Paylaş
Namazı kısaltma durumları
Question
Aklıma takıldı..: Hicretin başında öğle, ikindi ve yatsı namazlarının farzları dörder rek’ata çıkarıldı. İlk yıllarda genel olarak savaş ve sefer yoktu, birkaç yıl sonra savaş için seferler başlayınca bu âyet geldi ve “namazın kısaltılarak iki rek’at kılınmasında günah bulunmadığını” bildirdi. Hz. Âişe “Seferde olduğu gibi bırakıldı” derken “yolculukta, ilk farz kılınan rek’at âdetlerinin değiştirdilmediğini” ifade etmektedir; bundan da anlaşılan “hicretten sonra yolculukta namazın hiçbir zaman dört rekat olarak kılınmadığıdır.”
burda 4reakt namazın 2 rekat olarak kılınacaj namazın (savaştayken ve yolcu iken yazıyor.)
1. biryere gittiğin zaman 2 rekatmı kılınıyor namazlar ? (Yolculuk esnasında?)
2. Gitmek istediğin yere varınca artık normal bi şekildemi kılmak gerekiyo? (Mesela 200 km uzaktaki akrabanı 4 günlüğüne ziyarete gitsen? Orda nasık namaz kılınacak)
3. Yoksa yazıdaki yolculuk, savaştan kaçarken yolculuğumu analtıyo?
İSLAMDA SEFERİLİKTE NAMAZI KISALTMA VE CEM ETME DURUMLARI
Namazı kısaltma durumları bütün ilmihal kitaplarında yazılıdır size bu konuyu bir ilmihal kitabından okumanızı tavsiye ederim çünkü ayet ve hadisleri okuyup bu konu gerçekten anlaşılmaz alimlerimiz bütün ayet ve hadislere bakarak Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin ve sahabelerin uygulamalarına bakarak hükümleri yazmışlardır oradan okuyalım.
Dinimizde 90 kilometre ve daha uzak bir yolculuğa çıkan kişi Hanefi mezhebine göre dört rekatlı namazları iki rekat olarak kılmak zorundadır
Şafii maliki ve Hanbeli mezheplerine göre ise sefere çıkan kişi farz namazları 4 rekatlı olanları iki rekat kılabilir ve isterse namazlarını Cem edebilir. sabah namazı sabittir öğle namazı ile ikindiyi birleştirilebilir isterse öğle vaktinde öğle yıkılıp hemen ardından ikindi namazını isterse öğle namazını ikindiye erteleyip ikindi vaktinde kılar.
Namazı kısaltma konusunda dinimizin bir kolaylığı Iğdır Allahu Teala’nın bize bir ruhsatlıdır.
Answer ( 1 )
Seferi durumunda iken namazları kısaltma konusu tüm ilmihal kitaplarında geçmektedir.
Hanefi mezhebine göre 90 km ve daha uzun bir yolculuk yapan bir kimsenin namazlarını kısaltarak kılması azimettir. Yani 4 rekatlı farz namazları 2 rekat olarak kısaltmak zorundadır.
Şafii mezhebine göre ise; sefere çıkan kişi farz namazları 4 rekatlı olanları iki rekat kılabilir ve isterse namazlarını Cem edebilir