Paylaş
Namazın farzları
Question
Namazın farzları
Hanefi mezhebine tabi olan Hasan akşam namazını kılmak için niyet eder ve tekbir getirmeden namaza başlar. Sübhâneke duasını okuduktan sonra Fâtiha Sûresini okur ve rukûya varır. Rukûda ve 3 kere “Sübhâne Rabb’iye’l-Azîm” diyerek rükûdan kalkar ve secdeye varır. Bu secde esnasında bir kere “Subhâne Rabbiye’l-ala” dedikten sonra “Allahu ekber” diyerek ikinci rekat için kalkar.
Vaktin darlığından dolayı direk Kur’an’dan bir miktar okur ve Fatiha’yı okumadığını hatırlayarak Fatiha’yı okur ve “Allahu ekber” diyerek rukûya gider.
Rukuda iki kere “Sübhâne Rabb’iye’l-Azîm” diyerek kalkar bir miktar bekler (kavme) ve “Allahu ekber” diyerek ilk secdesini yapar ve “Allahuekber” diyerek birinci secdeden kalkar ve ikinci secdesini yapar. Her iki secdede üç kere “sübhane Rabbiye’l-ala” der ve ilk oturuş için oturur ve “tehiyyât duasını” okur. Son rekat için kıyama kalkar ve Fatiha’yı okuduktan sonra direk secdeye giderek iki defa secde yapar. Daha sonra namazda sehven unuttuğu secdeyi yapar ve son oturuş için oturur. Bu oturuşta “tehıyyât duasını” okurken namazda yaptığı bir hatadan
dolayı sağına selam verdikten sonra sehiv secdesi yapar ve tekrar “tehiyyât duasını” okuyarak sağ ve sol tarafına selam vererek namazını tamamlar.
a) Hasan’ın kıldığı bu namaz geçerli midir? Neden?
b) Hasan’ın kıldığı bu namazı, namazın farzları açısından sıralı bir şekilde maddeler
halinde değerlendirirsek nasıl bir sıralama çıkar?
Teşekkür ederim hocam
BENZER KONULAR:
- Hanbeli mezhebine göre Namazın farzları
- Şafii mezhebine göre Namazın farzları
- Namazın farzları Diyanet
- Şafi mezhebine göre namazın rükünleri
- Namazın sadece farzını kılmak yeterli mi
Answer ( 1 )
a) Geçerli değildir. Çünkü iftitah tekbir namazın farzlarındandır. Siz direk tekbir getirmeden namaza başlamış diyorsunuz. Diğer maddeleri okumaya gerek yok.
b) Evvela; namazda hangi durumlarda sehiv secdesi gerekir, hangi durumlarda sehiv secdesi namaza kurtarmaz, bozulur bunları bilmek zorundadır bu Hasan (!). Hanefi mezhebine göre Fatiha suresini okumak vaciptir. Kasten okunmadığı zaman namaz bozulur. Fatiha zammı süreden önce okunması vaciptir. Bunun da terki namazı bozar. Unutarak geri dönmesi durumu kurtarmaz.