Paylaş
Namazın İslam İçin Önemi
Question
Namaz: İslam
İslam’ın temel şartlarından biri olan namaz; ergenlik çağına girmiş akıllı her müslümana farz olan bir ibadettir. Nitekim Rabbimiz başta okuduğum ayeti kerimede: “… Namaz müminlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır” [1] buyurmaktadır. Hikmetine ve önemine binaen peygamberimizden önce geçen ümmetlere de ibadet (namaz) farz kılınmıştır.. [2]
Sevgili Peygamberimiz: “Gözümün nuru”[3] dediği namazı “dinin direği”[4], amellerin en faziletlisi[5] olarak ifade buyurmuştur. Allah ile kul arasında manevi bir bağ olan namaz [6], kulluğun en samimi ifadesidir.
Dinî kaynaklarımıza göre Namaz; maddî-manevî kirlerden arındıran, ruhumuzu yücelten miracımızdır.[7] Namaz, sahibinin alnında parlayan bir nurdur.
Namaz, Allah’ın yardımına ve merhametine[ sığınmanın, rızasını ve cennetini kazanmanın yoludur. Hulasa namaz günde beş defa huzur-u îlahîye kabulle müşerref olmaktır.
Namazı eda etmek itaat; terk etmek ise isyandır. Müminler her hal ve şartta namazlarını kılmakla yükümlüdürler. Kur’an-ı Kerim’de namazı terk edenlerin ahiretteki durumları şu şekilde haber verilmektedir: “Onlardan sonra, namazı zayi eden, şehvet ve dünyevi tutkularının peşine düşen bir nesil geldi. Onlar bu tutumlarından ötürü büyük bir azaba çarptırılacaklardır.” [8] Bir başka âyette ise cehennemdekilere ‘Sizi Sekar’a (cehenneme) sokan nedir? diye sorulduğunda onların: “Biz namaz kılanlardan değildik”[9] diyecekleri ifade edilir.
Peygamber Efendimiz (a.s): “Ahirette hesabı ilk sorulacak amel namazdır.”[10] “Namazı kasten terk etmeyin. Kim namazı kasten terk ederse Allah ve Rasülünün himayesinden uzak kalır” [11] buyurmuşlardır.
Ancak tevbe edip halini düzelten kullarına karşı Rabbimizin daima lütufkar ve merhamet sahibi olduğunu da hatırda tutmalıyız.
Namazın kemalinin şartı huşûdur. Huşû içinde, erkânına riayet edilerek kılınan namaz, ibadetlerin en faziletlisidir. Allah Teâlâ bu hususta şöyle buyurur: “Müminler, gerçekten kurtuluşa ermişlerdir. Onlar ki, namazlarında huşû içindedirler.” [12] Kalp ve beden bütünlüğü içinde kılınan namazın insana kazandıracağı yüksek ahlakî meziyet Rabbimiz tarafından şöyle haber verilir: “ Namazı dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük bir ibadettir.” [13]
Namazda dikkat edeceğimiz bir husus da tadil-i erkândır. Tâdîl-i erkân, namazda bütün rükünlerin hakkını vermek manasına gelir. Tâdîl-i erkân üzere kılınmayan bir namazı Peygamber Efendimiz kusurlu saymış[14] ve böyle namaz kılanları ‘namaz hırsızı’ olarak [15] vasıflandırmıştır.
Namazdan beklenen bereketin ve rahmetin tecelli etmesi için hiç şüphesiz namazın, kemal-i edeble ve tadil-i erkâna riayet ederek kılınması şarttır.
O halde ibadetlerimizi Rabbimizin şanına yakışır şekilde, elimizden geldiği kadar düzgün ifa edelim.
Cenâb-ı Hak, bizi ve neslimizi namazı dosdoğru ve devamlı kılanlardan eylesin.
————-
1-Nisa ,103
2- Bakara 83
3- Müsned 3. 128
4- Tirmizi, İman 8
5- Müslim, İman 137
6- Buhari, Mevakıt 14
7- Müslim, Taharet 14
8- Meryem ,59
9- Müddessir ,42-43
10 Tirmizi, Salat 188
11- Ahmed b.Hanbel, 6,421
12 -Müminun, 1-2
13 -Ankebut, 45
14- Ebu Davud, Salat 148
15- Muvatta, Kas. Salat 148
Benzer Konular:
Cevapla