda namazdan çıkmamız gerekir. Selam verip namazdan çıkmaya gerek yoktur.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bir kimse namaz kılarken tuvalete ihtiyaç duyarsa, hemen namazı bozmalı ve ihtiyaçlarını gidermelidir. İslam’da tuvalette veya abdest ihtiyacı varken namaza devam etmek caiz değildir.

    Temizlik ve saflığı korumak, İslami ibadetin önemli bir yönüdür. Namaz esnasında tuvalete gitme, gaz çıkarma veya herhangi bir şekilde tuvalet ihtiyacı hissederse, namazı bırakıp namaz mahallini terk etmeli ve ihtiyaçlarını gidermelidir. Daha sonra tekrar temizliğe kavuşmak için gerekli abdesti alıp, namaz vakti geçmemişse namaza devam edebilir.

    İslam’da kişisel hijyen ve temizliğe öncelik vermek önemlidir ve buna bedensel işlevlerle ilgilenmek için namazdan izin almak da dahildir. İhtiyaçların karşılanması için gerekli işlemler yapıldıktan sonra, abdest alınarak yeniden saflık haline dönülebilir ve ardından namaz kılınabilir.

    En iyi cevap

Cevapla